Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο... ανανάς αιτία νέου πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν

Ο... ανανάς αιτία νέου πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν
Η Κίνα αιφνιδίασε την Ταϊβάν, «μπλοκάροντας» τις εισαγωγές ανανά από το νησί,

Η Κίνα αιφνιδίασε την Ταϊβάν, «μπλοκάροντας» τις εισαγωγές ανανά από το νησί, εντείνοντας έτσι την οικονομική πίεση στην πρόεδρο Tsai Ingh Yuen και την κυβέρνησή της, που βρίσκονται σε σύγκρουση με το Πεκίνο.
Οι εισαγωγές ανανά από την Ταϊβάν στην Κίνα θα διακοπούν την 1η Μαρτίου, μετά την ανακάλυψη επικίνδυνων οργανισμών σε πρόσφατες παρτίδες, ανέφερε η κινεζική Γενική Διοίκηση Τελωνείων, σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το Πεκίνο, πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία προστασίας της βιοασφάλειας της χώρας από την εισαγωγή στη χώρα φυτικών ασθενειών, σύμφωνα με το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν του κινεζικού κράτους.
Η κίνηση προκάλεσε έκπληξη στην Ταϊβάν, με τον υπουργό Γεωργίας Tsen Chi Tsoungh να χαρακτηρίζει, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι, τις κινεζικές αιτιάσεις αναληθείς, σημειώνοντας ότι το 100% των εξαγόμενων ποσοτήτων ανανά έχει υποστεί εξονυχιστικούς ελέγχους το τελευταίο έτος.
«Η Κίνα έστησε ενέδρα στην Ταϊβάν με μονομερή ενημέρωση για την παύση των εισαγωγών ανανά, δείχνοντας ότι δεν λειτουργεί με βάση τις φυσιολογικές πρακτικές στο διεθνές εμπόριο», ανέφερε η πρόεδρος Τσάι, σε ανάρτησή της στο Facebook.
«Καταδικάζω αυτή τη στάση.
Ζήτησα από τον αρμόδιο υπουργό να ασχοληθεί με το ζήτημα και να βοηθήσει τους αγρότες μας αμέσως».
Η επικεφαλής του ταϊβανικού κράτους ανέφερε ότι η κυβέρνησή της θα δαπανήσει 35,9 εκατ. δολάρια σε μέτρα για την ελάφρυνση των αγροτών που θα επηρεαστούν από το μέτρο, μεταξύ άλλων και για τη διοχέτευση των ποσοτήτων ανανά σε εναλλακτικές διεθνείς αγορές.
Η Κίνα έχει μακρά ιστορία χρήσης του εμπορίου για την επίτευξη πολιτικών στόχων.
Έχει προχωρήσει σε μειώσεις εισαγωγών από την Αυστραλία, μεταξύ άλλων άνθρακα, κρασιού, βοδινού κρέατος και αστακών, λόγω του αποκλεισμού της κινεζικής Huawei από τα δίκτυα 5G της Αυστραλίας, καθώς και του αιτήματος της Καμπέρα για μια ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Ο ανανάς αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες της κεντρικής και νότιας Ταϊβάν.
Περίπου το 11% της παραγωγής της χώρας πωλείται στο εξωτερικό, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην Κίνα.
Μολονότι ο αγροτικός τομέας αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2% του ΑΕΠ των 710 δισ. δολ. της κυριαρχούμενης από τον τεχνολογικό κλάδο οικονομίας του νησιού, ο ρόλος των αγροτών ως ψηφοφορικής βάσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Το κόμμα της προέδρου Tsai τάσσεται υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας από την Κίνα, τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θεωρεί το νησί αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν, το επίσημο όνομα της οποίας είναι "Δημοκρατία της Κίνας", θεωρεί το νησί απολύτως ανεξάρτητη χώρα έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης