Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η διείσδυση της μαφίας στην τουρκική κυβέρνηση και οι φιλίες της με την άκρα Δεξιά

Guardian: Η διείσδυση της μαφίας στην τουρκική κυβέρνηση και οι φιλίες της με την άκρα Δεξιά
Η τουρκική μαφία επιδεικνύει τις φιλίες και τους δεσμούς της με την κυβέρνηση και την άκρα Δεξιά

Μια φωτογραφία ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς της τουρκικής εθνικιστικής Ακροδεξιάς με το οργανωμένο έγκλημα: στη φωτογραφία (ακολουθεί πιο κάτω) απεικονίζονται ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Devlet Bahçeli, μέλος της κυβερνητικής συμμαχίας του προέδρου Erdogan, και ο διαβόητος Τούρκος μαφιόζος Alaattin Çakıcı, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Guardian.
Ο Çakıcı, που έχει κατηγορηθεί για 41 πολιτικές δολοφονίες, ενώ φυλακίστηκε ως ηθικός αυτουργός για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του η οποία εκτελέστηκε μπροστά στα μάτια του γιου του ζευγαριού.
Ο Çakıcı αποφυλακίστηκε πέρυσι, στο πλαίσιο απόφασης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Από την ευνοϊκή διάταξη εξαιρέθηκαν οι πολιτικοί κρατούμενοι.
768.webp
(O Devlet Bahçeli, αριστερά, με τον Alaattin Çakıcı)

Χτίσιμο προφίλ αίγλης της τουρκικής μαφίας στην κοινή γνώμη

Η αποκατάσταση της αίγλης της τουρκικής μαφίας στη συνείδηση της κοινής γνώμης αποτελεί νέο φαινόμενο για την τουρκική κοινωνία, αλλά και απόδειξη ότι το νέο πολιτικό κλίμα ανέχεταιή, ακόμη χειρότερα, ευνοείπροσωπικότητες του υποκόσμου.
Η φιλία μεταξύ Çakıcı και Bahçeli χρονολογείται από την ταραγμένη δεκαετία του 1980.
Οι δύο άνδρες αναδείχθηκαν σε ηγετικές θέσεις της νεοφασιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, που έχουν μεταμορφωθεί πια στη νεολαία του MHP, αποκηρύσσοντας τη βία.
Τη δεκαετία του 1980, όμως, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Γκρίζων Λύκων και αριστερών οργανώσεων, όπως το κουρδικό PKK, αποτελούσαν κοινό φαινόμενο.
Την περίοδο εκείνη, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT συνασπίστηκε με τη μαφία για την εκτέλεση πολιτικών αντιπάλων.
Οι ανίερες αυτές σχέσεις ήρθαν στο φως το 1996, με αφορμή αυτοκινητικό δυστύχημα με θύματα βουλευτή, τον υπαρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης και τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Abdullah Çatlı.
Επειτα από δεκαετίες στο περιθώριο, πολλοί κεντρικοί παίκτες της περιόδου εκείνης κάνουν την επανεμφάνισή τους στο προσκήνιο.
Ο Çakıcı απείλησε πρόσφατα τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πραγματοποίησε προβεβλημένες συναντήσεις με πολιτικές προσωπικότητες και κομπάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις «υψηλά ιστάμενες επαφές» του. Τον περασμένο μήνα, δικηγόρος και πολιτικό στέλεχος της κεμαλικής αντιπολίτευσης δέχθηκε επίθεση και ξυλοκοπήθηκε στην Αγκυρα, σε μια ενέργεια που θύμισε τις ημέρες ανομίας της δεκαετίας του 1980.

Ανάδειξη μαφιόζων σε λαϊκούς ήρωες

«Η επανεμφάνιση μαφιόζων όπως ο Çakıcı δεν αντικατοπτρίζει τόσο την επάνοδο της μαφίας, όσο την ανάδειξη τέτοιων προσωπικοτήτων σε λαϊκούς ήρωες για την τουρκική Δεξιά», σημειώνει ο συγγραφέας και καθηγητής Ryan Gingeras, που έχει γράψει για τις σχέσεις της τουρκικής μαφίας και του εμπορίου ηρωίνης με τη σύγχρονη πολιτική σκηνή της χώρας.
«Οι χαρακτήρες αυτοί δείχνουν ότι η νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Τουρκία επιτρέπει σε τέτοιους ανθρώπους να αναβαπτισθούν.
Την ίδια ώρα, το AKP του Erdogan ασπάζεται τις ιδεολογικές θέσεις της Ακροδεξιάς», λέει ο Gingeras.
Η ιδιότυπη συμμαχία του Bahçeli με τον Erdogan αποκρύπτει τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, με το MHP να προωθεί τον κοσμικό εθνικισμό και το AKP να αντιπροσωπεύει τον ισλαμικό εθνικισμό.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 επέτρεψε, όμως, στην τουρκική Ακροδεξιά να αναδειχθεί και πάλι σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.
Εχοντας αποξενωθεί από κάθε άλλο πιθανό πολιτικό σύμμαχο, ο Erdogan δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμαχήσει με το MHP για να διατηρηθεί στην εξουσία.
Η σωρεία οικονομικών σκανδάλων που έχουν αποκαλυφθεί γύρω από τις δραστηριότητες του AKP και των συμμάχων του, καθώς και η αυξανόμενη επιρροή της Ακροδεξιάς στην τουρκική κυβέρνηση, κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται αν η Τουρκία μεταμορφώνεται σταδιακά σε μαφιόζικο κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης