Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Bankingnews αποκαλύπτει: Με ποιο τρόπο θα γίνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων

Το Bankingnews αποκαλύπτει: Με ποιο τρόπο θα γίνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων
Από τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα - Έξι στάδια διαδικασίας
Σχετικά Άρθρα

Σε έξι στάδια θα ολοκληρώνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγάλων ιδιωτών σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας ο οποίος για τις παραπάνω δύο κατηγορίες αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου.
Η λειτουργία του νέου πτωχευτικού από τη Δευτέρα αφορά τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις με τζίρο ή εισόδημα μεγαλύτερο των 700.000 ευρώ και με αριθμό εργαζομένων κατ' ελάχιστον 10.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι το κατώφλι πριν την πτώχευση η οποία ακολουθεί είτε αν αποτύχει η διαδικασία είτε εάν η διαδικασία κατά τη διάρκειά της παραβιαστεί.
Ειδοποιός διαφορά για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες είναι ο διαχωρισμός της περιουσίας όσων ασκούν διοίκηση στην εταιρία (εκτελεστικά μέλη δ.σ.) με την περιουσία της ίδιας της εταιρίας.
Ας σημειωθεί ωστόσο πως τα ενέχυρα και η περιουσία της εταιρίας ή του ιδιώτη κατευθύνει και τις ευχέρειες του συμβιβασμού.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρκετά κοινά αλλά και κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον παλιό εξωδικαστικό συμβιβασμό που διενεργούσαν οι επιχειρήσεις.

1ο στάδιο- Ορισμός εμπερογνώμονα

Οι οφειλέτες επισκέπτονται στην πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά το ιδιωτικό χρέος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και μέσω της αίτησής τους ορίζεται κατ' αρχήν εμπειρογνώμονας προκειμένου είτε να συνδιαμορφώσει το επιχειρησιακό σχέδιο με την επιχείριση είτε για να ελέγξει το business plan το οποίο υποβάλει η ίδια η εταιρία και το οποίο έχει καταρτίσει νωρίτερα.

2ο στάδιο- Διαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου

Το business plan ελέγχεται διορθώνεται και εγκρίνεται μιας και πρέπει να παρακολουθεί τα όσα το θεσμικό για το αν παρέχει τα εχέγγυα που ζητάει το θεσμικό πλαίσιο.
Η εταιρία πρέπει να κριθεί βιώσιμη μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να καταρτιστεί και το πλάνο συμβιβασμού με τους πιστωτές της
Ένα τέτοιο πλάνο μπορεί να προβλέπει κούρεμα, αποπληρωμή σε δόσεις, οικειοθελή εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων κλπ.
Οι επιχειρήσεις εισέρχονται στο τρίτο στάδιο της διαδικασίας αφού με τη σφραγίδα του εμπειρογνώμονα η εξυγίανση μπορεί να προχωρήσει και η επιχείρηση κριθεί βιώσιμη.

3ο στάδιο- Εκδοση πορίσματος

Εκδίδεται πόρισμα που περιέχει όλες τις λεπτομέρειες της εξυγίανσης και δι' αυτού του τρόπου επικυρώνεται το business plan της επιχείρησης προκειμένου να εφαρμοστεί.

4ο στάδιο- Ψηφοφορία.

Το πόρισμα αναρτάται στην πλατφόρμα και οι πιστωτές καλούνται να το δεχθούν και να το ψηφίσουν ή να το απορρίψουν και να το καταψηφίσουν.
Ως πιστωτές νοούνται οι τράπεζες και το Δημόσιο αλλά και κάποιοι μεγάλοι προμηθευτές ιδιώτες οι οποίοι διακρατούν πάνω από το 5% του χρέους μιας επιχειρήσης.
Οι όροι της εξυγίανσης πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από εκείνους που κατέχουν το 60% του χρέους της εταιρίας.
Τότε και οι λοιποί θα υποχρεωθούν να δεχθούν τη λύση.

5ο στάδιο - Δικαστήριο

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μαζί με το αποδεκτό business plan, καταλήγει στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία,
α. καλείται να επικυρώσει τη διαδικασία
β. υποχρεώνει και τους υπόλοιπους πιστωτές να δεχθούν τους ίδιους όρους με το 60% τουλάχιστον που ψήφισε υπέρ του πλάνου.
Τότε και μόνον τότε το πλάνο μπορεί να μπει σε εφαρμογή.
Επειδή τα χρέη είναι συνήθως μεγάλα η επικύρωση ενός δικαστηρίου απαλλάσσει τους πιστωτές που τυχόν κούρεψαν το χρέος από μελλοντική κριτική ή μελλοντικές ευθύνες.

6ο Στάδιο - Κατάρτιση Σύμβασης

Μετά από όλα αυτά καταρτίζεται η σχετική σύμβαση που περιέχει όλους τους όρους του business plan και της αποδοχής των πιστωτών.
Η σύμβαση συνυπογράφεται από την εταιρία και τους πιστωτές της και η οποία τηρείται απαρέγκλιτα από την εταιρία αλλιώς εκείνη οδηγείται άμεσα σε πτώχευση.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης