Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικές επιχειρήσεις: Καταστροφική για το λιανεμπόριο η απόφαση για το lockdown - «ακορντεόν»

Γερμανικές επιχειρήσεις: Καταστροφική για το λιανεμπόριο η απόφαση για το lockdown - «ακορντεόν»
Στο σχέδιο πέντε σταδίων της γερμανικής κυβέρνησης για άρση των περιορισμών περιλαμβάνει «φρένο έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση που τα κρούσματα Covid ξεπεράσουν τα 50 σε πληθυσμό 10.000 ατόμων σε διάστημα 7 ημερών

Οι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, για τη συμφωνία μεταξύ της καγκελαρίου Merkel και των αρχηγών των κρατιδίων για την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων στην περίπτωση που ο αριθμός των κροουσμάτων υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021.
«Οι αποφάσεις της σύσκεψης για την αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης είναι καταστροφικές για τον τομέα του λιανεμπορίου», δήλωσε ο Stefan Genth, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης των λιανεμπόρων HDE.

Άρση περιορισμών

Σύμφωνα με το σχέδιο πέντε σταδίων που αναμένεται να υλοποιηθεί, έως και πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν από τις 8 Μαρτίου (εξαιρούνται παιδιά κάτω των 14 ετών).
Ορισμένα καταστήματα, όπως τα βιβλιοπωλεία, μπορούν να ανοίξουν εκ νέου.
Το λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά μόνο σε περιοχές όπου οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων είναι κάτω από 50 ανά 100.000 άτομα σε διάστημα επτά ημερών.
Εάν ξεπεραστεί αυτό το όριο θα εφαρμόζεται η τακτική «click in shop» για την προμήθεια των ειδών.
 
Ανεπαρκές


Ο Siegfried Russwurm, πρόεδρος της ισχυρής ένωσης βιομηχανιών BDI, επέκρινε το σχέδιο ως ανεπαρκές και κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις προσπάθειές της για επέκταση του εμβολιασμών και των τεστ ταχείας διάγνωσης (rapid tests).
«Ο αριθμός των 50 κρουσμάτων/10.000 άτομα που προβλέπεται για το άνοιγμα καταστημάτων δεν είναι ορατός», ανέφερε η HDE, προσθέτοντας ότι το λιανεμπόριο ήταν πιθανό να χάσουν άλλα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (12,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επίπεδο πωλήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου σε σύγκριση με το 2019.

Μεταλλάξεις

Ο επικεφαλής του γραφείου της καγκελαρίου Merkel, Helge Braun, υπερασπίστηκε την απόφαση για σταδιακά άρση των περιορισμών επισημαίνοντας ότι το φρένο έκτακτης ανάγκης για περιοχές με ποσοστά κρουσμάτων άνω των 100/10.000 ήταν απαραίτητη για την αποφυγή ενός τρίτου κύματος πανδημίας.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό ... γιατί τα πρώτα βήματα έρχονται σε μια στιγμή που οι αριθμοί των κρουσμάτων ανεβαίνουν ελαφρώς ξανά και το βρατανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού γίνεται ο πιο κοινός τύπος στη χώρα μας.
Πρέπει λοιπόν να παραμείνουμε προσεκτικοί », δήλωσε η Braun.
Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn δήλωσε στους νομοθέτες ότι θα διενεργούνται rapid tests σε κάθε πολίτη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, γεγονός που θα επιτρέψει σταδιακό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου.

Κόστος του «click in shop»

Η HDE ήταν δύσπιστη σχετικά με τη δυνατότητα αγορών κατόπιν ραντεβού («click in shop»), σημειώνοντας ότι το κόστος όσον αφροά το προσωπικό και τη λειτουργία των καταστημάτων θα είναι πιθανώς υψηλότερο από τον κύκλο εργασιών.
Ο Hans Peter Wollseifer, πρόεδρος του συλλόγου ελευθέρων επαγγελματιών, ζήτησε ταχύτερη πρόοδο στον εμβολιασμό και στα τεστ για το COVID-19.
«Προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος των επιχειρήσεων, η οικονομική ζωή πρέπει να καταστεί κανονική ξανά το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο Wollseifer.
 Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τώρα δεν συνάδουν με αυτό», κατάληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης