Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπορεί η αιολική ενέργεια να ήταν καταστροφική για το Τέξας των ΗΠΑ, αλλά στηρίζει την Τουρκία

Μπορεί η αιολική ενέργεια να ήταν καταστροφική για το Τέξας των ΗΠΑ, αλλά στηρίζει την Τουρκία
Στο 10% η συμβολή του Αιόλου στην ηλεκτροπαραγωγή της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα

Στις ΗΠΑ, η δαιμονοποίηση της αιολικής ενέργειας, μετά τις φονικές χιονοθύελλες που έπληξαν την πολιτεία του Τέξας, καλά κρατεί, ωστόσο, στην Τουρκία, ο ελληνικός θεός του ανέμου συμβάλει με 10% στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez δήλωσε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου ότι η αιολική ενέργεια συνέβαλε πάνω από 10% στη συνολική ενεργειακή παραγωγή στη χώρα.
«Ο άνεμός μας το 2021, όταν φυσάει, σημειώνει ρεκόρ.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια ξεπέρασε το 10% σε μηνιαία βάση.
Αυτό ήταν το δώρο των δροσερών ανέμων της Ανατολίας» δήλωσε ο Dönmez στο Twitter.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο Twitter, η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων στην Τουρκία ανήλθε στα 9.007 μεγαβάτ από τον Ιανουάριο του 2021.
Επιπλέον, το 49,5% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Τουρκία προέρχεται από εγχώριες και ανανεώσιμες πηγές.
Μάλιστα, η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 380 μεγαβάτ τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας τα 96.271 μεγαβάτ, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τι συνέβαλε στην αύξηση των αιολικών πάρκων

Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, η χρηματοοικονομική υποστήριξη και οι επενδύσεις δεκαπλασίασαν τις επιχειρησιακές ικανότητες Τουρκίας στον τομέα της αιολικής τα τελευταία 10 χρόνια.
Ως αποτέλεσμα, η γείτων καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την αύξηση της ενεργειακής ισχύος της από ΑΠΕ, ενώ, σύμφωνα με την έκθεση του International Energy Agency (IEA) που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, προβλέπεται να προσθέσει 22,2 gigawatts (GW) έως το 2025.
Μάλιστα, η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά τα εργοστάσια παραγωγής για τον εξοπλισμό ανεμογεννητριών.

Cascend Strategy: Η αιολική ενέργεια ήταν ο υπαίτιος της καταστροφής στο Τέξας

Η αιολική ενέργεια ήταν ο κύριος ένοχος για την καταστροφή στο Τέξας, όπου κατέρρευσε η ηλεκτροδότηση.... αναφέρει η εταιρία αναλύσεων και μελετών Cascend Strategy.
Επίσης έχει εκτιμηθεί από άλλους αναλυτές ότι η ζημία από την σφοδρή χιονοθύελλα και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν αγγίζει τα 50 δισεκ. δολάρια.
Πιο συγκεκριμένα, η Cascend Strategy αναφέρει ότι η αιολική ενέργεια απέτυχε καθώς «οι καταιγίδες και ο πάγος έπληξαν σχεδόν το 50% της ικανότητας παραγωγής αιολικής ενέργειας του Τέξας.
Πολλές ανεμογεννήτριες σταμάτησαν να λειτουργούν, δημιουργώντας μια κρίση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Μια ιστορικών διαστάσεων χιονοθύελλα εκτόξευσε την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πολύ πέρα από τα κανονικά επίπεδα.
Η αιολική ενέργεια απέτυχε να προσφέρει την αναμενόμενη ισχύ - σχεδόν το 40% της αναμενόμενης ισχύος - εν μέρει λόγω της έλλειψης ανεμογεννητριών.
Το φυσικό αέριο (όπως πάντα) αποτελούσε τη διαφορά ... αλλά μετά υπήρξαν προβλήματα προμήθειας δεν είχε προβλεφθεί τέτοιας κλίμακας χιονοθύελλα.
Ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια είχαν χαμηλή απόδοση, αλλά όχι πολύ, λόγω μη κατάλληλου εξοπλισμού.
Η ηλιακή ενέργεια είχε χαμηλή απόδοση για λίγες μέρες, αλλά ανέκαμψε, αν και δεν θα μπορούσε να βοηθήσει χωρίς μεγαλύτερη αποθήκευση ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης