Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρωτοφανές - Οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια σε εργαζόμενους σε αναστολή γιατί τους θεωρούν... προς απόλυση

Πρωτοφανές - Οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια σε εργαζόμενους σε αναστολή γιατί τους θεωρούν... προς απόλυση

Εκτός προτύπων τα κριτήρια χρηματοδότησης των τραπεζών ειδικά για τους εργαζομένους σε αναστολή

Σχετικά Άρθρα
Σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τα κριτήρια χρηματοδοτήσεων από την πλευρά των τραπεζών στοιχείο το οποίο δεν επιτρέπει ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις για τη χρηματοδότηση της αγοράς αλλά και της οικονομίας.

Οι φόβοι για πτωχεύσεις κάνουν τις τράπεζες εξαιρετικά διστακτικές στην παρούσα φάση.
Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δεν είναι επιλέξιμοι για δάνειο από τις τράπεζες μιας και:

  • Μοιραία εμφανίζουν μικρότερο εισόδημα
  • Θεωρούνται εν δυνάμει στελεχιακό δυναμικό που κινδυνεύει να χάσει τη θέση του.

Οι κλειστές επιχειρήσεις και οι αθρόες αναστολές εργαζομένων έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν τα δάνεια προς ιδιώτες κάτι άλλωστε που κατέγραψε με τον πιο σαφή τρόπο και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις χορηγήσεις τον Ιανουάριο του 2021.
Μέσα στα τραπεζικά κριτήρια για τους ιδιώτες εντάσσονται πια και κριτήρια για τις εταιρίες στις οποίες εργάζονται μιας και οι τράπεζες φαίνεται να ανησυχούν για ένα κύμα πτωχεύσεων.
Αυτό άλλωστε εξηγεί πως η μιαιά καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς ιδιώτες ήταν χαμηλότερη κατά 557 εκατ. ευρώ έναντι του Δεκεμβρίου.

Ο Ιανουάριος καταγράφει πτώση δανείων

Στον τομέα των χορηγήσεων, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2021, ήταν αρνητική κατά 305 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,649 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 9,6% από 9,4% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 10,4% από 10,0% τον προηγούμενο μήνα.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 12 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,218 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 0,9% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα.
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 293 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 431 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Αρνητική κατά 254 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2021, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 148 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,5%.
Συνολικώς η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 557 εκατ. ευρώ έναντι καθαρής ροής 1,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Φειδωλά τα πιστωτικά ιδρύματα

Έχει λοιπόν παρατηρηθεί πως προεγκεκριμένα δάνεια σε ιδιώτες ιδιαίτερα στεγαστικά να μην χορηγούνται τελικώς εάν ο εργαζόμενος έχει εισέλθει σε αναστολή εργασίας είτε στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει αναστείλει συνολικά τις λειτουργίες της είτε σε εκείνη την περίπτωση που έχει χρησιμοποιήσει την ευχέρεια να θέσει εργαζόμενους σε αναστολή.
Και ενώ ασφαλώς αυτό δεν αποτελεί κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο για τις πιστοδοτήσεις, φαίνεται να αποτελεί μια πρακτική η οποία ακολουθείται από όλες τις τράπεζες.
Το στοιχείο αυτό δείχνει πως τα πιστωτικά ιδρύματα πολύ φειδωλά στις χρηματοδοτήσεις όταν αυτές δεν έχουν κρατικές εγγυήσεις πολύ δύσκολα θα διαμορφώσουν μια πιστωτική επέκταση που θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν έδαφος σε ότι αφορά την κερδοφορία.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης