Οικονομία

Έκθεση προόδου με «κενά» και «αστερίσκους» για την ελληνική οικονομία, σήμερα 24/2 από τους θεσμούς

Έκθεση προόδου με «κενά» και «αστερίσκους» για την ελληνική οικονομία, σήμερα 24/2 από τους θεσμούς
Στο «σωσίβιο» του τουρισμού ποντάρει η κυβέρνηση, όπως διεμήνυσε στους θεσμούς
Σχετικά Άρθρα

Στο «σωσίβιο» του τουρισμού ποντάρει η κυβέρνηση, όπως διεμήνυσε στους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης, για να περιορίσει τις απώλειες στην ελληνική οικονομία που λόγω των lockdowns ξεμένει από δυνάμεις και οδηγείται σε διψήφιο ποσοστό ύφεσης στο πρώτο φετινό τρίμηνο.
Η λογική αυτή θα αποτυπώνεται - εν είδει γενικών κατευθύνσεων - στην έκθεση των θεσμών που δίνεται σήμερα 24/2 στην δημοσιότητα και θα καταγράφεται πρόοδος σε προαπαιτούμενα - «κλειδιά» για τους θεσμούς, όπως η δευτερογενής νομοθεσία για το νέο Πτωχευτικό νόμο, το πρόγραμμα Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων, καθώς «ξεπαγώνουν» μέσα στον Μάρτιο για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο αλλά και για εκείνες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση.
Για τα φυσικά πρόσωπα οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από 1ης Ιουλίου.

Στήριξη της πραγματικής οικονομίας

Σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης θα περιγράφονται τα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας με αναφορές πάνω στα δάνεια που χορηγούνται μέσω των κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής και των υπό εξελίξει δράσεων, όπως η επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 2» που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες, μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στόχος είναι ο σχετικός νόμος να έχει ψηφιστεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ώστε αρχές Απριλίου να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις και τον Μάιο να ξεκινήσει η επιδότηση των τόκων διάρκειας 8μηνών.
Την σκυτάλη των μέτρων θα πάρει αμέσως μετά το νέο πλαίσιο για την επιδότηση παγίων δαπανών που θεωρείται κομβικό από το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη των επιχειρήσεων την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας.
Υπό τον φόβο των λουκέτων, των απωλειών δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας της έκρηξης της ανεργίας, από την πτώση του τζίρου και την δραματική συρρίκνωση της κατανάλωσης, έχουν εισηγηθεί στους θεσμούς αύξηση της περιμέτρου των δαπανών που θα ενταχθούν στον πρόγραμμα.
Όλες αυτές όμως οι παρεμβάσεις ανεβάζουν το κόστος του λογαριασμού για το δημόσιο και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών τα μέτρα στήριξης θα ξεπεράσουν το όριο των 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο εφετινός προϋπολογισμός αφού μόνο για το α' τρίμηνο φθάνουν τα 5,9 δισ. ευρώ.
Για την ώρα οι δανειστές τηρούν στάση αναμονής αποφεύγοντας να κάνουν οποιανδήποτε σχόλιο για τα ελλείμματα που προκαλεί η πανδημική κρίση στον ελληνικό προϋπολογισμό μολονότι η ενισχυμένη εποπτεία της Αθήνας τους δίνει την δυνατότητα για παρατηρήσεις που υπαγορεύονται από την δημοσιονομική σταθερότητα.
Όμως η δημοσιονομική χαλάρωση που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει βάλει κάτω απόν αυτή την «ομπρέλα» και την Ελλάδα, η οποία τόσο στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στις αρχές Μαΐου θα υποστηρίξει την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής χαλάρωσης και για έτος 2022.
Οι γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο και οι γαλλικές τον επόμενο χρόνο μάλλον ευνοούν την ευμενέστερη αντιμετώπιση των ελληνικών και όχι μόνο αξιώσεων.

Γνωστοί αστερίσκοι

Η 9η έκθεση αξιολόγησης δεν συνδέεται με εκταμιεύσεις κερδών από από ANFAs και SMPs, οπότε οι όποιες παρατηρήσεις από την πλευρά των θεσμών για περιορισμένη πρόοδο πάνω στα γνωστά προαπαιτούμενα δεν έχουν κανένα νόημα στη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.
Πρόκειται για τους γνωστούς αστερίσκους που συνδέονται με την ανάγκη περαιτέρω επιδόσεων στις επενδύσεις, την απονομή των συντάξεων, την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες που φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ.
Το Γενικό Λογιστήριο στο πλαίσιο της δέσμευσης για πλήρη εξόφληση αυτών των χρεών και της αποφυγής δημιουργίας νέων απέστειλε χθες εγκύκλιο στους φορείς στην οποία δίνονται οδηγίες:
α)Για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους.
β)Εξέτασης των λόγων για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
γ)Άμεσης επίλυση τυχόν προβλημάτων λαμβάνοντας υπόψη τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά ή λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στην κεντρική υπηρεσία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης