Διεθνή

Ανώτατο δικαστήριο Ισραήλ: Τέλος στην παρακολούθηση των κινητών για ιχνηλάτηση του κορωνοϊού

Ανώτατο δικαστήριο Ισραήλ: Τέλος στην παρακολούθηση των κινητών για ιχνηλάτηση του κορωνοϊού
Από την αρχή της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προσέφυγαν στα δικαστήρια
Σχετικά Άρθρα

Με απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απαγόρευσε ρητά τη σαρωτική χρήση του κινητού τηλεφώνου για την ιχνηλάτηση φορέων του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως μια «σοβαρή παραβίαση των ατομικών ελευθεριών».
Η τεχνολογία χρησιμοποιείται από τον Μάρτιο του 2020 για την αντιμετώπιση και αναχαίτιση της πανδημίας από την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας με την εύρεση των θέσεων (locations) των κρουσμάτων μέσω του κινητού τους και την αντιπαραβολή των θέσεων αυτών με τις θέσεις άλλων κοντινών κινητών για να διαπιστωθεί με ποιους ανθρώπους έχει έρθει σε επαφή κάθε κρούσμα.

Οι αντιδράσεις

Από την αρχή της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προσέφυγαν στα δικαστήρια, ενώ βουλευτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου ιχνηλάτησης.
Στην απόφασή του (1/3/2021), το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αναφέρει ότι ανησυχεί ότι η ιχνηλάτηση μέσω των κινητών τηλεφώνων, που επιβλήθηκε ως προσωρινό έκτακτο μέτρο, προοδευτικά έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.
Δίνει προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου στην κυβέρνηση να τερματίσει την αδιάκριτη χρήση της παρακολούθησης και επιπροσθέτως να την περιορίσει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που αρνούνται να απαντήσουν σε επιδημιολογικά ερωτηματολόγια.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης