Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία για τον πληθωρισμό στις αγορές - Πτώση για τον τεχνολογικό κλάδο - Άνοδος για Dow Jones, S&P 500

Ανησυχία για τον πληθωρισμό στις αγορές - Πτώση για τον τεχνολογικό κλάδο - Άνοδος για Dow Jones, S&P 500

Η ανησυχία για τον πληθωρισμό επιδεινώνει το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Σχετικά Άρθρα
Σε μια συνεδρίαση σήμερα 23/2 για γερά νεύρα Dow Jones και S&P 500 έκαναν την ολική επαναφορά στη Wall Street και έκλεισαν με θετικό πρόσημο παρά τις βαριές απώλειες που βρέθηκαν να καταγράφουν για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Ο Nasdaq από την πλευρά του δεν κατάφερε να αποφύγει το αρνητικό πρόσημο, με τον τεχνολογικό δείκτη πάντως να περιορίζει σημαντικά τις απώλειες του.
Ο δείκτης ξεκίνησε τις συναλλαγές με βουτιά -3,5% και τελικά έκλεισε με πτώση -0,5%.
Ώθηση στην αγορά έδωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell στο Κογκρέσο για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας.
Yπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού, σημείωσε ο διοικητής της αμερικανικής Federal Reserve, Jerome Powell στην ακρόασή του στο Κογκρέσο, με τον κεντρικό τραπεζίτη να διαβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η Fed αναμένεται να διατηρήσει τη χαλαρή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για αρκετό διάστημα

Αν και δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές βελτιώνονται για αργότερα αυτό το έτος», ανέφερε ο Powell στο πλαίσιο της ακρόασής του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Για να αντιμετωπίσει την κρίση του της πανδημίας, η Fed έχει οδηγήσει το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν, ενώ πραγματοποιεί αγορές ομολόγων με ρυθμό 120 δισ. δολ. το μήνα και άλλων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διατηρήσει ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες για την οικονομία.
Η Fed έχει αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων -ή ποσοτική χαλάρωση- μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός έχει πλησιάσει τον στόχο για ρυθμό κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι δηλώσεις του έρχονται ενώ η αμερικανική αγορά γνωρίζει ισχυρούς κλυδωνισμούς με φόντο την ραγδαία άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.
Ο S&P 500 έκλεισε χθες με αρνητικό πρόσημο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Φεβρουάριο του 2020.
Η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων έχει πλήξει ιδιαίτερα τις τεχνολογικές μετοχές που θεωρούνται πιο ευάλωτες σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.
Η απόδοση στο 10ετές ενισχύεται σήμερα στο 1,376% από 1,370%.


Τραγικό ορόσημο για ΗΠΑ με πάνω από 500.000 νεκρούς λόγω covid – Αργεί το τέλος της πανδημίας

Με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν το τραγικό ορόσημο των 500.000 θανάτων λόγω της επιδημίας της covid, μετρώντας όπως είπε και ο πρόεδρος Biden, περισσότερους νεκρούς από τους δύο παγκόσμιους πολέμους και το Βιετνάμ μαζί, το ερώτημα του πότε και με ποιον τρόπο αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει, μένει αναπάντητο.
Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για μείωση των κρουσμάτων και που η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αρχής γενομένης από τις 8 Μαρτίου, η Ινδία, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν πως είχε «εξαφανίσει» την επιδημία, πλέον είναι αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση μολύνσεων που αναγκάζει πολλές Πολιτείες της να επιβάλλουν εκ νέου ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Και ενώ Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός θα αποτελεί πρόβλημα για την ανθρωπότητα για πολλούς χειμώνες ακόμα, τα βλέμματα και οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες στα εμβόλια.
Αν και έχουν γίνει περισσότερα από 208 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως, το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχουν κατανεμηθεί δίκαια με αποτέλεσμα δεκάδες χώρες να μην έχουν πάρει ούτε μια δόση εμβολίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 45% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί αφορούν χώρες που ανήκουν στα κράτη του G7, των οποίων τα μέλη αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως το 92% των εμβολίων έχει δοθεί σε χώρες που θεωρούνται κράτη με υψηλό εισόδημα.
Αν και τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα στην Ευρώπη, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε αρκετά κράτη.
Στην Πορτογαλία, το lockdown παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου. Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown έως την 1η Απριλίου.

Wells Fargo: Πουλάει τη μονάδα διαχείρισης assets έναντι 2,1 δισ. δολαρίων

Η Wells Fargo & Co ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα της Wells Fargo Asset Management στις GTCR και Reverence Capital Partners, έναντι 2,1 δισ. δολαρίων.
Η αμερικανική τράπεζα τόνισε πως θα διατηρήσει το 9,9% της μονάδας, η οποία έχει 603 δισ. δολάρια σε assets υπό διαχείριση και περισσότερους από 450 επαγγελματίες επενδύσεων σε 24 γραφεία σε όλο τον κόσμο.
Η Wells Fargo, η οποία διαθέτει 1,9 τρισ. δολάρια σε assets υπό διαχείριση, τόνισε πως η πώληση αποτυπώνει την στρατηγική της για εστίαση σε δραστηριότητες που εξυπηρετούν τους πελάτες της και θα επιτρέψουν στη μονάδα διαχείρισης πλούτου και επενδύσεων να αυξήσει το focus της στις μεσιτικές δραστηριότητες.
Δήλωσε δε πως αναμένει η πώληση να ολοκληρωθεί στο β΄ μισό, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει πελάτης και συνεργάτης διανομής στη μονάδα.

Home Depot: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου χρήσης

H Home Depot ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις δ΄ τριμήνου χρήσης που ήταν υψηλότερα των προσδοκιών ενώ αύξησε και το μέρισμα κατά 10%.
Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν στα 2,86 δισ. δολάρια ή 2,65 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 2,48 δισ. δολαρίων ή 2,28 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2,63 δολάρια ανά μετοχή.
Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν 25,1% στα 32,26 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 30,63 δισ. δολάρια.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 24,5%, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για αύξηση 19,2%.

Απώλειες στις ευρωαγορές - Υποχωρεί ο τεχνολογικός κλάδος

Με πτώση έκλεισαν οι αγορές της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στα commodities και την ανησυχία για τον πληθωρισμό να βαραίνει το κλίμα.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα και το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που ανακοίνωσε η Βρετανία.
Πτώση -1,3% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής τράπεζας HSBC, η οποία εγκατέλειψε τους μακροπρόθεσμους στόχους για την κερδοφορία της.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων.
Η ASML υποχώρησε -4% στο Άμστερνταμ, ενώ η γερμανική SAP σημείωσε πτώση -2% στη Φρανκφούρτη.
Στον αντίποδα, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές του κλάδου αναψυχής και ταξιδιών, στον απόηχο των ανακοινώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ευρωζώνη: Στο +0,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2021

Σε θετικό έδαφος μετά από πολλούς μήνες επέστρεψε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, καθώς η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών και των βιομηχανικών προϊόντων αντιστάθμισε τη μείωση των τιμών της ενέργειας.
Η Eurostat επιβεβαίωσε σήμερα την πρώτη εκτίμησή της για την αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 0,9% από -0,3% τον Δεκέμβριο.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 3,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αλλά ήταν 4,2% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,2% στον μήνα και 2% σε ετήσια βάση.
Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός - που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων - αυξήθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση από 0,4% τον Δεκέμβριο.

Σε υψηλό 5ετίας η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο 5,1% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Αρχή.
Είναι το πιο υψηλό από το 2016, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν χωρίς το κρατικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας.
Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί αύξηση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και άνοδο 1,3 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση.
Το ποσοστό απασχόλησης εκτιμήθηκε στο 75%, μειωμένο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
Παράλληλα, υπήρχαν 599.000 κενές θέσεις εργασίας την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου, 64.000 περισσότερες από ό, τι το προηγούμενο τρίμηνο.

HSBC: Πτώση 34% στα κέρδη 2020 και στροφή στην Ασία - Εγκατέλειψε τον μακροπρόθεσμο στόχο

Εγκατέλειψε τον μακροπρόθεσμο στόχο η HSBC, μετά την πτώση των κερδών του 2020, ενώ ανακοίνωσε ότι στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της στις δραστηριότητες της Ασίας.
Tα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν 34% στα 8,8 δισ. δολ. το 2020, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της covid -19.
Τα έσοδα σημείωσαν πτώση 10% στα 50,4 δισ. δολ. με τη βρετανική τράπεζα να την αποδίδει στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
H HSBC ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον χώρο των γραφείων της σε παγκόσμιο επίπεδο, ως μέρος της στροφής της στις
Επίσης η HSBC δήλωσε ότι επιθυμεί να αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις λιανικής τραπεζικής στις ΗΠΑ και βρίσκεται σε συνομιλίες για να πουλήσει τη γαλλική μονάδα λιανικής τραπεζικής.

Ήπια άνοδος στην Ασία, αργία στο Τόκιο

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά δύο εβδομάδων, με όχημα την αύξηση των τιμών στα commodities.
Κλειστή λόγω αργίας παραμένει η αγορά του Τόκιο.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,4% στις 4.208 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1% στις 30.632 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,2% στις 3.636 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,4% στις 49.934 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης