Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τον Ιούνιο το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας - Η πρωτοπορία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Αμφιλοχίας και Κρήτης

Τον Ιούνιο το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας - Η πρωτοπορία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Αμφιλοχίας και Κρήτης
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας,
Σχετικά Άρθρα

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας (αντλησιοταμίευση) όπως ανακοίνωσε χτες ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, που αποτελούν την προϋπόθεση για την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Η αντλησιοταμίευση είναι η μόνη διεθνώς διαδεδομένη μέθοδος μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί πρακτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1890.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον και εγκαθίσταται εύκολα σε περιοχές όπου η γεωμορφολογία και η διαθεσιμότητα του νερού το επιτρέπει.
Με τη λειτουργία τους, οι αντλησιοταμιεύσεις θωρακίζουν το διασυνδεδεμένο δίκτυο από τις ξαφνικές μεταβολές συχνότητας και τάσεως και ανταποκρίνονται άμεσα και με ευελιξία στις απότομες μεταβολές της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Λειτουργούν συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες υποδομές και αξιοποιούν το πλεόνασμα που προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα, μεγιστοποιώντας έτσι την απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Παράλληλα, συμβάλλουν στη σημαντική μείωση των ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς κατά τη λειτουργία τους δε χρησιμοποιούν ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Τα έργα αντλιοταμίευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε Αμφιλοχία και Κρήτη

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα με εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση και έτοιμες μελέτες είναι η αυτό της αντλιοταμίευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία.
Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την κατασκευή δυο ανεξάρτητων άνω ταμιευτήρων, του Πύργου (ωφέλιμος όγκος 2 εκατ. κ.μ.) και του Αγίου Γεωργίου (ωφέλιμος όγκος 5 εκατ. κ.μ.), ενώ η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου (ιδιοκτησίας ΔΕΗ) θα λειτουργήσει ως κάτω ταμιευτήρας.
Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής κοντά στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Καστρακίου.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 680 MW (παραγωγή) / 730 MW (άντληση) και η καθαρή ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι 816 GWh.

O συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 500 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν δυο ανεξάρτητοι σταθμοί παραγωγής και άντλησης ενέργειας: για τον Άγιο Γεώργιο τεσσάρων αναστρέψιμων μονάδων (εγκατεστημένη ισχύς 460MW για λειτουργία γεννητριών και 496MW για λειτουργία αντλιών) και για τον Πύργο δύο αναστρέψιμων μονάδων (εγκατεστημένη ισχύς 220MW για λειτουργία γεννητριών και 234MW για λειτουργία αντλιών).
Το σύστημα θα αποταμιεύει το πλεόνασμα ενέργειας τις ώρες της μειωμένης ζήτησης, με άντληση νερού από τον κάτω προς τους άνω ταμιευτήρες (η υψομετρική διαφορά στην περίπτωση του Πύργου είναι 285 μέτρα, ενώ στην περίπτωση του Αγ. Γεωργίου είναι 238 μέτρα) και με παραγωγή, στις ώρες αιχμής της ζήτησης, με πτώση νερού από τους άνω στον κάτω ταμιευτήρα, μέσω των υδροστροβίλων.
Επίσης ένα ακόμη έργο που μάλιστα έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, είναι η επένδυση της ΤEΡΝΑ Ενεργειακή στον νομό Λασιθίου.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής του έργου.
Πιο συγκεκριμένα, ο υβριδικός σταθμός αντλησιοταμίευσης του Αμαρίου, που βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών, θα συνδυάζει την παραγόμενη ενέργεια από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος έως 93 MW και ένα συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW.

Ελένη Μπότα
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης