Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στις ΗΠΑ από τη μετάλλαξη της Καλιφόρνια – Στους 503.000 οι νεκροί λόγω covid

Ανησυχία στις ΗΠΑ από τη μετάλλαξη της Καλιφόρνια – Στους 503.000 οι νεκροί λόγω covid
Προτροπές να καθυστερήσει η χορήγηση της β' δόσης των εμβολίων
Σχετικά Άρθρα

Έντονη ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ ο εντοπισμός μιας νέας παραλλαγής της covid, η οποία ανιχνεύθηκε στην Καλιφόρνια και η οποία, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική αλλά και να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, τη στιγμή που εκτιμάται πως μπορεί να μην την καλύπτουν τα εμβόλια.
Αν και στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.900 κρούσματα με μεταλλάξεις του ιού – βρετανική, νοτιοαφρικανική, βραζιλιάνικη – και εκτιμάται ότι έως την άνοιξη θα έχει κυριαρχήσει η βρετανική παράλλαξη του ιού, η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι επιστήμονες ανησυχούν για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε στην Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο.
Δύο νέες επιστημονικές μελέτες φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως αυτή η παραλλαγή (γνωστή ως Β.1.427/Β.1.429), η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα στο Σαν Φρανσίσκο και σε άλλες περιοχές της Καλιφόρνια, είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, παράγει διπλάσια σωματίδια στη μύτη και στο λαιμό ενός ανθρώπου, θεωρείται πως είναι πιο ικανή στο να διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα, ίσως και τα εμβόλια και εκτιμάται πως ίσως είναι και πιο θανατηφόρα
Πάντως, μέχρι στιγμή, οι ειδικοί δεν ξέρουν κατά πόσο η μετάλλαξη αυτή, η οποία έχει ανιχνευθεί σε 45 Πολιτείες των ΗΠΑ και σε χώρες, όπως Αυστραλία, Δανία, Μεξικό αποτελεί αυξημένη απειλή για τη δημόσια υγεία, κάτι που θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες εβδομάδες όταν και θα γίνουν νέες μελέτες.

Φόβοι για νέο κύμα, προτροπές για μαζικούς εμβολιασμούς

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το μοναδικό όπλο απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις και σε μια ενδεχόμενη νέα έξαρση κρουσμάτων, είναι οι εμβολιασμοί, η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η τήρηση όλων των μέτρων αυτοπροστασίας.
Μάλιστα υπό το φόβο ενός νέου γύρου κρουσμάτων τον Μάρτιο λόγω των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού, οι ειδικοί προτρέπουν την κυβέρνηση να καθυστερήσει την χορήγηση της δεύτερης δόσης και να προχωρήσει σε μαζικούς εμβολιασμούς στα άτομα άνω των 65 ετών.
Εκτιμάται πως έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 44,5 εκατομμύρια Αμερικάνοι τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ λιγότεροι από 20 εκατομμύρια έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Ωστόσο, και λόγω των στοιχείων που δείχνουν ότι η πρώτη δόση είναι πολύ αποτελεσματική απέναντι στον κορωνοϊό και δεδομένων των ανησυχιών για νέα έξαρση, πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν την καθυστέρηση στην χορήγηση της δεύτερης δόσης, με τις εταιρείες Pfizer και Moderna να επισημαίνουν πως αυτό εναπόκειται στις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας.
Πάντως και ενώ οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 503.000 θανάτους και 28,3 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναμένουν από την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσουν να παραλαμβάνουν 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο θα γίνεται με μια μόνο δόση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης