Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν «ψηφιακό φόρο» χωρίς εξαιρέσεις - Προς επίλυση του ζητήματος στον ΟΟΣΑ

G20: Οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν «ψηφιακό φόρο» χωρίς εξαιρέσεις - Προς επίλυση του ζητήματος στον ΟΟΣΑ

Εγγύτερα η συμφωνία για το πλαίσιο κανόνων διασυνοριακή φορολόγησης, δηλώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz και της Γαλλίας Bruno Le Maire

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ουάσιγκτον υπαναχωρεί από τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης Trump για την αποδοχή εξαιρέσεων για ορισμένες εταιρείες όσον αφορά την επιβολή ψηφιακού φόρου, σύμφωνα με τη δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen στους αξιωματούχους της G20, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021.

Διασυνοριακή φορολόγηση

Η εν λόγω κίνηση υπαναχώρησης απο τη ''ρήτρα του ασφαλούς λιμένα'' όπως αποκαλείται εκ μέρους των ΗΠΑ έκανε Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι αυξάνονται οι ελπίδες για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.
Περίπου 140 χώρες έχουν ορίσει ως προθεσμία στα μέσα του 2021 για την ολοκλήρωση των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό ξεπερασμένων κανόνων όσον αφορά τη φορολόγηση των διασυνοριακών συναλλαγών και να ορίσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων πέρυσι λόγω της στάσης των ΗΠΑ.

Εξαιρέσεις

Οι εμπειρογνώμονες για τη διεθνή φορολόγηση και οικονομικοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο είχαν προειδοποιήσει ότι η πρόταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιτρέψει σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Amazon, το Google / Alphabet και το Facebook να εξαιρεθούν από ό,τι συμφωνήθηκε διεθνώς.
Η δήλωση της Yellen προς τους υπουργούς Οικονομικών της G20 και τους κεντρικούς τραπεζίτες χαιρετίστηκε ευρέως από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αισιοδοξία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz χαρακτήρισε την κίνηση των ΗΠΑ ως σημαντική εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία.
Μια συμφωνία για την αναθεώρηση των κανόνων για τη διασυνοριακή φορολόγηση είναι εγγύτερα εντός θερινής προθεσμίας, τώρα που η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει μια πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαίρεση των αμερικανικών εταιρειών από τη μελλοντική συμφωνία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης