Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Καλύτερα από τις Ευρωπαϊκές αγορές με επιλεκτικές κινήσεις

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Καλύτερα από τις Ευρωπαϊκές αγορές με επιλεκτικές κινήσεις
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΕΣ: Με απώλειες άνω του 1% άνοιξε ο DAX και ακολουθούν και οι άλλες αγορές της Ευρώπης. Απώλειες στα ελληνικά παράγωγα κοντά στο 1% για τον FTSE 25, αλλά με χαμηλό όγκο συμβολαίων. Η Alpha Bank έχει καλή είδηση, όπως και η ΔΕΗ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με απώλειες μικρότερες από 1% και το γνωστό, χαμηλό τζίρο. Πάμε καλύτερα από τις ευρωπαϊκές αγορές. Η Alpha Bank λόγω της είδησης κινείται λίγο καλύτερα και πιέζονται οι άλλες συστημικές. Υποχωρεί η ΤΕΝΕΡΓ και λιγότερο Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Σταθεροποιητικά σχεδόν η ΔΕΗ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Εξαιρετική η αντίδραση της διοίκησης για την ενημέρωση των επενδυτών με αφορμή την πρωτοφανή κακοκαιρία στο Τέξας. Έβγαλε ανακοινώσεις, έκανε τηλεδιάσκεψη και ενημέρωσε για το τι ακριβώς συνέβη. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως η μέγιστη ζημιά μπορεί να διαμορφωθεί στο ύψος της καθαρής θέσης των αιολικών που έχει εκεί ήτοι 90 εκατ. ευρώ. Θα χαθεί ένα μέρος από το EBITDA του ομίλου αλλά και δάνεια 500 εκατ. ευρώ. Στο χειρότερο σενάριο αυτό, γιατί ακόμα δεν μπορούν να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις.

Δεν επηρεάζεται η εισηγμένη από κάτι παραπάνω, γιατί ο τρόπος που λειτουργούν εκεί, δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία ουσιαστικά να τα αφήσει και να φύγει. Έγιναν τεράστιες καταστροφές στο Τέξας και ακόμα και αν μπορούσε να παράγει ρεύμα που έγινε στο τέλος της εβδομάδος, δε μπορούσε να το δώσει, λόγω προβλημάτων στις υποδομές. Η μία επιχείρηση τα ρίχνει στην άλλη, υπάρχουν συμβόλαια, αντισταθμίσεις κτλ. Εκτινάχθηκε η τιμή της MWh από 20 δολάρια στα 9000 δολάρια.

Όλα είχαν κλείσει. Τα αιολικά, τα διυλιστήρια, τα πυρηνικά, φυσικό αέριο, οι υποδομές κ.α. Ο κ.Περιστέρης ενεργοποιήθηκε εκτός από το κομμάτι της ενημέρωσης και στο ταμπλό του ΧΑ αγοράζοντας μετοχές, ενώ ενεργοποιήθηκε και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (33.650 μετοχές με μέση τιμή 12,7020 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνήτης του Τέξας έθεσε και τις 254 κομητείες της πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο -2,44% με όγκο 60 χιλ. τεμάχια και τιμή 12 ευρώ. Στη συνέχεια έγινε πακέτο 200 χιλ. τεμαχίων στα 12 ευρώ ανά μετοχή.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αγοράστηκαν 77 χιλ. ίδιες μετοχές προς 7,97 ευρώ ανά μετοχή περίπου. Οριακές απώλειες για τη μετοχή στο ξεκίνημα.

ΔΕΗ: 11 οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗ θα εξετάσει τις προτάσεις και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, για τη συμμετοχή τους στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Αμετάβλητη στα 9,33 ευρώ η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανακοινώθηκε το deal από την Alpha Bankμε την Davidson Kempner. Η δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη με πιστοληπτική διαβάθμιση. Οριακά ανοδικά η μετοχή. Υποχωρεί κάτω από τα 2 ευρώ η ΕΤΕ και χάνει 1,5% περίπου και η ΕΥΡΩΒ. Κάτω και η ΠΕΙΡ.

ΟΛΠ: Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2020.

EPSILON NET: Σήμερα δημοσιεύει και αυτή αποτελέσματα χρήσης.

ΕΛΠΕ-ΜΟΗ: Τις έχουν σχεδόν «ξεγράψει» οι επενδυτές. Το hot play είναι η ενέργεια αυτό το διάστημα αλλά και οι συγκεκριμένες δε κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Έχουν χαρτοφυλάκιο πράσινο και σχέδια ανάπτυξης.

CENERGY: Στα 2,10 ευρώ με άνοδο 1,94% και όγκο 22 χιλ. τεμάχια. Συνεχίζει την ανοδική κίνηση και είναι σε νέα υψηλά. Καλή άνοδο και από την Viohalco.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης