Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sunak (Βρετανία): Καταθέτει τον πρώτο μετα-Brexit προϋπολογισμό και διαβεβαιώνει πως η οικονομία θα ανακάμψει πολύ νωρίτερα

Sunak (Βρετανία): Καταθέτει τον πρώτο μετα-Brexit προϋπολογισμό και διαβεβαιώνει πως η οικονομία θα ανακάμψει πολύ νωρίτερα

Η οικονομία θα ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν από την πανδημία νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak λίγο πριν καταθέσει τον προϋπολογισμό στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για το 2021

Ο Βρετνός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak, καταθέτει σήμερα Τετάρτη 3/3, τον προϋπολογισμό στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την επέκταση της «αναστολής εργασίας» για επιπλέον 5 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σε δηλώσεις του, διαβεβαίωσε πως η βρετανική οικονομία θα ανακτήσει το μέγεθος που είχε πριν από την πανδημία στα μέσα του 2022, έξι μήνες νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, όπως, ανακοινώνοντας παράλληλα την παράταση έκτακτης βοήθειας προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντέξει την περίοδο του lockdown.

Η οικονομία θα παραμείνει κατά 3% μικρότερη σε πέντε χρόνια απ’ ό,τι θα ήταν χωρίς τη ζημία που επέφερε η κρίση του κορωνοϊού και τώρα χρειάζεται επιπλέον στήριξη καθώς η χώρα τελεί υπό περιορισμούς λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο ίδιος.

Φως στο τούνελ

Εν όψει του προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Τώρα που έχουμε πλάνο εξόδου από το lockdown υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, οπότε είναι μονό το σωστό να συνεχίσουμε να βοηθάμε τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες σε αυτούς τους δύσκολους μήνες που έρχονται αλλά και ακόμα περισσότερο».
Η εφαρμογή του πρώτου προϋπολογισμού στη μετά-Brexit εποχή και ταυτόχρονα εν μέσω πανδημίας δεν θα είναι εύκολη ούτε για την κυβέρνηση Johnson αλλά ούτε και για τους Βρετανούς, με τον Υπουργό ήδη να κάνει λόγο για αύξηση της φορολογίας στα επόμενα χρόνια.
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις για τα σχέδια του Sunak, έρχονται μέσα από το κόμμα των συντηρητικών με αρκετούς βουλευτές να αντιτίθενται στην αύξηση της φορολογίας, με αυτό να εντείνει τα σενάρια εσωτερικού debate τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τώρα κάνουν λόγο για καθυστέρηση της κυβέρνησης να λάβει τα μέτρα στήριξης.
Καθώς φαίνεται το σχέδιο του Υπουργού θα έχει τρεις στόχους.
Άμεσα, να προστατέψει την ευημερία των Βρετανών για τους επόμενους δύσκολους μήνες, σταδιακά να ξαναχτίσει την «πληγωμένη» οικονομία της Βρετανίας αλλά παράλληλα να «βελτιώσει» και τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Τα μέτρα στήριξης

Μεταξύ των νέων μέτρων στήριξης είναι η πεντάμηνη παράταση του τεράστιου προγράμματος διάσωσης θέσεων εργασίας καθώς και περισσότερη βοήθεια για τους αυτοαπασχολούμενους, η συνέχιση της έκτακτης αύξησης στις πληρωμές πρόνοιας καθώς και η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ για τον κλάδο της φιλοξενίας.

«Πρώτον, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τους Βρετανούς και τις επιχειρήσεις σε αυτή την ώρα της κρίσης», δήλωσε ο Sunak στο Κοινοβούλιο.
«Δεύτερον, μόλις βρεθούμε σε πορεία ανάκαμψης, θα χρειαστεί να αρχίσουμε να διορθώνουμε τα δημόσια οικονομικά --και θέλω σήμερα να είμαι ειλικρινής για τα σχέδιά μας αναφορικά με αυτό, και...
«Τρίτον, στον σημερινό Προϋπολογισμό ξεκινάμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση της μελλοντικής μας οικονομίας».

Ανακοινώνοντας τις προβλέψεις από την αρμόδια υπηρεσία κατάρτισης του προϋπολογισμού OBR, ο Sunak δήλωσε ότι η οικονομία πιθανόν να αναπτυχθεί κατά 4% το 2021, λιγότερο από την πρόβλεψη του 5,5% που έγινε τον Νοέμβριο.
Για τα επόμενα χρόνια, το OBR προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 7,3%, 1,7% και 1,6% το 2022, 2023 και 2024 αντίστοιχα.
Τον Νοέμβριο, το OBR είχε προβλέψει ότι η ανάπτυξη αυτά τα χρόνια θα ήταν 6,6%, 2,3% και 1,7%.
Ο Sunak δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της πεντάμηνης παράτασης του προγράμματος διάσωσης θέσεων εργασίας, προκειμένου να κατευθύνει την οικονομία κατά τους τελευταίους, όπως ελπίζει, μήνες των περιοριστικών μέτρων.

Tι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Συγκεκριμένα, άλλες 10 δισεκατομμύρια λίρες θα δεσμευθούν για τους δικαιούχους του προγράμματος που πλέον έχουν μειωθεί στα 5 εκατομμύρια από 11 εκατομμύρια που ήταν στην αρχή της πανδημίας.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση καλύπτει το 80% του μισθού των εργαζομένων σε αναστολή, μέχρι το ποσό των 2.500 λιρών ενώ τον Ιούλιο η κάλυψη της κυβέρνησης θα μειωθεί στο 70% με τους εργοδότες να υποχρεούνται να καλύψουν το υπόλοιπο 10% του ποσού αυτού και από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβρη η συνεισφορά των εργοδοτών θα αυξηθεί στο 20%, και της κυβέρνησης θα μειωθεί στο 60% αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι, με το αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης να επεκτείνεται, ώστε να συμπεριληφθούν και οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι που υπολογίζονται στις 600 χιλιάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης