Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ προς G20: Η άνιση ανάκαμψη θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία - Στο επίκεντρο εμβόλια και απασχόληση

ΔΝΤ προς G20: Η άνιση ανάκαμψη θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία  - Στο επίκεντρο εμβόλια και απασχόληση

Ο ταχύτερος τερματισμός της πανδημίας θα προσθέσει 9 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία έως το 2025, με τα σχεδόν 4 τρισ. δολάρια να κατευθύνονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπερβαίνοντας κατά πολύ το κόστος των εμβολιασμών

Σχετικά Άρθρα
Έκκληση στις χώρες που απαρτίζουν την G20 απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά χειρός της επικεφαλής της Kristalina Georgieva, καλώντας τις να αναλάβουν ισχυρή πολιτική δράση, προκειμένου να αποτρέψουν την «επικίνδυνη απόκλιση», το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του αναπτυγμένου και αναπτυσόμενου κόσμου, η οποία υπάρχει ο κίνδυνος να ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως σημειώνει σε κείμενο της στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021.
Στο κείμενό της χαρακτήρισε την κρίση από την οποία επιχειρεί να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία τη χειρότερη μεταπολεμικά από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του Μεσοπολέμου.

Πολιτικη δράση

«Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος ότι καθώς οι ανεπτυγμένες και μερικές αναδυόμενες οικονομίες θα ανακάμπτουν γρηγορότερα, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες θα υποφέρουν για τα επόμενα χρόνια», έγραψε στην ανάρτησή της.
«Αν θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη απόκλιση μεταξύ των χωρών, πρέπει να αναλάβουμε ισχυρές πολιτικές δράσεις τώρα».

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2022, το σωρευτικό κατά κεφαλήν εισόδημα θα συρρικνωθεί κατά 22% σχέση τις προβλέψεις πριν από την κρίση στις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες χώρες - με εξαίρεση την Κίνα -, σε σύγκριση με το 13% στις προηγμένες οικονομίες και το 18% στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Αντίδραση

Σημειώνεται ότι προηγούμενο έτος, οι προηγμένες οικονομίες προχώρησαν σε δημοσιονομικά μέτρα κατά μέσο όρο περίπου 24% του ΑΕΠ , σε σύγκριση με μόνο το 6% στις αναδυόμενες αγορές και λιγότερο από το 2% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Οι συγκρίσεις μεταξύ των κρατών ανέδειξαν επίσης ότι τα μέτρα στήριξης συχνά σχετίζονται με μικρότερες στην απασχόληση.
Οι απώλειες στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ
IMF1.PNG
Ανισότητες

Θα εμβαθύνει επίσης τις μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες της κρίσης, γεγονός που θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη τη μείωση της ανισότητας και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Επισημαίνεται ότι μόνο στις οικονομίες της ομάδα των G20 (εξαιρουμένων της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας λόγω περιορισμών δεδομένων), οι συνολικές απώλειες στην απασχόληση εκτιμώνται σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια φέτος και περίπου 20 εκατομμύρια το 2022, σε σύγκριση με τις προβλέψεις πριν από την κρίση.
Το ΔΝΤ βλέπει επίσης μια επιταχυνόμενη απόκλιση και στο εσωτερικό των κρατών, με τις απώλειες στις θέσεις εργασίας να πλήττουν τους νέους, τους ανιδείκευτους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, ενώ εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εκπαίδευσή τους.

Ανάκαμψη

Ο συντομότερος τερματισμός της πανδημίας θα προσθέσει 9 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία έως το 2025, με τα σχεδόν 4 τρισ. δολάρια να κατευθύνονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ανακτώντας «μακράν» οποιοδήποτε κόστος σχετίζεται με το εμβόλιο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εμβόλια

Παράλληλα όπως τόνισε, χρειάζεται «ακόμη περισσότερη διεθνή συνεργασία για να επιταχυνθούν τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις φτωχότερες χώρες, ενώ θα χρειασθεί και επιπλέον χρηματοδότηση για να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να αγοράσουν εμβόλια, όπως και να πληρώσουν για τη μεταφορά των πλεοναζόντων αποθεμάτων από τις πλούσιες χώρες στις φτωχότερες.

Μέτρα τόνωσης

Για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της G20 θα πρέπει να συνεχίσουν τη στοχευμένη υποστηρικτική τους δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία τους και ταυτόχρονα οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν τη διευκολυντική νομισματική και οικονομική πολιτική, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν τη ροή των πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα δημοσιονομικά μέτρα για την προστασία της απασχόλησης

IMF2.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης