H Τουρκία δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση της ελληνικής πλευράς για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών
Αρνητικό παραμένει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο παραμένει σε εξέλιξη, το Cesme πραγματοποίησε υδρογραφικές έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο, οι τουρκικές υπερπτήσεις συνεχίζονται, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν είναι… καλός γείτονας.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Αθήνα ακόμα αναμένει την απάντηση της Άγκυρας στην πρόσκληση για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διατηρεί τη συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να παραμένουν διστακτικοί ως προς αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επαναπροσέγγιση Emmanuel Macron- Recep Tayyip Erdogan Erdogan.
Δένδιας: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής
Την ανάγκη οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέβασή του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Ο υπουργός Εξωτερικών, στην παρέμβαση του, υπογράμμισε ότι η φετινή σύνοδος είναι ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένων των εξελίξεων στην περιοχή της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε μια σειρά κοινών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η ασφάλεια των συνόρων.
Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υβριδικές απειλές για την περιοχή, με προεξάρχουσα την εργαλειοποίηση τού μεταναστευτικού από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, ήρθαμε αντιμέτωποι με αποσταθεροποιητικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που προκλήθηκαν από την επικίνδυνη κλιμάκωση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε.
Όπως επεσήμανε, μετά τα απτά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πεδίο και υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων και των αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε εν τέλει μια μερική αποκλιμάκωση.
Μάλιστα, τόνισε ότι η θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση στην περιοχή, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της ΕΕ, κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν έχει συμβεί ακόμη.
«Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να παραμείνει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη δέσμη τομεακών στοχευμένων μέτρων, έτοιμη να επιβληθεί, ως εργαλείο μόνιμης αποτροπής παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου είναι απαραίτητο να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στις συνεργασίες της Ελλάδας με άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου με τριμερή και πολυμερή σχήματα.
«Αυτοί οι μηχανισμοί δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας. Είναι ανοιχτοί σε όλες τις χώρες της περιοχής. υπό τον όρο ότι σέβονται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η μόνη προϋπόθεση είναι η αυτονόητη: ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».
Εν αναμονή των διερευνητικών
Τη στιγμή που ο χρόνος για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση της Ελλάδας για τις διερευνητικές επαφές, καθώς ο 62ος γύρος προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Αθήνα.
Οι ημερομηνίες που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά αφορούσαν την τρέχουσα εβδομάδα, γεγονός που κάνει διπλωματικές πηγές να εκτιμούν ότι η Αγκυρα παίζει με τον χρόνο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία δεν θέλει να είναι εκείνη που θα αποχωρήσει από το τραπέζι της συζήτησης, κατά συνέπεια η απάντηση για τις διερευνητικές αναμένεται την τελευταία στιγμή.
Κλειδί για την Αθήνα χαρακτηρίζονται οι χαμηλοί τόνοι και η ψύχραιμη αντίδραση, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να τονίζει ότι οι διερευνητικές δεν έχουν παγώσει, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί σπριντ.
Διεμήνυσε ωστόσο ότι κρίνεται και αξιολογείται η συμπεριφορά της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας πως οι προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις δεν συνάδουν με το εποικοδομητικό πνεύμα που απαιτείται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών