Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία: Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική ρητορική και παραπλανά τη διεθνή κοινότητα για το Cesme

Τουρκία: Η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική ρητορική και παραπλανά τη διεθνή κοινότητα για το Cesme
Για στάση, που δεν συνάδει με την έναρξη των διερευνητικών επαφών, εγκαλεί η Τουρκία την Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Αντιστροφή της πραγματικότητας επιχειρεί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, που κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητική ρητορική και στάση, που δεν συνάδει με την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών τον Ιανουάριο του 2021.
Η Ελλάδα παραπλανά τη διεθνή κοινότητα με τις αιτιάσεις της για το πλοίο Cesme, αναφέρουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Cesme στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, σε μία κίνηση την οποία χαρακτήρισε «περιττή», γράφει η Daily Sabah.
Η Αθήνα υποστηρίζει πως παρόλο που το πλοίο επιχειρεί σε διεθνή ύδατα, η ευθύνη για την έκδοση NAVTEX σε αυτό το τμήμα του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Τουρκία: Το Cesme είναι σε διεθνή ύδατα

«Το ερευνητικό σκάφος Cesme ξεκίνησε την υδρογραφική επιστημονική και τεχνική του έρευνα σε διεθνή ύδατα στο βόρειο Αιγαίο», ανέφεραν οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι το πλοίο θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι τις 2 Μαρτίου.
Οι δραστηριότητες του πλοίου δεν περιλαμβάνουν έρευνα στον πυθμένα της θάλασσας, η οποία «είναι απολύτως σύμφωνη με τη συμφωνία της Βέρνης του 1976», ανέφεραν οι ίδιες πηγές επικρίνοντας τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς.

«Η Ελλάδα παραπλανά τη διεθνή κοινότητα»

Μάλιστα οι τουρκικές πηγές, υποστηρίζουν, πως η ελληνική πλευρά πραγματοποίησε πρόσφατα παρόμοιες δραστηριότητες.
«Το ερευνητικό σκάφος ''Ναυτίλος'' του ελληνικού πολεμικού ναυτικού έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες εργασίες σε ανοιχτές θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων διεθνών υδάτων βόρεια και δυτικά της Λέσβου, βόρεια της Χίου και της Ικαρίας», ανέφεραν οι τουρκικές πηγές,.
Οι ελληνικοί ισχυρισμοί ότι, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και σκοπό έχουν να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα.
Η Άγκυρα παρακολουθεί αυτούς τους ισχυρισμούς με λύπη αλλά και έκπληξη, σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Η τοποθέτηση αυτή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια για συνέχιση των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να επιλυθεί η μακροχρόνια θαλάσσια διαμάχη, μεταξύ των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, επισημαίνει η Daily Sabah.

Συνομιλίες μετ΄εμποδίων

Μετά από μια πενταετή παύση των συνομιλιών και μήνες εντάσεων για αλληλεπικαλυπτόμενους ισχυρισμούς σχετικά με ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο το 2020, Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν τον πυρήνα των προβλημάτων στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών.
Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη έληξε μετά από λίγες ώρες και οι δύο χώρες - με μακρά λίστα διαφορών συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας, - συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση στην Αθήνα.
Από το 2002, οι δύο χώρες διεξήγαγαν δεκάδες γύρους συνομιλιών, με στόχο να προσπαθήσουν να θέσουν τις βάσεις για πλήρεις διαπραγματεύσεις για το θέμα.
Ωστόσο, παραμένουν σοβαρά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι διατεθειμένη να συζητήσει κάθε πλευρά, καταλήγει το δημοσίευμα.

Το ιστορικό με το TCG Cesme και τις υδρογραφικές έρευνες στο Αιγαίο

Για υδρογραφικές έρευνες η Τουρκία ανακοίνωσε Navtex για το πλοίο TCG Cesme μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2021.
Η υδρογραφική έρευνα στα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνει τη μελέτη του σχηματισμού και της δομής των υπόγειων υδάτων.
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά.
Η Τουρκία, πάλι με το πλοίο TCG Cesme έκανε έρευνες μεταξύ της Θάσου και Σαμοθράκης μεταξύ 13 και 17 Μαρτίου 2017 εκδίδοντας NAVTEX γύρω από τα νησιά και εκτός των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Επίσης έχουν σημειωθεί σεισμικές μελέτες στο Αιγαίο μεταξύ 1974-1976.
Το 1976, το πλοίο διάσωσης με το όνομα HORA ήταν εξοπλισμένο με δυνατότητα σεισμογραφικών ερευνών και χρησιμοποιήθηκε ως SEISMIC-1 έως το 2005.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1974, η Τουρκία υποστήριξε ότι η φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της ακτής του Αιγαίου της Τουρκίας τις επιτρέπει έρευνες.
Στις 29 Μαΐου 1974, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Candarli έπλευσε στο Αιγαίο συνοδευόμενο από το τουρκικό ναυτικό.
Το διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος 1976: Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Hora έπλευσε στo Αιγαίο Πέλαγος
Μάλιστα τότε είχε δημοσιοποιηθεί και χάρτης που έδειχνε την περιοχή έρευνας για πετρέλαιο, που σχεδιάστηκε από τον TPAO την εταιρία πετρελαιοειδών της Τουρκίας.
Pinakas_1_bn.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης