Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσφορές - ρεκόρ πλέον των 80 δισ. ευρώ για το ιταλικό «πράσινο» ομόλογο των 8,5 δισ. ευρώ

Προσφορές - ρεκόρ πλέον των 80 δισ. ευρώ για το ιταλικό «πράσινο» ομόλογο των 8,5 δισ. ευρώ

Τα «πράσινα» ομόλογα έχουν στόχο τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών projects και έργων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και στην Ιταλία αναμένεται οι πόροι να χρησιμοποιηθούν σε έργα ΑΠE και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας

Σχετικά Άρθρα

Εκρηκτική ζήτηση εμφανίζει η έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου της Ιταλίας, η οποία επιδιώκει την άντληση συνολικά 8,5 δισ. ευρώ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί προσφορές, ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ, για το ομόλογο λήξεως το 2045, την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021.
Καθώς η επίδοση αυτή είναι ακόμη καλύτερη από αυτή που έκανε η αντίστοιχη γερμανική έκδοση πέρυσι με την έκδοση «πράσινου» ομολόγου, 7,7 δισ. ευρώ η οποία κρατούσε μέχρι πρότινος το ρεκόρ προσφορών και είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης του «πράσινου» μετασχηματισμού της οικονομίας της Ευρωζώνης και το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρον

«Οι επενδυτές αγοράζουν σαν να μην υπάρχει αύριο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Peter Sorensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank.
«Η βάση των “πράσινων” επενδυτών συνεχίζει να διευρύνεται».
Η υψηλή ζήτηση, όπως είναι φυσικό, επιτρέπει στη Ρώμη να αντλήσει τα 8,5 δισ. ευρώ με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την άκρως ελκυστική φύση των «πράσινων» ομολόγων.

Οικονομία

Τα τελευταία αποτελούν ένα εναλλακτικό τρόπος έκδοσης ομολόγων, με αποκλειστικό στόχο τη  χρηματοδότηση περιβαλλοντικών projects και έργων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
Ειδικά στην περίπτωση της Ιταλίας, τα 8,5 δισ. ευρώ αναμένεται να στηρίξουν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας.

Sell-off

Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών έρχεται μετά από αύξηση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα, ύστερα από ένα παγκόσμιο sell-off που προκάλεσαν οι φόβοι για αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εξαιτίας του πακέτου μέτρων που πρότεινε προς έγκριση η κυβέρνηση Biden.
Η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί μετά το διορισμό του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi ως πρωθυπουργού φέτος και το χρέος της παραμένει μεταξύ των ομολόγων με την υψηλότερη απόδοση στην περιοχή.

Συγκυρία

«Η έκδοση έρχεται σε ιδανική στιγμή» σχολίασε η Althea Spinozzi, αναλύτρια της Saxo Bank.
«Εκδίδοντας πράσινο ομόλογο η Ιταλία διασφαλίζει ότι θα έχει μεγαλύτερη προσοχή από την αγορά και επομένως καλύτερο επιτόκιο σε σχέση με τις παραδοσιακές εκδόσεις».
Η ανάδειξη των "πράσινων" ομολόγων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης