Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα κατρακύλα για το τουρκικό νόμισμα λόγω των δηλώσεων Erdogan - Το 1 δολ. ισοδυναμεί με 7,2489 λίρες

tags :
Νέα κατρακύλα για το τουρκικό νόμισμα λόγω των δηλώσεων Erdogan - Το 1 δολ. ισοδυναμεί με 7,2489 λίρες
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατρακυλά η τουρκική λίρα
Σχετικά Άρθρα

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα υποχωρεί η τουρκική λίρα εν μέσω εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να ενδώσει σε πολιτικές που δεν συνάδουν με την ορθόδοξη νομισματική πολιτική των προηγούμενων μηνών και νέων δηλώσεων του Erdogan, που υπερασπίστηκε τη νομισματική πολιτική της χώρας το 2020.
Το νόμισμα υποχώρησε έως και 2% μετά την ενίσχυση της ρευστότητας από τον υπεύθυνο χάραξης πολιτικής – κάτι που ενίσχυσε τις απαιτήσεις σε αποθεματικά, εντείνοντας την ανησυχία ότι, παρόλο που κρίνεται αναγκαίο, δεν θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων.
Μάλιστα, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να φτάνει σε υψηλό δωδεκαμήνου, το sell off επιδεινώθηκε λόγω του γεγονότος ότι οι επενδυτές προβαίνουν σε απομόχλευση και ρευστοποιήσεις.
Αν μη τι άλλο, η πορεία της λίρας αποτελεί μια ξεκάθαρη υπενθύμιση του πόσο εύθραυστο παραμένει το επενδυτικό συναίσθημα, παρά τον επιθετικό κύκλο σύσφιξης που προκάλεσε μια άνοδο 15% στο τουρκικό νόμισμα μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρισκόταν το 2020.
Με άλλα λόγια, με τις παγκόσµιες χρηµατοοικονοµικές συνθήκες να συσφίγγονται, οι επενδυτές παραµένουν επιφυλακτικοί ως προς το ότι η κεντρική τράπεζα δεν τελεί υπό πολιτική πίεση για να µην αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισµού - ακόµη και όταν η λίρα αρχίζει να εξασθενεί.
«Ορισμένοι μετέχοντες στην αγορά θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα ότι δεν μπορεί να επιτύχει αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», έγραψε η Goldman Sachs International,
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από τρεις συνεχόμενες μέρες πτώσης, η ισοτιμία έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε ως εξής:
Ένα δολάριο ισοδυναμεί με 7,2489 λίρες.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας υπερασπίστηκε την πολιτική του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Berat Albayrak, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του αιφνιδιαστικά τον περασμένο Νοέμβριο.
4564.JPG
Οπισθοδρόμηση

«Όταν αναφέρεται το όνομα του Albayrak η αγορά τρομοκρατείται» αναφέρει η BlueBay Asset Management.
Σημειώνεται πως από τη στιγμή που ανέλαβε κεντρικός τραπεζίτης ο Naci Agbal ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά ομόλογα.
«Η κεντρική τράπεζα λαμβάνει μέτρα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της, αλλά, αν ενεργούσε προληπτικά, θα ήταν πιο υποστηρικτική για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία» έγραψε η Julius Baer.
Εν τω μεταξύ, η Citigroup Inc. δήλωσε ότι αναθεωρεί την overweight θέση της στη λίρα σε βάρος της αγοράς, επικαλούμενη τις επερχόμενες πληρωμές σε ξένο νόμισμα και μια πιθανή διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης