Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Εισαγόμενες πιέσεις – Στο επίκεντρο ΟΤΕ και ΕΛΠΕ λόγω αποτελεσμάτων

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Εισαγόμενες πιέσεις – Στο επίκεντρο ΟΤΕ και ΕΛΠΕ λόγω αποτελεσμάτων
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με απώλειες το άνοιγμα των αγορών. Χθες η Wall Street επηρεάστηκε από τις ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Αυτή η εξέλιξη σίγουρα θα επηρεάσει και την εγχώρια αγορά. Χθες είχαμε μία καλή συνεδρίαση, θέλουμε συνέχεια, αλλά αν κλείσουμε με απώλειες αυτό μεταφράζεται ως διατήρηση των τάσεων συσσώρευσης.

Σήμερα έχουμε λήξη μήνα και αναδιάρθρωση δεικτών MSCI. Δεν υπάρχουν προσθήκες ή διαγραφές στους δείκτες, αλλά θα έχουμε αύξηση μεταβλητότητας και τζίρου. Τιμές στα παράγωγα αλλά και προσυνεδρίαση έδειχναν σημαντικές απώλειες για τις μετοχές και κυρίως στις τράπεζες.

Με αξιόλογες απώλειες (-1,21%) το ξεκίνημα και χαμηλό τζίρο. Κοντά στις 775 μονάδες ο γενικός δείκτης. Πιέζονται σχεδόν όλα τα βαριά χαρτιά, αλλά είναι νωρίς ακόμα. Καλύτερη εικόνα από ΟΤΕ λόγω αποτελεσμάτων αλλά και από ΕΛΠΕ. Για να δούμε αν μπορούμε να διαφοροποιηθούμε…

ΟΤΕ: Το μέρισμα είναι 0,68 ευρώ ανά μετοχή και μάλλον είναι αρκετά υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών με υψηλή μερισματική απόδοση. Ελεύθερες ταμειακές ροές 413 εκατ. ευρώ πάνω από τις εκτιμήσεις. Προσαρμοσμένο EBITDA 1,22 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 411 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση για το 2021 περιμένει προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ και επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ. Αυξημένη κατά 20% η αμοιβή των μετόχων. Το ξεκίνημα της μετοχής είναι σταθεροποιητικό με τάσεις συνέχισης της χθεσινής ανοδικής κίνησης.

ΕΛΠΕ: Θεωρούμε πως το μέρισμα των 0,10 ευρώ ανά μετοχή παρά τα αδύναμα αποτελέσματα θα ικανοποιήσει τους επενδυτές. Λίγο καλύτερα τα προσαρμοσμένα κέρδη ενώ τα δημοσιευμένα εμφανίζουν μεγάλη ζημιά, λόγω αποτίμησης αποθεμάτων και χαμηλών περιθωρίων διύλισης. Η άνοδος όμως των τιμών του πετρελαίου κάνει τη διοίκηση να πιστεύει πως φέτος θα καλύψει την απώλεια.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές θετικές κατά 449,5 εκατ. ευρώ, οι επενδυτικές αρνητικές κατά 277,3 εκατ. ευρώ και οι χρηματοδοτικές αρνητικές κατά 46,8 εκατ. ευρώ. Αύξηση καθαρού δανεισμού και ταμειακά διαθέσιμα 1,2 δισ. ευρώ. Η καθαρή θέση υποχώρησε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ και στα 1,84 δισ. ευρώ και η τελική γραμμή είχε ζημία 399 εκατ. ευρώ.

Η δήλωση της διοίκησης ότι το 2021 θα είναι κάπως καλύτερο και από το 2022 θα δούμε επιστροφή στην κανονικότητα, ίσως οδηγήσει κάποιους αναλυτές να μειώσουν την εκτίμηση που έχουν για τα μεγέθη του 2021. Χαμηλός ο όγκος στο ξεκίνημα και με απόσταση ο αγοραστής από τον πωλητή. Δείχνει καλή διάθεση η μετοχή πάντως.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με αφορμή τη διεθνή πτώση, οι τράπεζες απομακρύνονται από τις χθεσινές τιμές και επομένως η συσσώρευση συνεχίζεται. Το ζητούμενο είναι κάποια στιγμή να σπάσουν τη συσσώρευση και να κινηθούν υψηλότερα. Αν βελτιωθεί το κλίμα στην Ευρώπη, ίσως δούμε αντίδραση. ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ με τις μεγαλύτερες απώλειες, ΠΕΙΡ με τις μικρότερες.

ΔΕΗ: Υποχωρεί και αυτή στο ξεκίνημα κατά 1,5% με την τιμή να είναι στα 8,65 ευρώ. Ο όγκος πάνω από 20 χιλ. τεμάχια.

NEWSPHONE (απάντηση): Στις 14 Ιανουαρίου έγινε η τελευταία αγορά μετοχών από την Ανκοστάρ στα 0,47 ευρώ ανά μετοχή, η οποία και ανακοινώθηκε. Δεν έχουν γίνει άλλες ανακοινώσεις και νομίζουμε πως δεν αγοράζει πάνω από τα 0,47 ευρώ η Ανκοστάρ. Επομένως, θεωρούμε πως άλλος αγοράζει στα 0,55 ευρώ. Θα περιμένουμε μία –δυο μέρες ακόμα να δούμε αν θα υπάρξει ανακοίνωση, αλλά δε το βλέπουμε πιθανό.

Ο σκοπός της Ανκοστάρ όπως έχουμε γράψει είναι να τη βγάλει από το ΧΑ και έχει πει πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες. Πιο εύκολο θα ήταν να βελτιώσει το τίμημα, το οποία για τη στήλη ήταν εξαιρετικά χαμηλό με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα και τις εισπράξεις που έχουν γίνει από το δημόσιο.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Περιορισμένη η διασπορά και αυτό δε βοηθάει. Ωστόσο, το ταμείο είναι πολύ κοντά στην αποτίμηση και αν υπολογιστεί και η αξία της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα έπρεπε να δούμε υψηλότερες τιμές. Στα 6 ευρώ και στο -5,51% με 50 τεμάχια.

REVOIL: Στο 1 ευρώ και στο -3,38% αλλά βγαίνουν αγοραστές λίγο υψηλότερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης