Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

EKT: Μείωση στις αγορές ομολόγων στα 12 δισεκ. ευρώ, από 17 δισεκ. ευρώ, λόγω αύξησης των αποδόσεων

EKT: Μείωση στις αγορές ομολόγων στα 12 δισεκ. ευρώ, από 17 δισεκ. ευρώ, λόγω αύξησης των αποδόσεων
Eπιβραδύνει το πανδημικό πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Eπιβράδυνε τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος (PEPP), από τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ (την εβδομάδα - 15-19 Φεβρουαρίου), στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαιτίας της ανησυχίας ότι η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η μείωση οφείλεται στις πολύ υψηλές αποσβέσεις χρέους, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ.
Μάλιστα, τα σχετικά στοιχεία θα δημοσιευθούν την Τρίτη 2 Μαρτίου.
Ειδικότερα, η πτώση στις τιμές των κρατικών ομολόγων προκαλεί ανησυχία στις κεντρικές τράπεζες, διότι έτσι αυξάνονται οι αποδόσεις, οι οποίες αποτελούν σημείο αναφοράς για τα επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά
Έτσι, παρότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεσμεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα να αποτρέψουν την όποια αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων, η παρέμβασή τους σταμάτησε τις πωλήσεις για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Η ΕΚΤ πρέπει να ενεργήσει, πλέον, ενάντια στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, εφόσον αυτές δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς την κατάσταση της οικονομίας, τόνισε τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.
«Εφόσον αυτή η σύσφιξη είναι αδικαιολόγητη, μπορούμε να ενεργήσουμε ώστε να διορθώσουμε την κατάσταση, δείχνοντας σχετική ευελιξία σε ό,τι αφορά το πανδημικό πρόγραμμα.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μεταχειριστεί όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του καταθετικού επιτοκίου» πρόσθεσε.
Επισημαίνεται πως τα δεδομένα αγοράς δεν αντικατοπτρίζουν τις εντολές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς οι συναλλαγές χρειάζονται μερικές ημέρες για να διευθετηθούν και να εμφανιστούν στους λογαριασμούς της ΕΚΤ.
Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το γερμανικό bund σημείωσε κέρδη, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να μειώνεται.
«Αν ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στην αγορά, δεν επέλεξαν το σωστό χρονικό διάστημα» ανέφερε η Danske Bank.

Αύξηση αποδόσεων παγκοσμίως και Ευρωζώνη

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, εν μέρει λόγω ΗΠΑ, όπου μια ήδη σταθερή οικονομική ανάκαμψη πρόκειται να υποστηριχθεί περαιτέρω από 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετου προγράμματος δημοσιονομικής τόνωσης.
Η δε Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει μια χαλαρή προσέγγιση, με αξιωματούχους να λένε ότι οι εν λόγω κινήσεις αντικατοπτρίζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για ανάκαμψη.
Ωστόσο, αυτού του είδους η πολιτική υποβάλλει σε δοκιμασία τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ανησυχούν πως εφόσον τα τραύματα των ανά τον κόσμο οικονομιών δεν έχουν επουλωθεί πλήρως ενδέχεται να υπάρξει μια νέα κρίση χρέους λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού.
Εν προκειμένω αξίζει να αναφερθεί πως, παρότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη στη θεαματική αύξηση των εμβολιασμών, η αισιοδοξία αυξάνεται, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει χαρακτηριστική αργοπορία και απαισιοδοξία.
Η δημοσιονομική στήριξη στη ζώνη του ευρώ είναι επίσης μικρότερη από ό, τι στις ΗΠΑ, ενώ τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα αρχίσουν να διατίθεται πριν από τα μέσα του έτους.
Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το α’ τρίμηνο του 2021 και η ΕΚΤ αναμένει ότι οι αυξήσεις του πληθωρισμού θα είναι προσωρινές, με απώλειες θέσεων εργασίας και έντονη αβεβαιότητα που θα μειώσουν, μοιραία, τις τιμές.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,04% έναντι -0,33% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,37%
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2054 δολ. από 1,2074 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2053 δολ.

Στουρνάρας (ΤτΕ) στο Reuters: Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τις αγορές ομολόγων

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας καθώς σε μία προσπάθεια να επιβραδυνθεί η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ ζήτησε απερίφραστα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021.
Εν όσω, οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο τελευταίων των τριών ετών, η ΕΚΤ δέχεται πίεση για να εκπληρώσει δέσμευσή της να διατηρήσει «ευνοϊκές της συνθήκες χρηματοδότησης των οικονομιών» των 19 κρατών - μελών που έχουν πληγεί από την πανδημία μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης (PEPP).
Το sell-off που έλαβε χώρα στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ όπου τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολ. του πακέτου Biden οδήγησαν τους επενδυτές να προεξοφλήσουν την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Με βάση το σενάριο έκρηξης της ζήτησης στις ΗΠΑ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σκαρφάλωσε στη συνεδρίαση της Πέμπτης πάνω από το 1,6%, για να επιστρέψει στην περιοχή του 1,4% (25/2), βοηθώντας στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ.
«Κατά την άποψή μου, υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, συνεπώς θα ήταν καλύτερο για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν ευνοϊκές όσο συνεχίζεται η πανδημία», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
O Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης προσέθεσε ότι δεν θεωρεί η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ δικαιολογείται από τα θεμελιώδη, δηλαδή από την οικονομική ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό.
O κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στο εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, που παρακολουθεί μεταξύ άλλων και τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, να παρεμβάνει αναλόγως, όταν θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 11 Μαρτίου 2021.
Υπογράμμισε,μάλιστα, ότι ενδεχομένως να αλλάξει «ελαφρώς» το μήνυμα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο, όπως επισήμανε, να χρειάζεται σημαντική αλλαγή δεδομένου ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να διαθέτει περί το 1 τρισ. ευρώ για να δαπανήσει στο πλαίσιο του «οπλοστασίου» του ΡΕΡΡ.
«Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή από τα μηνύματα στα οποία είχαμε συνηθίσει έως τώρα και αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν θα σπεύσουν και άλλοι διαμορφωτές πολιτικής να μοιραστούν την ίδια άποψη”, εκτιμά ο Divyang Shah, στρατηγικός αναλυτής της IFR Markets.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης