Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΙΑΤΑ πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η ΙΑΤΑ πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ο μεγαλύτερος οργανισμός αερομεταφορών στον κόσμο, η ΙΑΤΑ, ζητά από την ΕΕ να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σχετικά Άρθρα

Ένα εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι η Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ζητά από την ΕΕ να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και για τις 27 χώρες μέλη του μπλοκ.
Όπως αποκαλύπτει το Euractiv, η επιστολή στάλθηκε στους ηγέτες της ΕΕ από την IATA, η οποία προωθεί εδώ και καιρό το πλαίσιο «Travel Pass».
Η επιστολή, που υπογράφηκε από τον αντιπρόεδρο της IATA για την Ευρώπη Rafael Schvartzman και απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να «συμφωνήσουν πάνω στον κρίσιμο ρόλο ασφαλών ψηφιακών λύσεων, όπως το IATA Travel Pass».
Η επιστολή υποστηρίζει ότι το εν λόγω πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εγγυάται «στις κυβερνήσεις και τις αρχές -αλλά και στους επιβάτες και στο πλήρωμα- για την κατάσταση υγείας κάθε επιβάτη».
«Αυτή η λύση θα επικυρώσει το ισχύον νομικό πλαίσιο κατά τις δικαιοδοσίες αναχώρησης και άφιξης, διασφαλίζοντας ότι κάθε ταξιδιώτης γνωρίζει όλα τα μέτρα και τις προϋποθέσεις που ισχύουν» γράφει η επιστολή.
Προτείνει, επίσης, ότι οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε μια «λογική» προσέγγιση για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, διασφαλίζοντας μια «ισορροπία μεταξύ κινδύνου και οικονομικής βιωσιμότητας ανθρώπων / οικονομιών».
Η επιστολή που διέρρευσε ελήφθη λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση για για τα διαβατήρια εμβολιασμού, με χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να υποστηρίζουν θερμά ένα τέτοιο σύστημα.

Δεν είναι καινούργια ιδέα

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν είναι καινούργια ιδέα, καθώς είναι στο τραπέζι από τον Απρίλιο του 2020.
Είχαν προταθεί τότε για τους αιτούντες βίζα.
Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας, της Δανίας, της Πολωνίας και του Βελγίου, έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές σε κάποια μορφή πιστοποιητικού εμβολίων, καθώς και κοινή χρήση δεδομένων διασυνοριακά.
Άλλες χώρες έχουν επίσης δηλώσει ότι θα εισαγάγουν διαβατήρια και πιστοποιητικά εμβολιασμού, παρά τις επιφυλάξεις και την ανησυχία ότι θα δημιουργήσουν μια κοινωνία δύο ταχυτήτων μεταξύ όσων έχουν και όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας

Έπειτα από μήνες άρνησης, η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι όχι μόνο σκέφτεται να εισαγάγει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα ταξίδια, αλλά και για την πρόσβαση σε χώρους εκδηλώσεων, καταστήματα και παμπ.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Boris Johnson δέχεται ισχυρές πιέσεις.
Θερμός δε υποστηρικτής αυτής της λύσης είναι ο πρώην πρωθυπουργός Tony Blair.
«Ο κόσμος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση» είπε.
«Με την ομάδα μου στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Αλλαγή, το έχω εξετάσει από κάθε οπτική γωνία και καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα:
Δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής σε κάτι σαν κανονικό χωρίς να επιτρέπεται στους ανθρώπους να δείξουν πιστοποιητικό Covid, είτε αυτό σημαίνει ότι έχουν εμβολιάστηκε ή όχι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης