Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Δημόσια διαβούλευση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην «ψηφιακή» οικονομία

Κομισιόν: Δημόσια διαβούλευση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην «ψηφιακή» οικονομία

Επιχειρείται να διαμορφωθεί το καθεστώς των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους σε νέες μορφές απασχόλησης μέσω της χρήσης της τεχνολογίας

Σχετικά Άρθρα
Δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί εάν θα προτείνει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα έδινε σε όσους απασχολούνται στο πλαίσιο της «ψηφιακής» οικονομίας ή «gig economy», όπως είναι ο διεθνής όρος, προκειμένουν αυτοί να απολαμβάνουν μεγαλύτερα εργασιακά δικαιώματα ως κανονικοί εργαζόμενοι είτε με το καθεστώς των συμβάσεων έργου επιτρέποντάς τους να διαπραγματεύονται συλλογικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το νέο πεδίο

Να σημειωθεί ότι ακριβής ορισμός της «gig economy», γνωστής και ως «platform economy» ή «crowdwork», δεν υπάρχει προς το παρόν στην ελληνική γλώσσα, ωστόσο θα μπορούσε να αποδοθεί ως η «οικονομία της πλατφόρμας» ή ψηφιακή οικονομία απλοϊκότερα, καθώς αφορά τη ζήτηση και προσφορά εργασίας σε διαδικτυακές πλατφόρμες, όπου οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε μόνιμοι, ούτε μερικής απασχόλησης.
Προσφέρουν συνήθως εργασία πάνω σε «gigs», δηλαδή επιμέρους κομμάτια ενός ευρύτερου έργου: «gigs» για την ανάπτυξη λογισμικού, για τη μετάφραση ενός βιβλίου ή ενός οδηγού συναρμολόγησης επίπλων, για ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο, για τα γραφικά ενός βιντεοπαιχνιδιού ή απλά για το «image tagging» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αλλαγές

 Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η πανδημία ενίσχυσε τις διαδικτυακές πλατφόρμες, με εταιρείες delivery τροφίμων να προσλαμβάνουν περισσότερο προσωπικό για να αντιμετωπίσουν μια αύξηση του κύκλου εργασιών καθώς επίσης αυξήθηκε η ζήτηση στις υπηρεσίες καθαριότητας - πρόκειται για εργαζομένους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια τους και έχουν περιορισμένη κοινωνική προστασία.

Δικαστικές αποφάσεις

Οι αποφάσεις δικαστηρίων και οι ρυθμιστικών αρχών ενισχύουν τα δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων νέας κοπής.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι οδηγοί της Uber χαίρουν τα δικαιώματα των κανονικών εργαζομένων, όπως ο βασικός μισθός, ενώ σύμφωνα με ισπανικό δικαστήριο τον Σεπτέμβριο όσοι παρείχαν υπηρεσίες delivery της εταιρείας Glovo ήταν υπάλληλοι και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι προτάσεις

Η Κομισιόν δήλωσε ότι επιθυμεί να λάβει τις τοποθετήσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδοτικές ενώσεις κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων που θα διαρκέσει η διαβούλευση.
Σε επόμενη διαβούλευση θα εξετασθεί το περιεχόμενο να αποφασιστεί συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έως το τέλος του έτους, εκτός εάν τα συνδικάτα και οι εργοδότες αποφασίσουν να διαπραγματευτούν άμεσα.

Οι πλατφόρμες

«Οι ψηφιακές πλατφόρμες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν νέες θέσεις εργασίας και να εξερευνήσουν νέες επιχειρηματικές ιδέες.
Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές μας αξίες ενσωματώνονται θετικά στο περιβάλλον της ψηφιακής οικονομίας», δήλωσε η Αρμόδια Επίτροπς για την ψηφιακή πολιτική Margrethe Vestager.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι νέες μορφές εργασίας θα παραμείνουν βιώσιμες και δίκαιες», είπε.

Τα πεδία

Η διαβούλευση ξεχώρισε επτά τομείς για πιθανή βελτίωση - το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας τους, την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία, την πρόσβαση σε συλλογική εκπροσώπηση και διαπραγματεύσεις, τις διασυνοριακές πτυχές του ζητήματος, τη διαχείριση του προσωπικού και την κατάρτιση μέσω αλγορίθμων και τις επαγγελματικές ευκαιρίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης