Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί προσελκύει τα επενδυτικά βλέμματα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τι σχεδιάζει;

Γιατί προσελκύει τα επενδυτικά βλέμματα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τι σχεδιάζει;
Επενδυτικό καταφύγιο συνεχίζει να αποτελεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Επενδυτικό καταφύγιο συνεχίζει να αποτελεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η μοναδική ίσως εταιρεία του κατασκευαστικού κλάδου που συνεχίζει να συνάπτει στρατηγικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας αλλά και να αναλάμβανει σημαντικές συμφωνίες.
H μετοχή της εταιρείας έκλεισε χτες στα 8,84 ευρώ ενώ πρόσφατα η Axia αύξησε την τιμή στόχο στα 10,90 ευρώ τονίζοντας στην ανάλυση της ότι καθώς οι προοπτικές για έναν νέο επενδυτικό κύκλο στη χώρα γίνονται ολοένα και πιο θετικές, «βλέπουμε την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να επωφεληθεί από αυτή την αναπτυξιακή τάση, επιτρέποντας έτσι την δημιουργία σημαντικής αξίας τα επόμενα χρόνια».
Η Axia ανέφερε ότι αναμένει αύξηση των εσόδων του Ομίλου κατά 14% ετησίως κατά την περίοδο 2020-23, που θα επέλθει σαν αποτέλεσμα:
της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας (εκτιμώμενη + 15,4% ετησίως) της προσθήκης χωρητικότητας στο τμήμα ΑΠΕ (θα αυξηθεί κατά ~ 600MW το 2019-23, και της αύξησης του όγκου κυκλοφορίας στις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων.
Επίσης αναμένει αύξηση του EBITDA κατά 15,9% ετησίως για την περίοδο 2020-23, που οφείλεται στην αυξημένη συνεισφορά των ΑΠΕ και στην αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Στα 3 δισ. σκαρφαλώνει το ανεκτέλεστο

Στα 3 δισ ευρώ αναμένεται να διαμορωθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά την ένταξη στο χαρτοφυλάκιο της των δύο μεγάλων έργων, του βόρειου τμήματος του Ε65 για το οποίο δόθηκε πρόσφατα το πράσινο φως από την ΕΕ αλλά του καζίνο στο Ελληνικό.
Σήμερα το ανεκτέλεστο του Ομίλου ανέρχεται στα 1,6 δις ευρώ περίπου και με τις νέες συμβάσεις θα σκαρφαλώσει μέσα στο 2021 στα 3 δισ, αναδεικνύοντας την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό Όμιλο της χώρας.
Προ ημερών η Τέρνα Ενεργειακή ανέλαβε ένα ακόμη έργο, τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό, Τηλεματική, και Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου για τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ)», συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ ευρώ.
Επίσης συμμετέχει στην διεκδίκηση όλων των μεγάλων έργων στην χώρα μας όπως η παραχώρηση της Εγνατίας κλπ.

Πρωταγωνιστής στην ενέργεια

Εκτός από έργα υποδομής και παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει σε εξέλιξη κι ένα ιδιαίτερα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η εταιρεία έχει σε εξέλιξη έργα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα των αιολικών πάρκων,
Προ ημερών η η OCEAN WINDS (OW), κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.
Η OCEAN WINDS διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, που αποτελείται από έργα της τάξεως των 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.
Επίσης ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση και στα έργα αντλιοταμίευσης τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα (το θεσμικό πλαίσιο αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι).
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Ομίλου με εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση και έτοιμες μελέτες είναι αυτό της αντλιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Επίσης ένα ακόμη έργο που μάλιστα έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, είναι η επένδυση της ΤEΡΝΑ Ενεργειακή στον νομό Λασιθίου.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην περίοδο κατασκευής του έργου.

Οι προθέσεις του Ομίλου

Όσον αφορά τις προθέσεις του Ομίλου, αποτυπώθηκε προσφάτως επαρκώς από τον πρόεδρο του Γιώργο Περιστέρη ο οποίος μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων ανέφερε χαρακτριστικά: «Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με μια διπλή κρίση – δημόσιας υγείας και οικονομική – η διάρκεια και οι επιπτώσεις της οποίας είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.
Από την άλλη πλευρά, τα πεδία δραστηριότητας του Ομίλου μας, η διεθνής μας παρουσία και τα θεμελιώδη μεγέθη μας επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία και για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κι αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης