Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Πάνω απο 4 εκατομμύρια οι άνεργοι τον Φεβρουάριο – Οι 2 στους 3 στον τομέα φιλοξενίας

Ισπανία: Πάνω απο 4 εκατομμύρια οι άνεργοι τον Φεβρουάριο – Οι 2 στους 3 στον τομέα φιλοξενίας

Τα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1,12% το Φεβρουάριο σε μηναία βάση, ή κατά 44.436 άτομα στα 4.008.789 άτομα δικαιούχους  – Στις 400.000 οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα

Από την έναρξη της πανδημίας, η Ισπανία έχει χάσει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας, περίπου τα δύο τρίτα από αυτούς στον τομέα της φιλοξενίας, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος , με τα περιοριστικά μέτρα και τα διαδοχικά lockdowns καθώς και κατά την 80% πτώση την τουριστική κίνηση από τρίτες χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021.
Τα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1,12% το Φεβρουάριο σε μηναία βάση, ή κατά 44.436 άτομα, ενώ στα 4.008.789 άτομα είναι οι δικαιούχοι επιδόματος, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων ανέργων.
Ο αριθμός αυτός ήταν 23,5% υψηλότερος από τον Φεβρουάριο του 2020, τον τελευταίο μήνα πριν από τη έναρξη της πανδημίας στην Ισπανία.

To τρίτο κύμα

«Η άνοδος της ανεργίας, που προκλήθηκε από το τρίτο κύμα της πανδημίας, αποτελεί αρνητικά εξέλιξη, που αντικατοπτρίζει τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες στην αγορά εργασίας οι οποίες ενισχύονται από την πανδημία», ανέφερε στο Twitter η υπουργός Εργασίας Yolanda Diaz.
Συνολικά χάθηκαν 30.211 θέσεις κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ήταν ο πρώτος μήνας με αρνητικό ισοζύγιο στην απασχόληση από τότε που η Ισπανία αποφάσισε το αυστηρό lockdown κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το Μάιο.

Αναστολές εργασίας

Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα ERTE για τις αναστολές εργασίες σε όλη την Ισπανία μειώθηκε κατά σχεδόν 29.000 στα 899.383 άτομα τον Φεβρουάριο.
Τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια και ο κλάδος των αερομεταφορών είναι οι τομείς με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, πρόσθεσε.
Οι περιοχές που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως τα Κανάρια και οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα, με το εργατικό δυναμικό να συρρικνώνεται περισσότερο από 6% από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Να σημειωθεί τελευταία φορά που ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία έφτασε τα 4 εκατομμύρια ήταν τον Απρίλιο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης