Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με επιτόκιο κάτω από 3,75% το ομόλογο 500 με 700 εκατ της ΔΕΗ - Στο 4,70% με 4,90% της Alpha bank στα 500 εκατ

Με επιτόκιο κάτω από 3,75% το ομόλογο 500 με 700 εκατ της ΔΕΗ - Στο 4,70% με 4,90% της Alpha bank στα 500 εκατ

Η ΔΕΗ επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια 500 ή 700 εκατ. ευρώ και ο στόχος θα είναι αφενός να μειωθεί το κόστος δανεισμού και αφετέρου να εξασφαλιστούν κεφάλαια για τις επενδύσεις

Σχετικά Άρθρα
Στις 4 Μαρτίου 2021 ανοίγει το Βιβλίο Προσφορών για το ομόλογο tier II της Alpha bank, ύψους 500 εκατ ευρώ, με κουπόνι 4,5% με 5% ή σε εύρος 4,70% με 4,90%, ωστόσο η έκπληξη στην αγορά αναμένεται να έλθει από το ομόλογο της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρους αναλυτές της αγοράς ομολόγων, το κουπόνι της έκδοσης της ΔΕΗ δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί και κάτω από το 3,75% !
Συγκεκριμένα τις ίδιες πηγές, στην αγορά  «υπάρχει και η έκπληξη» καθώς, ήδη έχει εμπεδωθεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές μετά το επιχειρηματικό σχέδιο του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση και τις εξαγγελίες του για τις Ανανεώσιμες Πηγές, την πώληση ΔΕΔΔΗΕ, την ηλεκτροκίνηση κ.λπ.

Οι κινήσεις

Η εταιρεία προχώρησε σε περισσότερες κινήσεις από όσες εξήγγειλε καθώς υπέγραψε την συμφωνία με την RWE, αλλά προχώρησε και σε σειρά αιτήσεων για επένδυση 500 -700 εκατ ευρώ για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1GW.
Υπενθυμίζεται ότι, η ΔΕΗ θα ζητήσει την άντληση κεφαλαίων 500 ή 700 εκατ. ευρώ και ο στόχος θα είναι αφενός να μειωθεί το κόστος δανεισμού και αφετέρου να εξασφαλιστούν κεφάλαια για τις επενδύσεις.

Ρήτρα αειφορίας

Η ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ θα περιλαμβάνει ρήτρα αειφορίας, δηλαδή η εταιρεία δεσμεύεται να μειώνει τις εκπομπές άνθρακα και να βελτιώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Με την μείωση των εκπομπών η οποία θα παρακολουθείται μειώνεται συνακόλουθα το ρίσκο ενω σε μια νέα έκδοση, η εταιρεία θα μπορεί να διεκδικήσει χαμηλότερο επιτόκιο, βάσει των επιδόσεων της.
Η Fitch σε πρόσφατη αξιολόγηση της είχε βαθμολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ με ΒΒ- και ουσιαστικά αυτή η αποτίμηση άνοιξε τον δρόμο για τις διεθνείς αγορές.

Εντός των δυο επόμενων εβδομάδων το ομολογιακό της ΔΕΗ – Πού θα κυμανθεί μετά την έκδοση το επιτόκιο;

Επειδή οι ανάδοχοι της έκδοσης της ΔΕΗ Goldman Sachs και Eurobank θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν – όπως έκανε και η Alpha Bank- την ομαλοποίηση στις διεθνείς αγορές ομολόγων μετά την πρόσφατη αναστάτωση - η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμάται να δώσει την εντολή - για τις παρουσιάσεις σε επενδυτές και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών - πιθανότατα μέσα στις δυο επόμενες εβδομάδες.

Τα κριτήρια

Γιατί, όμως, είναι πιθανό να υπάρχει μια τέτοια διαφορά μεταξύ του επιτοκίου της Alpha bank και της ΔΕΗ;
Σε αυτές τις τραπεζικές εκδόσεις (tier ii) το πρώτο κριτήριο για το επιτόκιο, είναι που κινούνται οι υπόλοιπες τραπεζικές εκδόσεις στην Ευρώπη, όπως αναφέρει στέλεχος της ΒΝP Paribas.
Σ αυτό το επιτόκιο, στη συνέχεια προστίθεται ένα premium το οποίο κινείται κοντά στο 1%.
Επειδή, δε, το υφιστάμενο ομόλογο της Alpha bank (λήξεως 2030, κουπόνι 4,25%) κινούνταν πριν από την νέα έκδοση στις 97,42 μονάδες βάσης, οι αναλυτές υπολόγιζαν το επιτόκιο να κυμανθεί μεταξύ 4,5% με 5%.

Η έκπληξη

Εάν το υφιστάμενο ομόλογο της Alpha bank βρισκόταν στο 100% της ονομαστικής αξίας τότε το κουπόνι θα διαμορφωνόταν χαμηλότερα από το 4,5%.
Βεβαίως, όπως αναφέρει στέλεχος ελληνικής επενδυτικής τράπεζας «ο στόχος της έκδοσης της Alpha bank είναι το επιτόκιο να ξεκινά από 4%».
Η υπάρχουσα έκδοση της Alpha bank πάντως αποτιμάται στο 4,90%.
Η έκπληξη, όμως, σ’ ό,τι αφορά το κουπόνι της ΔΕΗ δεν σταματά μόνο εδώ.
Μετα την άντληση των κεφαλαίων, δύο μήνες μετά την έκδοση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόδοση ενδέχεται να πέσει και κάτω από το 3%, εφόσον βεβαίως όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τις εξαγγελίες της διοίκησης της ΔΕΗ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης