Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2021 μέχρι τη Δευτέρα 1/3

Παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2021 μέχρι τη Δευτέρα 1/3
Πρόστιμα τελών κυκλοφορίας που τυχόν καταβληθούν  από 27/2/2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα
Σχετικά Άρθρα

Παράταση μέχρι τη Δευτέρα 1/3/2021 στην προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2021 έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό τη διευκόλυνση των υπόχρεων.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας,  να είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ωστόσο το Σάββατο 27/2, και ενώ είχε λήξει από την Παρασκευή 26/2 η σχετική προθεσμία, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την χρονική παράταση πληρωμής έως τη Δευτέρα 1η Μαρτίου.
Έτσι, πρόστιμα τελών κυκλοφορίας που τυχόν καταβλήθηκαν από 27/2/2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Σημειώνεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2021 έληγε αρχικά η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για τους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, μετά τη δίμηνη παράταση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας

Έτσι, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μέχρι τη Δευτέρα 1/3 καλούνται να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας, εάν δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα, διαφορετικά θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην ψηφιακή πλατφόρμα myCAR.
Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει με τους 3 παρακάτω τρόπους:

  • Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking).
  • Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF.
  • Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

Η ΑΑΔΕ συνιστά στους ιδιοκτήτες οχημάτων να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των ταχυδρομείων, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Κατάθεση πινακίδων

Οι κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα αίτηση ακινησίας του ΙΧ τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με το όνομα, myCAR που θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους.
Η ηλεκτρονική «κατάθεση» πινακίδων κυκλοφορίας ΙΧ θα γίνεται με λίγα κλικ στον υπολογιστή, το laptop ή το smartphone, μέσω της πλατφόρμας myCAR. O φορολογούμενος θα δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του (οδός, αριθμός, πόλη) αλλά και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ θα κρατάει στο σπίτι του τόσο την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος όσο και τις πινακίδες.

Περί προστίμων

Πρόστιμα τελών κυκλοφορίας που τυχόν καταβλήθηκαν από 27/2/2021, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 27/2 το υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής τελών κυκλοφορίας, ισούται με το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή με διπλασιασμό του ποσού που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων πριν το πρόστιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης