Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πνίγει το ΕΣΥ η covid στην Αττική - Έκτακτο σχέδιο ανακοινώνει ο Κικίλιας - Νέες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, lockdown έως 15/3

Πνίγει το ΕΣΥ η covid στην Αττική - Έκτακτο σχέδιο ανακοινώνει ο Κικίλιας - Νέες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, lockdown έως 15/3
Αύριο 3/3 οι ανακοινώσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ - Πρόταση να απαγορευθούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο εντός της Αττικής
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Με το lockdown στην Αττική να θεωρείται δεδομένο έως τις 15/3 μια και επί της ουσίας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πρόλαβε τους επιστήμονες και το προανήγγειλε, οι ειδικοί παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία από το μέτωπο του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν μια και η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 93%, με μια σειρά από νοσοκομεία, όπως Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Σωτηρία και άλλα να μην έχουν διαθέσιμη ούτε μια κλίνη.
Οι διασωληνωμένοι πλέον ανέρχονται σε 406, εκ των οποίων οι 251 είναι σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου ενώ οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 2.100, εκ των οποίων περίπου οι 1.500 είναι στην Αττική.
Και ενώ σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμα υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως δεν παρατηρείται καμία αλλαγή ή μείωση του ιικού φορτίου στο Λεκανοπέδιο, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του κ.Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξεταστούν μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο 3/3 από τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Κικίλιας θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων ένα σχέδιο που θα προβλέπει την μετατροπή απλών κλινών σε κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής.
Και ενώ πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως η συνέχιση του lockdown μετά τις 15 Μαρτίου δεν έχει πλέον κανένα νόημα και ενώ η κυβέρνηση μίλαγε για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 16 Μαρτίου (την επομένη της Καθαράς Δευτέρας), πλέον αυτό που συζητείται είναι το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται ακόμα και ένα καθολικό lockdown δύο εβδομάδων, όπως αυτό του περασμένου Μαρτίου.
Μάλιστα αναφέρεται πως επί τάπητος βρίσκεται πλέον και το σενάριο απαγόρευσης μετακινήσεων από δήμο σε δήμο εντός της Αττικής
Με τους επιστήμονες
να εμφανίζονται διχασμένοι, αύριο Τετάρτη 3 Μαρτίου συνέρχονται εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να αποτιμήσουν την επιδημιολογική εικόνα και να αποφασίσουν αν χρειάζονται νέα μέτρα για την περαιτέρω μείωση της κινητικότητας στην Αττική.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική

Έκτακτη σύσκεψη για την ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική, το οποίο τελεί υπό ασφυκτική πίεση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού, ενώ εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.
Επιπλέον, συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, ενώ όπως έγινε γνωστό, συγκαλείται για αύριο Τετάρτη 3/3 το πρωί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι αύριο το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι να μετατραπούν τρία νοσοκομεία αποκλειστικά σε νοσοκομεία covid καθώς και να ενισχυθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα υγείας προκειμένου να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Σαρηγιάννης: Αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο έως τις 15/3

Τη θέση πως είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο έως τις 15 Μαρτίου διατύπωσε ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως αρκετά ικανοποιητική αποκλιμάκωση αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με τόσα πολλά κρούσματα, αναφέροντας πως μέχρι την Καθαρά Δευτέρα η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα και ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα.
«Το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας σχετικά με τα σχολεία πως αν η διασπορά στην κοινότητα μείνει σε χαμηλά ποσοστά τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων, ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα, αν και επεσήμανε ότι όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται.
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είπε πως η επιδημία ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά, όπως είπε, είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο.

Παγώνη: Στο 93% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική – Δεν μπορούμε να είμαστε άλλο σε lockdown

Τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε άλλο σε lockdown διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία ζήτησε να ανοίξουν από τις 15 Μαρτίου, τα σχολεία και το λιανεμπόριο.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid ανέρχεται στο 93% αν και εκτίμησε πως έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας.
«Όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε» είπε η κα.Παγώνη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα.
Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το εάν θα ξαναπάμε σε lockdown και επεσήμανε πως ο αριθμός νοσηλευομένων ειδικά στις ΜΕΘ θα μειωθεί σταδιακά.
Αναφερόμενη στα καταστήματα, η κα Παγώνη έκανε λόγο για διατήρηση της μετακίνησης με αποστολή μηνύματος.

«Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ, στα όρια τα νοσοκομεία - Πάνω από 400 οι διασωληνωμένοι

Θλιβερός αλλά όχι απρόσμενος, ο αριθμός των διασωληνωμένων άγγιξε τους 406, δύο εβδομάδες αφότου οι διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19 έσπασαν το φράγμα των 300.
Οι εισαγωγές ασθενών που έφτασαν τις 292 κατά μέσο όρο για το επταήμερο ωθούν αναπόφευκτα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην ασφυξία.
Το λεκανοπέδιο εκπέμπει σήμα κινδύνου με τα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμό» σε 100% πληρότητα κλινών ΜΕΘ και μόλις 3 και 1 κενές για τα «Γεννηματάς» και «Αττικόν» αντίστοιχα.
Τονίζεται ότι την κατάσταση επιδεινώνει ο χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ, με μέσο όρο τις 21 ημέρες.
Προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο σύστημα υγείας, το υπουργείο Υγείας δίνει μάχη για εξασφάλιση περισσότερων κλινών με την μετατροπή απλών κλινών και ΜΕΘ σε COVID, τη χρήση των κλινικών που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας για τους non-covid ασθενείς καθώς και μέτρα όπως τη διακοπή διακομιδών για απλή νοσηλεία από περιοχές κοντά στην Αττική, ιδίως Κόρινθο, Χαλκίδα, Λειβαδιά και Θήβα.

«Ρεκόρ Δευτέρας» με 1.176 νέα κρούσματα

Αρνητικό ρεκόρ Δευτέρας για το 2021 σημειώνεται με 1.176 νέα κρούσματα.
Η Αττική φιλοξενεί ξανά τα μισά σχεδόν κρούσματα της ημέρας (553), τα οποία μοιράζονται στις περιφερειακές της ενότητες σε νούμερα παρόμοια με τα χθεσινά και μοναδικό τριψήφιο στο Κέντρο (159), σημαντική μείωση στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (56 από 85) αλλά μεγάλα διψήφια σε Δυτικό Τομέα Αθηνών (89) και Πειραιά (92), Πειραιά, περιοχές που αυξάνουν τον προβληματισμό των ειδικών, καθώς τα ενεργά κρούσματά τους υπερβαίνουν τα 1.000.
Στη Θεσσαλονίκη οι νέες διαγνώσεις κατέγραψαν ελαφρά μείωση σε σχέση με χθες, 111 από 136, όχι όμως και η κατακόκκινη Αχαΐα που έδωσε διπλάσιο αριθμό σήμερα με 81 νέα κρούσματα από 44 χθες.
Μεγάλη ιική διασπορά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται στην Εύβοια (30), την βαθιά κόκκινη από το Σάββατο Κορινθία (26), τη Λάρισα (45) για την οποία έκρουσε καμπανάκι την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και τη Φθιώτιδα (23), με το επιδημιολογικό φορτίο στα ύψη κατόπιν περιστατικών ανυπακοής στα μέτρα.

Εμβόλιο κορωνοϊού: Ελπίδα από το υπερόπλο στη μάχη με την πανδημία

Τρία σημαντικά χαρακτηριστικά των εμβολίων απαρίθμησε κατά τη χθεσινή (1/3) τοποθέτηση η κυρία Θεοδωρίδου, τα οποία αποδεικνύονται συχνά στην εμβολιαστική εκστρατεία καλύτερα από τις κλινικές δοκιμές:

  • την ασφάλειά τους, καθώς δεν έχει αναφερθεί διεθνώς κανένα σοβαρό σύμπτωμα
  • την αποτελεσματικότητά τους, αποτρέποντας τον θάνατο αλλά και τη βαριά νόσηση από COVID-19
  • συμβάλλουν στη μείωση της διασποράς του ιού και των ασυμπτωματικών φορέων.

Δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία αποτελούν η αποτελεσματικότητα των τριών διαθέσιμων εμβολίων (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) έναντι του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους όπως και τα νέα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson περί 86% προστασίας από σοβαρή νόσηση και 100% από θάνατο.
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και στο εμβολιαστικό σχέδιο για τα mRNA εμβόλια και το χρονικό παράθυρο ανάμεσα στις δύο δόσεις, καθώς νέα δεδομένα αποδεικνύουν υψηλό ποσοστό ανοσίας από την πρώτη κιόλας δόση.
Τέλος, ένα ευχάριστο ρεκόρ καταγράφηκε απόψε από το μέτωπο του εμβολιασμού, μετά τους 35.368 που πραγματοποιήθηκαν χθες 1 Μαρτίου στην Ελλάδα..
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερίας» τον Δεκέμβριο έχουν εμβολιαστεί 915.000 πολίτες οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο εντός της εβδομάδας.

Σε ισχύ από 1/3 οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων

Σε ισχύ τέθηκαν από χθες Δευτέρα 1 Μαρτίου οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.
Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται και χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Σε ποιους δεν επιτρέπεται η μετακίνηση

Επισημαίνεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:
α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
β) τηλεργασία και
γ) νόμιμη άδεια.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Τι γίνεται με αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες

Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.
Ειδικώς οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Στους 6.534 οι νεκροί


Στους 6.534 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι την 1 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων το 51,8% άνδρες.

g5_1.jpg
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

g6_0.jpg

To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.
g3_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης