Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στη ΓΑΔΑ παραμένει ο Λιγνάδης - Στο μικροσκόπιο και δεύτερος ηθοποιός - Παρέμβαση εισαγγελέα για την εμπλοκή ΜΚΟ

Στη ΓΑΔΑ παραμένει ο Λιγνάδης - Στο μικροσκόπιο και δεύτερος ηθοποιός - Παρέμβαση εισαγγελέα για την εμπλοκή ΜΚΟ
Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει ένας ακόμα ηθοποιός, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με τον Λιγνάδη
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Σοκ στο πανελλήνιο προκαλούν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση Λιγνάδη, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ από το βράδυ του Σαββάτου (20/2/2021), αντιμέτωπος με τη κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.
Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με εντολή του εισαγγελέα θα κρατηθεί στην Ασφάλεια Αττικής μέχρι την Τετάρτη (24/2/2021) στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία, σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, μετά από έρευνα των εισαγγελέων Κώστα Σπυρόπουλου και Νίκου Στεφανάτου, αφορά δύο πράξεις βιασμού.
Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε το πρωί της Παρασκευής (18/2/2021), με μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία.
Η πράξη φέρεται να τελέστηκε σε βάρος 14χρονου -κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης- μαθητή.
Η δεύτερη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη, στις αρχές του μήνα.
Σε αυτή την περίπτωση η μήνυση αφορούσε μη ενεργή πράξη, ωστόσο, όπως συνέβη και με την υπόθεση Μπεκατώρου, από αυτήν προήλθε μαρτυρική κατάθεση για ενεργή υπόθεση βιασμού.
Οι μαρτυρίες των θυμάτων του Λιγνάδη προκαλούν ανατριχίλα, καθώς ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δεν δίσταζε να προσφέρει αλκοόλ και ναρκωτικά στους ανήλικους προκειμένου να τους εκμεταλλευτεί.

Μόνος του στο κελί

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα λάβει σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου μέσω του δικηγόρου του τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έτσι ώστε να οργανώσει την άμυνα του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης επέστρεψε μετά τον εισαγγελέα στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου κρατήθηκε για δεύτερη νύχτα.
Ρωτούσε τους αστυνομικούς πώς μπορούσε να έχει επικοινωνία με τον δικηγόρο του, του εξήγησαν ότι υπάρχει καρτοτηλέφωνο και να μιλά από εκεί συνοδεία αστυνομικού.
Βρίσκεται σε κελί στην πίσω πλευρά του κτιρίου και δεν είναι με άλλον κρατούμενο.
Η δυνατότητα αυτή υπήρχε, γιατί δεν είχε πολλούς κρατούμενους η ΓΑΔΑ αυτές τις μέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Open, υπάρχει μόνιμα ένας αστυνομικός έξω από το κελί του κι αυτό συμβαίνει σε ειδικές περιπτώσεις, όταν ο κρατούμενος χρίζει 24ωρης παρακολούθησης από τις Αρχές.

«Αν μιλήσεις θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα»

Κομβικό ρόλο στη σύλληψη του Λιγνάδη φαίνεται πως έπαιξε η κατάθεσης μιας 40χρονης, η οποίος φέρεται να είχε στενή επαφή μαζί του και κατα συνέπεια γνωρίζει λεπτομέρειες από τη δράση του.
Η εν λόγω γυναίκα κατέθετε για 4 ώρες και σύμφωνα με τον Alpha έβλεπε συχνά ανήλικα αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται.
Όπως κατήγγειλε, αντέδρασε σε αυτά που είδε και εκεί ο Λιγνάδης ισχυρίζεται πως την απείλησε.
«Το 2016 του είπα "θα πάω στην αστυνομία και θα σε δώσω". Μου απάντησε: "Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα"».
Η γυναίκα κατέθεσε ότι τρομοκρατήθηκε για τη ζωή της και κράτησε το στόμα της κλειστό.
Έναν χρόνο αργότερα σταμάτησε να συναντάει τον σκηνοθέτη.
«Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια αλλά και κορίτσια να φεύγουν.
Κι όταν εγώ έφευγα, κάποια άλλα έρχονταν», κατέθεσε επίσης η γυναίκα που εκείνη την περίοδο ήταν 19 ετών.

Στο μικροσκόπιο και δεύτερος ηθοποιός

Εν τω μεταξύ, στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει ένας ακόμα ηθοποιός, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με τον Λιγνάδη.
Ειδικότερα, οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για τον άνθρωπο που σύμφωνα με την καταγγελίες του Νίκου Σ. βρισκόταν τη νύχτα της κακοποίησής του στο σπίτι του Λιγνάδη.
Είναι το ίδιο πρόσωπο που ο Δημήτρης Άνθης κατήγγειλε ως θύτη.
Όπως κατήγγειλε ο Δημήτρης Άνθης, ο ηθοποιός αυτός ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον Νίκο Σ. στο διαμέρισμα του Λιγνάδη και περιγράφεται και εκείνος ως θύμα ήταν ο δικός του θύτης, ο άνθρωπος που τον κακοποίησε σεξουαλικά το 2005.
Εναντίον του έχει υποβάλει μήνυση.
Πρόκειται για ηθοποιό μεταξύ 35 και 40 ετών, απόφοιτο του Εθνικού Θεάτρου, γνωστό από τη συμμετοχή του τα τελευταία χρόνια σε τηλεοπτικές σειρές και με συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.
Όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξη του ο Νίκος Σ., ο άνδρας αυτός βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου σκηνοθέτη και έδειχνε «σαν να εκτελούσε εντολές του» ικανοποιώντας τις αρρωστημένες ορέξεις του, ήταν δηλαδή και εκείνος θύμα του σκηνοθέτη.

Παρέμβαση εισαγγελέα για την εμπλοκή ΜΚΟ

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για τον ρόλο των ΜΚΟ ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην υπόθεση Λιγνάδη.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για καταγγελλόμενα περιστατικά σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων κατά την περίοδο 2017-2018.
Αντικείμενο της έρευνας θα είναι τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προωθούνταν από ΜΚΟ για θεατρικά μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Καταπέλτης το ένταλμα σύλληψης

Καταπέλτης ήταν ένταλμα σύλληψης καθώς οι δικαστικές αρχές επικαλούνται ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο κατηγορούμενος σχεδίαζε να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, πέραν αυτών για τα οποία έχει καταμηνυθεί.
Το ένταλμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση.
Στο ένταλμα αναφέρονται οι 8 λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό - σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
* Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
* Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
* Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
* Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
* Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
* Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
* Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
* Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης