Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Η λειτουργία πλατφορμών συναλλαγών τύπου Robinhood είναι παράνομη στην ΕΕ – Δεν κινδυνεύουμε από short squeeze

Κομισιόν: Η λειτουργία πλατφορμών συναλλαγών τύπου Robinhood είναι παράνομη στην ΕΕ – Δεν κινδυνεύουμε από short squeeze
Οι πρακτικές των διαδικτυακών πλατφορμών για την κατεύθυνση των εντολών αγοράς μετοχών είναι παράνομες στην ΕΕ, σύμφωνα με την αρμόδια εποπτική αρχή της Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα

Η λειτουργία διαδικτυακών πλατφορμών τύπου Robinhood στις ΗΠΑ που προσφέρουν συναλλαγές μετοχών χωρίς προμήθειες σε μικροεπενδυτές είναι παράνομη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την δηλώσεις αξιωματούχων της Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Ο Ugo Bassi, ανώτερος αξιωματούχος της Αρχής Εποπτείας των Χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η Κομισιόν εξέτασε την πρακτική της καταβολής αντιτίμου για την κατεύθυνση εντολών για αγορά μετοχών με βάση τρεις βασικές πρόνοιες των κανονισμών της ΕΕ για τη διαχείριση κάθε είδους κινητών αξιών.
Το νομικό ζήτημα αφορά την αμοιβή εκ μέρους του διαχειριστή των συναλλαγών προς μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την κατεύθυνση των εντολών αγοράς των μετοχών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η νομοθεσία

«Το προκαταρκτικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι ο συνδυασμός αυτών των τριών βασικών κανονισμών θα εμπόδιζε την πληρωμή για τη διαμόρφωση της ροής των εντολών, όπως συνέβη στην υπόθεση GameStop και την πλατφόρμα Robinhood στην Ευρώπη (εφόσον υπάρχει η νόμιμη αντιπροσώπευση)», δήλωσε ο Bassi στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τι ισχύει

Ο Steven Maijoor, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, η οποία εποπτεύει τις αγορές της ΕΕ, πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολο να συμβιβαστεί η πληρωμή για την κατεύθυνση των εντολών αγοράς «με την προτεραιότητα των συμφερόντων του πελάτη».
Όσοι έχουν short θέσεις σε μετοχές πρέπει να το γνωστοποιούν στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και ο Bassi δήλωσε ότι οι πιθανές αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη δημοσίευση των μετοχών όπου έχουν short θέσεις σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση.
«Θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε κανονισμούς που θα αποσαφηνίζουν τα καθήκοντα των χρηματιστηριακών ή των συμβούλων επενδύσεων και των συναφών εταιρειών όταν συμμετέχουν σε διαδικτυακά chats με αντικείμενο αγορές ή πωλήσεις μετοχών», δήλωσε ο Bassi.

Μικρός κίνδυνος

Η Maijoor είπε ότι υπήρχαν μόλις 20 μετοχές στην Ευρώπη με καθαρές shorts θέσεις άνω του 10%, περιορίζοντας τον κίνδυνο short squeeze, όπως στην υπόθεση του GameStop.
Οι διαδικτυακές κοινότητες μικροεπενδυτών ήταν ακόμη κυρίως εθνικές στην ΕΕ, και διαθέτουν μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι στην πολύ μεγαλύτερη αγορά των ΗΠΑ, δήλωσε ο Maijoor.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης