Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vestager (Κομισιόν): Οι επενδύσεις στα δίκτυα 5G μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπόκεινται στους κανόνες Ανταγωνισμού

Vestager (Κομισιόν): Οι επενδύσεις στα δίκτυα 5G μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπόκεινται στους κανόνες Ανταγωνισμού

Παρέμβαση της Επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό Margrethe Vestager εν όψει της κατάθεσης των εθνικών σχεδίων για το Ταμείο ΑνάκαμψηςΤο 20% των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Σχετικά Άρθρα

Σύσταση προς τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που παρουσιάζουν τα εθνικά τους σχέδια για την επιτάχυνση της λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων υψηλών ταχυτήτων (5Γ), να συμμορφωθούν με τους κανόνες για την προστασία του ανταγωνισμού, απηύθυνε η Επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό Margrethe Vestager, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021.
Η δήλωση αυτή της Επιτρόπου γίνεται τη στιγμή που τα κράτη – μέλη ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τα εθνικά σχέδιά τους για να λάβουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το ένα-πέμπτο των κεφαλαίων οποίου θα διοχετευθούν σε προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Μηχανισμός

Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, που αφορούν μεταξύ άλλων και την παροχή κρατικής βοήθειας και τους κανονισμούς για τις δημόσιες προμήθειες», ανέφερε η Vestager, ύστερα από σχετικό αίτημα που έλαβε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Αυτό που επείγει είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι τα κονδύλια που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών, γεγονός που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση των κυρίαρχων operators.

Ιταλικό σχέδιο

Κάποιοι Ευρωπαίοι νομοθέτες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το σχέδιο που παρουσίασε πέρυσι η Ιταλία με απώτερο στόχο να συγχωνεύσει των ενεργητικό των δικτύων του πρώην μονοπωλίου τηλεφωνίας Telecom Italia με τον κρατικά υποστηριζόμενο ανταγωνιστή του Open Fiber σε μία ξεχωριστή εταιρεία, η οποία θα μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με βάση το εν λόγω σχέδιο, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, η Ρώμη σκοπεύει να δημιουργήσει έναν πρωταθλητή με ενιαίο δίκτυο οπτικών ινών που θα λειτουργεί σε ολόκληρη την χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης