Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβόλια - G7: Στόχος 100 ημερών για παγκόσμια κάλυψη - Αποτελεσματικό 85% της Pfizer, στην α' δόση

Εμβόλια - G7: Στόχος 100 ημερών για παγκόσμια κάλυψη - Αποτελεσματικό 85% της Pfizer, στην α' δόση
Η πανδημία στο επίκεντρο της G7 – 4 δις δολάρια δίνουν οι ΗΠΑ για εμβόλια στις φτωχότερες χώρες του κόσμου - 81% Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί 3 μήνες μετά την πρώτη - Νέο πεδίο διπλωματίας τα εμβόλια - Από Απρίλιο, συλλογική ανοσία στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Με την επιδημία του κορωνοϊού να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη δριμύτητα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, εξαιτίας των πιο μεταδοτικών και πιο θανατηφόρων μεταλλάξεων, το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερη και πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων, αλλά και ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσοτέρων πολιτών το συντομότερο.
Η ανάγκη αυτή αποτέλεσε μείζον θέμα στη συνάντηση των 7 ισχυρών του κόσμου Ομάδα G7 όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johhson έθεσε τον φιλόδοξο και τολμηρό στόχο των 100 ημερών της παγκόσμιας κάλυψης: να επιταχύνουν οι εταιρίες την παραγωγή τους ώστε να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες εμβολιασμού, σε μια πρότυπη συνεργασία για κάθε ανάγκη στο μέλλον.
Ελλείψει όμως εμβολίων, επιστήμονες, κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους για την όσο το δυνατόν πιο μαζική εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μια λύση θα ήταν να καθυστερήσει περαιτέρω η δεύτερη δόση των εμβολίων.
Ήδη Ισραηλινή επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι κατά 85% αποτελεσματικό κατά της covid ήδη από την πρώτη δόση.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται να ενισχύσει τη συζήτηση σχετικά με την καθυστέρηση χορήγησης της β’ δόσης έτσι ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της AstraZeneca η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της αγγίζει το 81% αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί 3 μήνες μετά την πρώτη.
Ένα δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα είναι η δίκαιη διανομή των εμβολίων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 10 έθνη έχουν διασφαλίσει το 75% των εμβολίων, τη στιγμή που 130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιήσουν πως οι τεράστιες ανισότητες στην προμήθεια των εμβολίων, θέτει σε κίνδυνο όλο τον πλανήτη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σε χώρες που δεν θα έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός τους, να υπάρξουν νέες μεταλλάξεις του ιού που ενδεχομένως να καταστήσουν άκυρα τα εμβόλια.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η ανακοίνωση του Δρ Marty Makary χειρούργου του Johns Hopkins, πως το 55% των ΗΠΑ έχει φυσική ανοσία και θα μπορούσαν να επιτύχουν ανοσία αγέλης από τον  Απρίλιο 2021 γεννά αισιοδοξία και προβληματισμό για όσα κράτη είναι πολύ μακριά από αυτόν τον στόχο.

Johnson (Βρετανία): Θέτει στόχο-πρόκληση 100 ημερών για παγκόσμια κάλυψη σε εμβόλια προς τους G7

Η Βρετανία προωθεί στην ομάδα των G7 την ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων και θέτει ως στόχο κάλυψης των παγκόσμιων αναγκών τις 100 ημέρες, για την ολοκλήρωση της τωρινής προσπάθειας κατά του Covid-19 τώρα και για μελλοντικούς ιούς!
Όπως αναφέρει το Reuters, η Βρετανία κάλεσε τις χώρες της ομάδας G7 για να επιταχύνουν την ανάπτυξη μελλοντικών εμβολίων σε 100 ημέρες την Παρασκευή, όταν ο πρωθυπουργός Boris Johnson κατά την εικονική συνάντηση των ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Η Βρετανία του Johnson κατέχει την προεδρία της Ομάδας των 7 ανεπτυγμένων οικονομιών για το 2021 και θέλει να τη χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει δυναμική για μια πιο συντονισμένη προσέγγιση για τις μελλοντικές πανδημίες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας παγκόσμιας συνθήκης για την υγεία.
Η παρούσα διαδικτυακή συνάντηση της ομάδας των G7 είναι η πρώτη πολυμερής δέσμευση του Biden από τότε που ανέλαβε το προεδρικό «δαχτυλίδι» από τον Donald Trump, του οποίου η ανορθόδοξη προσέγγιση στις συναντήσεις της G7 συχνά άφησε τις προσπάθειες οικοδόμησης μιας διεθνούς συναίνεσης σε... αταξία.
Ο Johnson θέλει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ και την πανδημία COVID-19, για να θέσει τρία στοιχεία στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας:
Υγεία,
Κλιματική αλλαγή και,
Ανάκαμψη που κατανέμει πιο δίκαια τα οικονομικά οφέλη.
Ο Johnson επίσης, υποσχέθηκε να μοιραστεί τις πλεονασματικές δόσεις εμβολίων με τις αναπτυσσόμενες χώρες και ζητώντας βοήθεια για την ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων.
«Αξιοποιώντας τη συλλογική μας εφευρετικότητα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι «τα εμβόλια, οι θεραπείες και οι εξετάσεις θα είναι έτοιμες για μελλοντικές απειλές για την υγεία γρήγορα και αυτή την ετοιμότητα να την οικοδομήσουμε καλύτερα μαζί», δήλωσε ο Johnson.

Διπλωματία εμβολίων – Πίσω η Δύση

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει αναπτυχθεί μια διπλωματία όσον αφορά τα εμβόλια, με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία να πρωτοπορούν και με τη Δύση να υπολείπεται.
Η Ινδία έχει ήδη χορηγήσει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε γειτονικά της κράτη σε μια προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας έναντι της Κίνας, η οποία όμως και αυτή εκτιμάται ότι έχει δώσει περισσότερες από 424 εκατ. δόσεις σε 27 κράτη, με την ίδια ακριβώς λογική.
Από αυτό το «παιχνίδι» δεν θα μπορούσε να λείψει και η Ρωσία, η οποία με το εμβόλιο Sputnik V, επιχειρεί να επωφεληθεί ακόμα και των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ρωσία έχει δώσει πάνω από 388 εκατομμύρια δόσεις σε 20 χώρες.
Από αυτή τη διπλωματία η Δύση υπολείπεται σημαντικά, κάτι που θα επιχειρήσει να αλλάξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 αναμένεται να ανακοινώσει την χορήγηση 4 δις δολαρίων μέσα στην επόμενη διετία προκειμένου να διανεμηθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες μέσω του προγράμματος COVAX.
Αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron αναμένεται κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της G7 να ζητήσει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ να δώσουν τουλάχιστον το 5% των αποθεμάτων τους σε εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson θα δεσμευθεί ότι θα διαθέσει τις πλεονασματικές δόσεις στο πρόγραμμα COVAX.
5969978975645634.JPG
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 110.567.731 και οι νεκροί 2.448.188
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 27.953.823 κρούσματα και 495.129 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 243.457 και τρίτη σε κρούσματα με 10.030.626
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 178.108 και τέταρτη η Ινδία με 156.111
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.095.187
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.079.407, έκτη η Γαλλία με 3.596.156
• Έβδομη η Ισπανία με 3.121.687 και όγδοη η Ιταλία με 2.765.412
• Ένατη η Τουρκία με 2.616.600 και δέκατη η Γερμανία με 2.372.209
αφαφεφα.JPG
Covid19: Αποτελεσματικό κατά 85% το εμβόλιο της Pfizer μετά την πρώτη δόση

Στο 85% ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά της covid μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, όπως προκύπτει από μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου του Ισραήλ.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» ανέφεραν ότι μεταξύ των 7.214 υγειονομικών (σε σύνολο 9.100) που έκαναν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο, υπήρξε μείωση 85% στις περιπτώσεις συμπτωματικής Covid-19 μέσα στις επόμενες 15 έως 28 μέρες.
Η συνολική αποτελεσματικότητα, δηλαδή η μείωση των λοιμώξεων στους εμβολιασμένους σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί - αν συμπεριληφθούν και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις - ήταν 75% μετά την πρώτη δόση.
Η επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας Gili Regev-Yochay τόνισε ότι το εμβόλιο είναι «εντυπωσιακά αποτελεσματικό», αλλά επεσήμανε ότι η μελέτη αφορούσε ανθρώπους που είναι «κυρίως νέοι και υγιείς», με μικρό ποσοστό άνω των 65 ετών.

Διευρύνεται η συζήτηση για τη β’ δόση

Η μελέτη αυτή έρχεται να ενισχύσει την επιχειρηματολογία και άλλων ερευνητών, οι οποίοι προτρέπουν τις κυβερνήσεις να καθυστερούν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, καθώς όπως υποστηρίζουν, αυτό έχει αποτελεσματικότητα 92,6% μετά την πρώτη δόση.
Τα ευρήματα των επιστημόνων είναι παρόμοια και για το εμβόλιο της Moderna, που έχει αποτελεσματικότητα 92,1% μετά την πρώτη δόση και βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία με αυτό της Pfizer, το λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA ή mRNA.
Οι Pfizer και BioNTech έχουν πει ότι δεν έχουν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως το χρονικό «άπλωμα» των δύο δόσεων είναι εξίσου αποτελεσματικό, αναφέροντας πως η όποια απόφαση για τη χορήγηση μόνο της μίας δόσης επαφίεται στις υγειονομικές αρχές.

Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca αν η δεύτερη δόση χορηγηθεί 3 μήνες μετά την πρώτη

Το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι πιο αποτελεσματικό εφόσον η δεύτερη δόση του χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την πρώτη, αντί για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται χθες στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet. Η μελέτη αυτή, που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, επιβεβαιώνει τα ευρήματα της εταιρείας από μια προηγούμενη έρευνα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία έδειχνε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφτανε στο 76% (έναντι της εμφάνισης συμπτωματικής νόσου) για τρεις μήνες μετά τη χορήγησης της πρώτης δόσης.
Η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 81% όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε μετά από 12 εβδομάδες. Συγκριτικά, όταν το διάστημα της πρώτης δόσης από την δεύτερη είναι έξι εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πέφτει στο 55%.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet επιβεβαιώνει τις προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης και του ΠΟΥ που συστήνουν να υπάρχει μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.
Αντιμέτωπες με την επανεμφάνιση των μολύνσεων και τις νέες, υψηλά μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού, πολλές χώρες ελπίζουν ότι θα παράσχουν ανοσία σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, εμβολιάζοντας όσο περισσότερους ανθρώπους γίνονται με μία δόση, καθυστερώντας τη χορήγηση της δεύτερης.

Makari (Johns Hopkins): Ίσως και τον Απρίλιο η ανοσία της αγέλης στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πετύχουν την ασυλία της αγέλης έως τον Απρίλιο.
Αυτό ανέφερε ο χειρούργος του Johns Hopkins, ο Δρ Marty Makary, αναιρώντας επί της ουσίας προηγούμενες δηλώσεις του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Antony Fauci, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα δουν ένα βαθμό κανονικότητας από το 2022.

bfm3416.jpg

"Οι ειδικοί θα πρέπει να επικοινωνούν στο κοινό τα καλά νέα..." ανέφερε ο Makari, αναφέροντας ως "θαύμα" την πτώση 77% των κρουσμάτων τις τελευταίες 6 εβδομάδες.

Όπως ανέφερε, το 55% των Αμερικανών έχουν φυσική ανοσία (προσθέτοντας και το 15% των Αμερικανών που έχουν εμβολιαστεί).
Επιπλέον, παρέπεμψε στον Scott Gottlieb, πρώην επίτροπο της FDA, ο οποίος πιστεύει ότι 250 εκατ. δόσεις του εμβολίου θα έχουν παραδοθεί σε 150 εκατ. άτομα έως τα τέλη Μαρτίου.
"Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η χώρα οδεύει προς ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο μόλυνσης.

ΗΠΑ: Πάνω από 493.000 ο νεκροί – Προβληματισμός για τις μεταλλάξεις

Αν και ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αποφασίζουν να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στις ΗΠΑ για τη ραγδαία αύξηση των μεταλλάξεων.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.549 κρούσματα με τη βρετανική, νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη μετάλλαξη.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η βρετανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 41 Πολιτείες, η νοτιοαφρικανική σε 9 Πολιτείες ενώ η βραζιλιάνικη σε 4 Πολιτείες.
Ωστόσο, τα CDC επισημαίνουν πως οι αριθμοί αυτοί των κρουσμάτων με τις μεταλλάξεις σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά κρούσματα με τις μεταλλάξεις του ιού, αλλά αφορούν δείγματα κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν σχεδόν 70.000 νέα κρούσματα και 2.542 θάνατοι, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζεται σε 27,9 εκατομμύρια και με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 493.000.
Όσον αφορά τα εμβόλια, από τα 73,38 εκατ. εμβόλια που έχουν διανεμηθεί, έχουν χορηγηθεί 57,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

4 δις δολάρια δίνει ο Biden για εμβόλια κατά της covid στις φτωχότερες χώρες

Το ποσό των 4 δις δολαρίων αναμένεται να διαθέσουν οι ΗΠΑ προκειμένου να εφοδιαστούν με εμβόλια κατά της covid και οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
Ο πρόεδρος Joe Biden αναμένεται να ανακοινώσει κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών της G7 την άμεση χορήγηση αρχικά 2 δις δολαρίων στο σύστημα COVAX καθώς και ότι τα υπόλοιπα 2 δις ευρώ θα δοθούν σε διάστημα 2 ετών.
Με την κίνηση αυτή ο Biden θέλει να παρακινήσει και άλλους ηγέτες να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες δωρεές, ώστε να συγκεντρωθούν «τουλάχιστον 15 δις δολάρια» στο σύστημα COVAX, το οποίο διασφαλίζει ότι τα εμβόλια θα φτάσουν και στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, μια παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Ο μηχανισμός COVAX έχει σκοπό να διανεμηθούν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσα στο 2021 ώστε να ανοσοποιηθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδηματικού επιπέδου.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι δεσμεύσεις αυτές του Biden δεν επηρεάζουν την υπόσχεση του προέδρου των ΗΠΑ ότι έως τα τέλη Ιούλιου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους Αμερικάνους πολίτες.
39586876745353.JPG
Διατηρούνται τα lockdown στην Ευρώπη

Αν και τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα κατά 18% την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε αρκετά κράτη.
Στην Πορτογαλία, το lockdown παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown έως την 1η Απριλίου.

Συμφωνίες Κομισιόν με Pfizer και Moderna για επιπλέον δόσεις εμβολίων

Συμφωνία για επιπλέον 200 εκατ. δόσεων εμβολίου για τον κορωνοϊό υπέγραψαν οι Pfizer/BioNTech με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για μια συμφωνία που θα εκτοξεύσει την προσφορά εμβολίων στις χώρες της ΕΕ κατά το β' τρίμηνο του 2021, τη στιγμή που η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται.
Η σύμβαση περιλαμβάνει μια σταθερή παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια, κάτι που θα μπορούσε να διπλασιάσει τη συνολική προσφορά της ΕΕ από τις εν λόγω εταιρείες.
Mετά τη νέα συμφωνία με τη Pfizer, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία και με τη Moderna για την προμήθεια 150 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.
Βάσει της συμφωνίας, η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις την ερχόμενη χρονιά.
Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Μ. Βρετανία: Μεγάλη μείωση κρουσμάτων

Μεγάλη μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναφέρει η Μ. Βρετανία, τη στιγμή πάντως που αυξάνονται οι μολύνσεις ανάμεσα στους νέους.
Σχετική μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου δείχνει πως το τρίτο lockdown συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των νέων μολύνσεων και παρά τις μεταλλάξεις, ενώ γίνεται λόγος για μείωση της τάξης του 80% των νέων κρουσμάτων στο Λονδίνο.
Σημειώνεται πως στις 22/2 ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει το πότε θα λήξει το lockdown.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Φεβρουαρίου, τα δημοτικά και τα γυμνάσια πιθανώς να επαναλειτουργήσουν από τις 8 Μαρτίου, ενώ δεν αποκλείεται να επιτραπούν οι συναντήσεις πολιτών σε πάρκα και τα πικνίκ για οικογένειες και να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 ενώ τα περιοριστικά μέτρα σε γήπεδα τένις και γκολφ, όπου είναι ευκολότερη η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, αναμένεται να χαλαρώσει από τον Απρίλιο.
69797987657467674.JPG
Ινδία: Μείωση κρουσμάτων αλλά και περιοριστικά μέτρα

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην Ινδία, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 13.193 νέα κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, να ανέρχονται σε 10.963.394
Παράλληλα, άλλοι 97 άνθρωποι υπέκυψαν, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 156.111.
Πάντως, το κρατίδιο της Maharashtra, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 5.400 νέα κρούσματα και 38 θανάτους ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται κυρίως στο Μουμπάι, όπως υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι, παράλληλα με περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Παράλληλα οι αρχές του Μουμπάι επιβάλλουν 7ημερη καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες προέρχονται από τη Βραζιλία.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στην Ινδία έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 10 εκατ. άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και ηλικιωμένοι.

Πάνω από 10 εκατ. τα κρούσματα covid στη Βραζιλία – Άρχισαν οι εμβολιασμοί στη Βενεζουέλα

Τα 10 εκατομμύρια κρούσματα covid ξεπέρασε η Βραζιλία, η οποία αποτελεί μακράν την πλέον πληττόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής, περιοχή που μετά την Ευρώπη, μετρά τους περισσότερους θανάτους λόγω της επιδημίας.
Η Βραζιλία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και τρίτη σε κρούσματα μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 51.979 νέες μολύνσεις και άλλοι 1.367 θάνατοι.
Συνολικά, η Βραζιλία μετρά.030.626 κρούσματα και 243.457 θανάτους.

Σταμάτησαν οι εμβολιασμοί λόγω έλλειψης εμβολίων

Με την επιδημία να είναι σε έξαρση, διατυπώνονται έντονες επικρίσεις κατά του προέδρου Bolsonaro για τον αργό ρυθμό, με τον οποίο εκτυλίσσεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 3% του πληθυσμού με τα εμβόλια CoronaVac και AstraZeneca ενώ παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα καθώς η εκστρατεία διακόπηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Σαλβαντόρ ελλείψει εφοδιασμού με δόσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μεξικό: Μέσα στο Σαββατοκύριακο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.099 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.047 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Το Μεξικό μετρά 178.108 νεκρούς επί συνόλου 2.022.662 μολύνσεων.
Εν τω μεταξύ, εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται η παράδοση της πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου Sputnik V, καθώς το Μεξικό έχει συμφωνήσει με την Ρωσία για την προμήθεια 24 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

Βενεζουέλα: Άρχισαν οι εμβολιασμοί

Άρχισαν χθες Πέμπτη 18/2 οι εμβολιασμοί στη Βενεζουέλα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Η αρχή έγινε με τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας ενώ στόχος της κυβέρνησης Maduro είναι να ανοσοποιηθεί το 70% του πληθυσμού μέσα στο 2021.
Η Βενεζουέλα παρέλαβε 100.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου, τη στιγμή που η κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με την αντιπολίτευση ώστε να αξιοποιηθούν ποσά δεσμευμένα στις ΗΠΑ εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αγοράς επιπλέον ποσοτήτων.
Στη Βενεζουέλα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί περίπου 1 εκατομμύριο μέλη, σύμφωνα με φορείς του κλάδου.
Σημειώνεται ότι στη Βενεζουέλα έχουν καταγραφεί 134.319 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.297 θάνατοι.
Μετά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα ανοσοποιηθούν οι βουλευτές, τα μέλη της αστυνομίας και του στρατού, καθώς και οι δημόσιοι λειτουργοί.
Ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να εμβολιάζεται τον Απρίλιο.

ΠΟΥ: Παγκόσμια μείωση κρουσμάτων

Ελπίδες γεννούν τα νέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσον αφορά την πορεία της covid 19 παγκοσμίως καθώς όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση της τάξης του 16% στον αριθμό των κρουσμάτων και 10% στον αριθμό των θανάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο την περασμένη εβδομάδα σε 2,7 εκατομμύρια και των νεκρών σε 81.340.
Όπως αναφέρεται, πέντε από τις έξι περιφέρειες του κόσμου για τις οποίες δίνει στοιχεία ο ΠΟΥ κατέγραψαν διψήφια μείωση του αριθμού των μολύνσεων, με εξαίρεση την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου και καταγράφηκε αύξηση ύψους 7%.

Σε 94 χώρες η βρετανική μετάλλαξη

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταγραφεί σε 94 χώρες, ενώ το παραλλαγμένο στέλεχος από τη Νότια Αφρική έχει εντοπιστεί σε 46 χώρες.
Όσον αφορά το παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, αυτό έχει εντοπιστεί σε 21 χώρες.

Έως και 3,5 φορές πιο θανατηφόρα η covid

Έως και 3,5 φορές πιο θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός σε σχέση με την γρίπη όπως αναφέρει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο συνέκριναν στοιχεία από νοσηλείες σε επτά νοσοκομεία του Οντάριο είτε λόγω Covid-19 (1.027 ασθενείς με μέση ηλικία 65 ετών) είτε λόγω γρίπης (783 με μέση ηλικία 68 ετών).
Η εντός νοσοκομείου θνητότητα της πρώτης ομάδας του κορωνοϊού ήταν σχεδόν 20%, ενώ της γρίπης 6%.
Η πιθανότητα εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν 26,4% και 18%, αντίστοιχα, ενώ η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 8,7 και 4,8 ημέρες, αντίστοιχα.
«Μπορούμε, πλέον, να πούμε με βεβαιότητα ότι η Covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι η εποχική γρίπη.
Οι ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με Covid-19 είχαν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και μιάμιση φορά μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία, σε σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας γρίπης» ανέφεραν οι επιστήμονες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης