Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Biden στο Ιράκ για την αναζωπύρωση της έντασης

Παρέμβαση Biden στο Ιράκ για την αναζωπύρωση της έντασης

Παρά την προοδευτική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ, οι επιθέσεις συνεχίζονται, προκαλώντας οργή στην Ουάσιγκτον

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Mustafa al Kadimi συζήτησαν για τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον τόσο ιρακινών δυνάμεων όσο και του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης συμφώνησαν ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτές «πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι περισσότερες τέτοιες επιθέσεις δεν έχουν θύματα.
Ωστόσο η πιο πρόσφατη, ήταν η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα και κάτι στην Πράσινη Ζώνη, αυστηρά φυλασσόμενο τομέα της Βαγδάτης όπου εδρεύουν αμερικανοί στρατιωτικοί, ιδιώτες συμβασιούχοι του Πενταγώνου και διπλωμάτες.
Από το φθινόπωρο του 2019, δυτικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει στόχοι δεκάδων επιθέσεων με ρουκέτες και βομβιστικών ενεργειών.
Οι περισσότερες καταγράφηκαν στη Βαγδάτη.
Παρά την προοδευτική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, οι επιθέσεις συνεχίζονται, προκαλώντας οργή στην Ουάσιγκτον.
Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε τον Οκτώβριο να κλείσει διά παντός την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ και να αποσύρει όλο το προσωπικό της από τη χώρα εάν δεν σταματούσαν οι επιθέσεις.
Κατόπιν, αρκετές φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες δέχθηκαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της ιρακινής κυβέρνησης.
Οι επιθέσεις σχεδόν σταμάτησαν.
Όμως η εύθραυστη εκεχειρία παραβιάστηκε αρκετές φορές, ιδίως όταν εκτοξεύθηκαν ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στα τέλη Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης