Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σάλος με τα πρόστιμα σε εταιρείες για τη μη προστασία των δικαιωμάτων από τους προμηθευτές

Γερμανία: Σάλος με τα πρόστιμα σε εταιρείες για τη μη προστασία των δικαιωμάτων από τους προμηθευτές

Η εργοδοτική ένωση BDA δήλωσε ότι η νομοθεσία οδηγεί τις γερμανικές εταιρείες να αποσυρθούν από τις αναπτυσσόμενες χώρες και πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους – Scholz (ΥΠΟΙΚ): To made in Germany θα είναι συνώνυμο με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σκληρές επικρίσεις απευθύνουν οι Γερμανοί εργοδότες στον κυβερνώντα συνασπισμό της καγκελάριου Angela Merkel την Τετάρτη 3 Mαρτίου 2021 για τη υιοθέτηση του νόμου ο οποίος υποχρεώνει εταιρείες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να αναλάβουν άμεση δράση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους ξένους προμηθευτές τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης τον προσωρινό αποκλεισμό από δημόσιου διαγωνισμούς επιχειρήσεων που έλαβαν βάσει του νέου νόμου πρόστιμα 175.000 ευρώ ή περισσότερο.

Οι επικρίσεις

Η εργοδοτική ένωση BDA, που πρόκειται για μια οργάνωση – ομπρέλα καθώς εκπροσωπεί το σύνολο των τομέων της της οικονομίας, επέκρινε τη σχετική νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι το πεδίο εφαρμογής του είναι ιδιαιτέρα εκτεταμένο και είναι… δρακόντειος.
Ανέφερε ότι ο κίνδυνος επιβολή προστίμων και άλλων κυρώσεων πιθανότατα θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις χωρίς άλλη επιλογή από το να αποσυρθούν να αποσυρθούν από τις αναπτυσσόμενες χώρες με προβληματικό ιστορικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ο νόμος βλάπτει ακριβώς εκείνους που υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύονται», επισήμανε ο BDA.

Ανταγωνιστικότητα

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση προκαλεί στις γερμανικές εταιρείες σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα όσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαικές επιχειρήσεις αλλά και παγκοσμίως..
«Αλλοδαπές εταιρείες που δεν χρειάζεται να συμμορφωθούν με τους γερμανικούς κανόνες εισερχόμενες στις αγορές πρώτων υλών τρίτων χωρών θα αντικαταστήσουν τις γερμανικές εταιρείες και τις εμπορικές τους δραστηριότητες», υπογραμμίζεται.

Made in Germany

Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στην προστασία των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο από την εκμετάλλευση.
«Στο μέλλον θα είναι σαφές: Made in Germany θα σημαίνει πάντα σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Scholz, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές και οι εταιρείες θα ωφεληθούν.
«Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο χρήζουν σεβασμού», υπογράμμισε.

Οι εταιρείες

Βάσει του νόμου, πρόστιμο έως και 2% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους θα ήταν δυνατό να επιβληθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ο ετήσιος κύκλος εργασιών μίας επιχείρησης υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Από το 2023, θα επηρεαστούν μόνο εταιρείες με περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους στη Γερμανία.
Από το 2024, αυτό το μέτρο θα επεκταθεί σε εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους.
Αυτό σημαίνει ότι στο πρώτο στάδιο θα επηρεαστούν περισσότερες από 600 εταιρείες και στο δεύτερο στάδιο σχεδόν 2.900.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης