Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιόδοξα μηνύματα για εμβόλια Covid - Pfizer: Αποτελεσματικό 94% - CureVAc: Καλύπτει μεταλλάξεις - Moderna: Αναβαθμίζει τη σύνθεση

Αισιόδοξα μηνύματα για εμβόλια Covid - Pfizer: Αποτελεσματικό 94% - CureVAc: Καλύπτει μεταλλάξεις - Moderna: Αναβαθμίζει τη σύνθεση
Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της J&J, ασπίδα και στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Σχετικά Άρθρα

Θετικά και αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις φαρμακοβιομηχανίες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή καθώς εντείνεται παγκοσμίως η ανησυχία για τις μεταλλάξεις, οι οποίες θεωρούνται κατά πολύ πιο μεταδοτικές από το αρχικό στέλεχος και πιθανότατα και πιο θανατηφόρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις ΗΠΑ, μετά τα 1.900 και πλέον κρούσματα με παραλλάξεις του ιού – βρετανική, νοτιοαφρικάνικη, βραζιλιάνικη -, μετά τον εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης στην Καλιφόρνια, οι αμερικανικές Αρχές κατέγραψαν και μια νέα παραλλαγή του ιού στη Νέα Υόρκη, η οποία φέρεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη τη στιγμή που εκτιμάται πως μπορεί να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.
Απέναντι στις μεταλλάξεις αλλά και στον περιορισμό της επιδημίας της covid, το μόνο «όπλο» είναι τα εμβόλια.
Μια ευρείας κλίμακας μελέτη που έγινε σε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ισραήλ (όπου έχει εμβολιαστεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός των 9 εκατομμυρίων) έδειξε πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι κατά 94% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού, ενώ δεν αποκλείεται να αποτρέπει και τον κίνδυνο μόλυνσης, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι τα πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν τον ιό.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι έχει σχεδιάσει ήδη μια νέα εκδοχή του εμβολίου της έτσι ώστε αυτό να είναι αποτελεσματικό και κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και ότι έχει ήδη στείλει τις πρώτες δόσεις στα εθνικά ινστιτούτα υγείας των ΗΠΑ για να τις αξιολογήσουν ενώ έκανε γνωστό πως άρχισε να μελετά ποια είναι η επίδραση του εμβολίου κατά των παραλλάξεων του ιού που κυκλοφορούν, εάν γίνει και μια τρίτη δόση.
Εν τω μεταξύ, στα θετικά νέα προστίθεται και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο πιθανότατα θα εγκριθεί αύριο Παρασκευή 25/2 στις ΗΠΑ και το οποίο εκτιμάται ότι είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερο κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, από τις αρχικές εκτιμήσεις.
4949494949494955446345634.JPG

Ομόφωνα «ναι» είπαν οι 27 ηγέτες της Συνόδου κορυφής στα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ομόφωνα «ναι» είπαν οι 27 ηγέτες της Συνόδου κορυφής στα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού και θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι, όπως ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε η Merkel σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η Κομισιόν, πρόσθεσε, θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει την τεχνική βάση για αυτά τα έγγραφα.
Το ναι της Angela Merkel: Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επιφυλάξεις και ενδοιασμούς για τις νομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν.
Ωστόσο, εκφράστηκε θετικά στην πρόταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, την οποία κατέθεσε και επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα και βέβαια ο τουρισμός, ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου και βέβαια την Ελλάδα.
Η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών ακολούθως, περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις οικονομίες των χωρών που στηρίζονται στον τουρισμό και οι οποίες υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι.
Η τάση που επικράτησε από το ξεκίνημα της συζήτησης, ήταν να βρεθεί μία φόρμουλα, ώστε να «ανοίξουν» οι μετακινήσεις, αλλά με ασφάλεια για τους ταξιδιώτες και τους τοπικούς πληθυσμούς.
Οι αρνητικές απόψεις που εκφράστηκαν αφορούσαν κυρίως στην έλλειψη ικανών στοιχείων, που αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προσφέρει την απαιτούμενη ανοσία σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.
Ιδιαίτερα, δε, αν περιορίζει τη μετάδοση και σε ποιο ποσοστό.
Οι επιφυλάξεις Emmanuel Macron:Tις μεγαλύτερες επιφυλάξεις είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος ανέφερε τις ανησυχίες του για τους «άγνωστους παράγοντες» του εμβολίου, όπως χαρακτηριστικά είπε και ιδιαίτερα για τη διάρκεια της ανοσίας που προσδίδει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς και τα ηθικά και νομικά ζητήματα, συν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Οι μετακινήσεις δίχως πιστοποιητικό εμβολιασμού ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα υπερμετάδοσης, υποστήριξε η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι βλέπουν μία διέξοδο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της βρετανικής και νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας CureVac, Franz-Werner Haas διαβεβαίωσε σήμερα 25/2, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι προκαταρκτικές δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου της για την Covid-19 που έγιναν σε ζώα δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό απέναντι στις παραλλαγές που εμφανίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.
Ο Haas είπε στους ευρωβουλευτές ότι τα αποτελέσματα αυτών των προκαταρκτικών δοκιμών θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα.
Η εταιρεία αναμένει ότι το εμβόλιό της θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Ιούνιο.

Στο 94% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer/BioNTech κατά της covid

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της covid, όπως προκύπτει από μελέτη ευρείας κλίμακας – τη μεγαλύτερη που έχει γίνει παγκοσμίως - που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, το οποίο είναι και πρώτο παγκοσμίως στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.
Βάσει αυτής, το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94% στην αποτροπή κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
«Πρόκειται για την πρώτη ελεγμένη από ομότιμους (peer-reviewed) απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες», τόνισε o Ben Reis, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης αυτής.
Σημειώνεται πως έως σήμερα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποδεικνυόταν με κλινικές δοκιμές, που είχαν γίνει σε δείγματα χιλιάδων προσώπων, αλλά όχι σε πραγματικές συνθήκες, που συνεπάγονται πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ληπτών και συμπεριφορών, καθώς και την αντιμετώπιση προκλήσεων, ιδίως ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα πρέπει να διατηρείται σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Μελέτη με δεδομένα 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων

Η μελέτη διενεργήθηκε με βάση τα δεδομένα 1,2 εκατ. ανθρώπων στους οποίους προσέφερε φροντίδες ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας του Ισραήλ (η Clalit Health Services), από την 20ή Δεκεμβρίου 2020 ως την 1η Φεβρουαρίου 2021.
Κατά την περίοδο που έγινε η μελέτη, το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε εξαπλωθεί ήδη στο Ισραήλ, κάτι που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα αποτελέσματά της.
Σχεδόν 600.000 άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο «αντιστοιχήθηκαν» με περίπου ισάριθμους που δεν το έλαβαν, με παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς το φύλο, τις ηλικίες, τον τόπο κατοικίας και τις συννοσηρότητες.

Μείωση 92% στις σοβαρές περιπτώσεις

Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι συγγραφείς συμπέραναν ότι ο εμβολιασμός μείωσε κατά 94% τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού που οδήγησαν στην εκδήλωση συμπτωμάτων της COVID-19.
Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι εμβολιασμοί μείωσαν κατά 92% τις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου και κατά 87% τις εισαγωγές σε νοσοκομεία.
Τα ποσοστά αυτά ισχύουν για την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη δεύτερη ένεση.
«Διαπιστώθηκε αρκετά συνεπής επενέργεια πριν ακόμη (ληφθεί) η δεύτερη δόση» ανέφερε ο Noam Barda, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, με αποτελεσματικότητα 57% ως προς τα συμπτωματικά κρούσματα και 62% ως προς τις περιπτώσεις βαριάς νόσησης.

Αποτελεσματικό και εναντίον της μόλυνσης;

Το εμβόλιο έχει επίσης αποτελεσματικότητα ως και 72% όσον αφορά την αποτροπή θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μετά την πρώτη δόση, αλλά οι μικροί αριθμοί τους σε αυτή τη μελέτη καθιστούν το συγκεκριμένο εύρημα λιγότερο αξιόπιστο.
Η αποτελεσματικότητα ήταν σχετικά σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, «συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών», διευκρίνισε ο Ben Reis, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ενδείξεις ότι σε περιπτώσεις ανθρώπων με πολλά (υποκείμενα) νοσήματα, το εμβόλιο είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό».
Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 92% στην αποτροπή της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (όχι μόνο στην αποτροπή της εκδήλωσης συμπτωμάτων).
Πρόκειται για στοιχείο καίριας σημασίας, καθώς, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι τα πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν τον ιό.
Ωστόσο το εύρημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποια επιφύλαξη, σημείωσαν οι ίδιοι οι συγγραφείς της.

FDA (ΗΠΑ): Αποτελεσματικό κατά 100% το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson

Το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, εκτιμά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Η εκτίμηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση του εμβολίου αύριο Παρασκευή 26/2, οπότε και συνεδριάζει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της FDA για τα εμβόλια.
Aν και η επιτροπή δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων της, η FDA αναμένεται να τις υιοθετήσει, όπως έκανε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Σημειώνεται πως αρχικά η ανάλυση για το εν λόγω εμβόλιο είχε δείξει πως η αποτελεσματικότητα του ήταν συνολικά 66%.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA φάνηκε ότι το εμβόλιο ήταν 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της έντασης των σοβαρών συμπτωμάτων του κορωνοϊού, και μετά από 49 ημέρες διαπιστώθηκε εξάλειψη εισαγωγών και θανάτων χωρίς να παρατηρούνται διαφορές στις 8 χώρες που έλαβε χώρα η μελέτη.
Περαιτέρω ανάλυση των αρχικών στοιχείων 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και αναφορικά με τα ποσοστά νοσηλείας όσων συμμετείχαν στη μελέτη, δείχνουν πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει 100% προστασία από νοσηλεία από Covid-19, και δεν επηρεάζεται από τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του κορωνοϊού.
Παράλληλα το εμβόλιο αποδεικνύεται κατά 66% αποτελεσματικό και κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 112.856.868 και οι νεκροί 2.503.735
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 28.396.896 κρούσματα και 507.803 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 249.957 και τρίτη σε κρούσματα με 10.324.463
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 182.815 και τέταρτη η Ινδία με 156.705
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.156.703
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.153.735, έκτη η Γαλλία με 3.721.061
• Έβδομη η Ισπανία με 3.170.644 και όγδοη η Ιταλία με 2.848.564
• Ένατη η Τουρκία με 2.665.194 και δέκατη η Γερμανία με 2.416.037
154645.JPG
Ανησυχία στις ΗΠΑ από μεταλλάξεις σε Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια – Στους 506.000 οι νεκροί

Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ επικρατεί από τον συνεχή εντοπισμό μεταλλάξεων που θεωρούνται πιο μεταδοτικές και ενώ υπάρχει έκδηλος προβληματισμός και για το εάν ευθύνονται και για πιο σοβαρή νόσηση.
Μετά τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια (θεωρείται πιο μεταδοτική, με πολύ υψηλό ιικό φορτίο ενώ δεν αποκλείεται να διαφεύγει των εμβολίων) αλλά και τα τουλάχιστον 1.900 κρούσματα με τις μεταλλάξεις – βρετανική, νοτιοαφρικανική, βραζιλιάνικη – που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, ανησυχία προκαλεί μια νέα παράλλαξη του ιού που οι επιστήμονες εντόπισαν στη Νέα Υόρκη και στα βορειοανατολικά της χώρας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παράλλαξη αυτή έχει αρκετές ομοιότητες με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, φαίνεται να διαφεύγει της αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενώ εκτιμάται πως τείνει να γίνει το βασικό στέλεχος της επιδημίας στις περιοχές αυτές των ΗΠΑ.
Οι ειδικοί φοβούνται μια νέα έξαρση μολύνσεων την άνοιξη καθώς εκτιμούν ότι η βρετανική παράλλαξη θα έχει γίνει κυρίαρχη στις ΗΠΑ.
Απέναντι σε αυτά τα άκρως ανησυχητικά δεδομένα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το μοναδικό όπλο είναι οι εμβολιασμοί καθώς και η τήρηση όλων των μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις, η προσωπική υγιεινή.

1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί ημερησίως

Σημειώνεται πως πρέπει στιγμής έχουν γίνει περίπου 66,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, από τα συνολικά 88,7 εκατομμύρια που έχουν διανεμηθεί.
Εκτιμάται πως σε καθημερινή βάση γίνονται 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται πως έχει εμβολιαστεί το 14% του πληθυσμού των ΗΠΑ με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, ενώ περισσότεροι από το 6% του πληθυσμού – σχεδόν 20,6 εκατομμύρια – έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ περιμένουν και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και κατά της νοτιοαφρικανικής παράλλαξης του ιού.
Σύμφωνα με την FDA το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson είναι κατά 64% αποτελεσματικό κατά της εν λόγω μετάλλαξης.

Άρση περιορισμών

Πάντως και παρά την ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις, η Βόρεια Καρολίνα ανακοίνωσε πως από αύριο Παρασκευή 25/2 θα άρει τους περιορισμούς κατά της επιδημίας.
Συγκεκριμένα, χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους ενώ τροποποιείται η σύσταση για την παραμονή στο σπίτι, αν και θα παραμείνει σε ισχύ η οδηγία για την χρήση μάσκας.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται με αμείωτο ρυθμό οι νεκροί, οι οποίοι προσεγγίζουν τους 506.000 ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 28,4 εκατομμύρια.

89568956896789675689.JPG

Νέο επεισόδιο ΕΕ – AstraZeneca

Και ενώ οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως απώτερο στόχο τους να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικάνους πολίτες έως το καλοκαίρι για να αποτρέψουν νέα κύματα της επιδημίας, η ΕΕ ακόμα προσπαθεί να βρει το βηματισμό της όσον αφορά τα εμβόλια.
Αν και η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ όπως επίσης και οι πιο γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων αποτελούν προτεραιότητα της ΕΕ, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στην επιστολή πρόσκλησης στους 27 ηγέτες κρατών για την τηλεδιάσκεψη κορυφής της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, οι εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca τον διαψεύδουν.
Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια για την Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Μάλιστα αναφέρεται πως η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ενημέρωσε την ΕΕ ότι «θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο» του 2021.
Από την πλευρά της η εταιρία αν και δεν αρνήθηκε τις πληροφορίες αυτές, σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή της έτσι ώστε να ανταποκριθεί στη δέσμευση της για χορήγηση 180 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έχει έρθει σε συμφωνία για επιπλέον 200 εκατ. δόσεις εμβολίου με την Pfizer/BioNTech κατά το β' τρίμηνο του 2021, ενώ έχει έρθει σε συμφωνία και με τη Moderna για την προμήθεια 150 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021.

Διατηρούνται τα lockdown στην Ευρώπη

Αν και τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα στην Ευρώπη, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε αρκετά κράτη.
Στην Πορτογαλία, το lockdown παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown τουλάχιστον έως τις 5 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, στην Τσεχία η κυβέρνηση συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Πέμπτη 24/2 το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσει την επιβολή πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποτρέψει μια «καταστροφή» στα νοσοκομεία της χώρας.


Μ. Βρετανία: Στις 21/6 η πλήρης επανεκκίνηση της οικονομίας

Στις 21 Ιουνίου αναμένεται να έχει επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα η βρετανική οικονομία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson, ο οποίος δεσμεύτηκε να ξανανοίξει τα καταστήματα από τα μέσα Απριλίου.
Ο Johnson μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς όπως είπε η απειλή παραμένει.
«Το τέλος είναι ορατό.
Η εικόνα την άνοιξη και το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που βλέπουμε» είπε ο Johnson αναφέροντας τέσσερα στάδια για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Συγκεκριμένα:
α)Η χαλάρωση του τρίτου lockdown θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου, με το άνοιγμα των σχολείων.
β)Στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
γ)Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία.
δ) Η 21η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία επιστροφής στην ομαλότητα.
Όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με επιτυχία το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα εμβόλια να αποδειχθούν αποτελεσματικά, να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, οι νέες παραλλάξεις να μην επηρεάζουν την κατάσταση.
3493493489657895678925689235623.JPG
Ινδία: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων covid – Περιοριστικά μέτρα σε μετακινήσεις

Ανησυχητική αύξηση κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νέων μολύνσεων λόγω covid στην Ινδία, τη στιγμή που μια σειρά από Πολιτείες εφαρμόζουν εδώ και ημέρες περιορισμούς στις μετακινήσεις.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.738 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 11.046.914.
Παράλληλα, άλλοι 138 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 156.705.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ο υψηλότερος που έχει ανακοινωθεί από τις 29 Ιανουαρίου, όταν και είχαν καταγραφεί 18.855 μολύνσεις.
Σημειώνεται πως πάνω από τα μισά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πολιτεία Maharashtra, η οποία είναι μια από τις Πολιτείες που έχουν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις.
Πέρα από τη Maharashtra που αποτελεί και το πλουσιότερο κρατίδιο της Ινδίας, περιορισμοί έχουν επιβάλλει, η Πολιτεία της Gujarat, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους στα σύνορα της με γειτονικές Πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες και η Maharashtra όπου αποτελεί εστία των νέων κρουσμάτων, η Πολιτεία της Karnataka έχει προχωρήσει και αυτή στο «σφράγισμα» δρόμων, ζητώντας από τους ταξιδιώτες να έχουν αρνητικό τεστ έτσι ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους ενώ και η Πολιτεία της Tamil Nadu ζητά αρνητικά τεστ σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από συγκεκριμένες περιοχές της Ινδίας.

Covid: Μια ανάσα από τους 250.000 νεκρούς η Βραζιλία 

Μια ανάσα από τους 250.000 νεκρούς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Βραζιλία, η οποία αποτελεί την πλέον πληττόμενη χώρα στη Λατινική Αμερική που και αυτή με τη σειρά της έχει «χτυπηθεί» σφόδρα από την πανδημία.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.428 ασθενείς με την COVID-19 κατέληξαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 66.588 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά, η Βραζιλία μετρά επισήμως 249.957 νεκρούς επί συνόλου 10.324.463 μολύνσεων.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη.

Στο κόκκινο και το Μεξικό

Αλλά και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους λόγω covid, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 8.642 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.006 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 182.815 νεκροί επί συνόλου 2.060.908 μολύνσεων.
Είναι ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, τη στιγμή που ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν πως ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζει και τους πραγματικούς αριθμούς.

Πάνω από 800.000 τα κρούσματα στην Χιλή

Πέρα όμως από τη Βραζιλία και το Μεξικό, μεγάλο πλήγμα δέχονται και τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χιλής, η οποία μετρά περισσότερους από 20.000 νεκρούς και πάνω από 800.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η Χιλή είναι αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση μολύνσεων από τον Δεκέμβριο, που με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για νοσοκομειακές κλίνες εν μέσω της θερινής περιόδου στο νότιο ημισφαίριο.
Πάντως, η κυβέρνηση αναφέρει πως τις προηγούμενες 14 ημέρες ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε κατά 6% και την τελευταία εβδομάδα κατά 1%.

ΙΑΤΑ: Ετοιμάζει ψηφιακό «ταξιδιωτικό πάσο» και θα το παρουσιάσει τον Μάρτιο

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε χθες 24/2, ότι θα παρουσιάσει ένα «ταξιδιωτικό πάσο» (travel pass) για την COVID-19 στα τέλη Μαρτίου, θέτοντας σε εφαρμογή ένα ψηφιακό σύστημα για τα αποτελέσματα των τεστ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα βοηθήσει να διευκολυνθούν τα διεθνή ταξίδια.
Η IATA υπογράμμισε χθες ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να χορηγούν στους πολίτες τους ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ενσωματωθούν στο ταξιδιωτικό της πάσο.

Ισραήλ: Η πρώτη μουσική συναυλία στο Τελ Αβίβ αυστηρά για εμβολιασμένους

Ήταν μια εκδήλωση που μπορεί να θέσει προηγούμενο σε έναν κόσμο που λαχταρά να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή: μια μουσική συναυλία στην οποία παρευρέθηκαν μόνο εμβολιασμένοι κατά της Covid-19.
Η υπαίθρια συναυλία στο Τελ Αβίβ χθες ήταν μια από τις πρώτες σε ένα πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη χώρα, περιορίζοντας τη συμμετοχή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή σε άτομα με ανοσία μετά την προσβολή τους από την νόσο.
Οι παρευρισκόμενοι υποχρεώθηκαν να παρουσιάσουν ένα «πράσινο διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό επικυρωμένο από τις κρατικές αρχές το οποίο δείχνει ότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου περισσότερο από μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση ή ότι είχαν αναρρώσει από την Covid-19 και θεωρούνται ότι έχουν ανοσία.
Τα «διαβατήρια» έχουν διάρκεια έξι μηνών από τη στιγμή του πλήρους εμβολιασμού.
«Παρέχει προστασία, αλλά και μια αίσθηση άνεσης για να καθίσεις ανάμεσα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Doron Ziher, ένας συνταξιούχος επιχειρηματίας ενώ περίμενε την παράσταση της Ισραηλινής τραγουδίστριας Nurit Galron το σούρουπο στο πάρκο Γιαρκόν.
«Μετά από ένα χρόνο παραμονής στο σπίτι σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, είναι υπέροχο να βγαίνεις και να βιώνεις δημόσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες», είπε.
Το Ισραήλ ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο το σύστημα αυτό ελεύθερης μετακίνησης, καθώς άνοιξαν ξανά οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα.
Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη από τις δύο απαιτούμενες δόσεις εμβολίου.
Γυμναστήρια, πισίνες, θέατρα και ξενοδοχεία είναι ανοιχτά μόνο για τους κατόχους των πράσινων διαβατηρίων.
Σε εσωτερικούς χώρους, επιβάλλονται αυστηρά όρια χωρητικότητας και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Τέτοια προγράμματα είναι πιθανό να εξεταστούν από άλλες χώρες που επιθυμούν να ανοίξουν ξανά επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς οι δικοί τους πληθυσμοί υποβάλλονται σε μαζικό εμβολιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης