Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gentiloni (Κομισιόν): Να διατηρηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων

Gentiloni (Κομισιόν): Να διατηρηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων
«Με την προηγούμενη κρίση είδαμε πόσο πόνο μπορεί να προκαλέσει μια πρόωρη άρση των μέτρων», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Paolo Gentiloni
Σχετικά Άρθρα

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να επιτρέπουν περισσότερες δαπάνες για την ενίσχυση της ανάπτυξης, καθώς οι χώρες προσπαθούν να βγάλουν τις οικονομίες τους από ύφεση που προκάλεσαν η πανδημία και τα lockdown, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Paolo Gentiloni.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, επανέλαβε την έκκληση του για σταδιακή άρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, προκειμένου να αποφευχθούν οι αθετήσεις πληρωμών και μια γενικότερη οικονομική κατάρρευση.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η μείωση των χρεών θα αποτελέσει βασικό στόχο μόλις περάσει η κρίση.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωζώνη το 2020 σημείωσε ύφεση 6,8%, ενώ εκτιμάται ανάπτυξη για το 2021 στο ύψος του 3,8%, με τις προβλέψεις να εξαρτώνται από τα περιοριστικά μέτρα.
Το μπλοκ συζητά πώς μπορούν να τροποποιηθούν τα μέτρα υποστήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, προκειμένου να γίνουν πιο στοχευμένα.
«Δεδομένων της πολύ βαθιάς, άνισης ύφεσης και της υψηλής αβεβαιότητας, πιστεύω ότι θα ήταν σοφό να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η Gentiloni την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.
«Με την προηγούμενη κρίση είδαμε πόσο πόνο μπορεί να προκαλέσει μια πρόωρη άρση των μέτρων».

Αλλαγή ρυθμιστικού πλαισίου

Οι δημοσιονομικοί κανόνες του μπλοκ τέθηκαν σε αναστολή όταν ξέσπασε η κρίση του κορωνοϊού, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει επαναφορά τους στη μορφή που είχαν προ πανδημίας.
Όπως αναφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα δημοσιονομικά ελλείμματα πρέπει να είναι κάτω του 3% και το χρέος να μην ξεπερνά το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Ωστόσο, η Επιτροπή αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα ξεπεράσουν το 6% και το χρέος το 100% του ΑΕΠ, σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο ήδη ξαναγράφεται, καθώς συχνά παραβιάζονταν ενώ λίγες ενδείξεις υπάρχουν για το ότι συνέβαλαν είτε στη σταθερότητα είτε στην ανάπτυξη.
Αξιωματούχοι λένε ότι οι συνομιλίες πιθανότατα θα συνεχιστούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ειδική πρόβλεψη για τις δαπάνες που αυξάνουν την ανάπτυξη, δήλωσε ο Gentiloni, υποστηρίζοντας ότι η σύνθεση του χρέους - και αν περιλαμβάνει δαπάνες για βασικούς τομείς όπως η υποδομή και η εκπαίδευση - πρέπει να έχει σημασία όταν αξιολογείται η βιωσιμότητά του.
«Οι δημοσιονομικοί μας κανόνες πρέπει να προσαρμοστούν για να βελτιωθεί η σύνθεση των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλιστεί ότι το χρέος που συσσωρεύεται είναι ωφέλιμο».
Από την άλλη, σύμφωνα με τον Gentiloni, οι υπερβολικά αυστηροί κανόνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «αυτοκαταστροφική προσαρμογή.
Απαιτείται ένας αξιόπιστος μηχανισμός για να κατευθύνει το χρέος σε μια σταδιακή και σταθερή πτωτική πορεία».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης