Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δεν αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ+ και η Ρωσία - Εκρηκτική άνοδος στις τιμές

Δεν αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ+ και η Ρωσία - Εκρηκτική άνοδος στις τιμές
Tη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα αποφάσισαν την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί
Σχετικά Άρθρα

Tη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα αποφάσισαν την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί, αφού αξιολόγησαν το πρόσφατο ράλι των τιμών έναντι της αβεβαιότητας της οικονομικής ανάκαμψης.
Με την τιμή του πετρελαίου να είναι πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, κάποιοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η συμμαχία των παραγωγών ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 1.500.000 βαρέλια την ημέρα ενώ ανέμεναν ότι η Σαουδική Αραβία θα αναπροσαρμόσει μερικώς ή θα τερματίσει πλήρως την εκούσια μείωση της παραγωγής της του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Οι χώρες της ομάδας ΟΠΕΚ+ εξέτασαν το αν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου από τα 52 δολάρια περίπου στις αρχές του χρόνου σε πάνω από τα 67 δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου δικαιολογεί αύξηση της παραγωγής ή εάν η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση για καύσιμα.
Ωστόσο, o ΟΠΕΚ + και η Ρωσία αποφάσισαν να μην αυξήσουν την παραγωγή τον επόμενο μήνα, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη, σε μια αγορά που περίμενε επιπλέον προσφορά.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας τα κράτη μέλη συμφώνησαν ομόφωνα να διατηρήσουν σταθερά στα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής - με εξαίρεση τις μικρές αυξήσεις που επετράπησαν στη Ρωσία και στο Καζακστάν.

Νίκη για τη Σαουδική Αραβία

Η συμφωνία είναι μια νίκη για το βασίλειο του Κόλπου, το οποίο πιέζει συνεχώς για αυστηρότερους περιορισμούς στην παραγωγή – κάτι όμως που μπορεί να έχει επιπτώσεις όπως υψηλότερο ενεργειακό κόστος, αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ η παγκόσμια οικονομία ετοιμάζεται να μπει ξανά σε ύφεση καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και οι εμβολιασμοί αργούν χαρακτηριστικά.
«Ο ΟΠΕΚ + κινδυνεύει σίγουρα να πνίξει την αγορά πετρελαίου» αναφέρει Energy Aspects Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ράλι

Η τιμή του αργού τύπου Brent έχει σημειώσει ράλι +30% το 2021 (67 δολάρια το βαρέλι), καθώς ο ΟΠΕΚ+ κράτησε την παραγωγή κάτω από τη ζήτηση, προκειμένου να εξαλείψει το κενό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των lockdown και των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού.
Χωρίς πρόσθετη προσφορά, οι ελλείψεις θα αυξηθούν σημαντικά τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καρτέλ.
Με την αγορά ομολόγων να φυλλορροεί λόγω πληθωρισμού, η επιθετική κίνηση του ΟΠΕΚ + θα μπορούσε προκαλέσει πονοκέφαλο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Και δεν αυξάνεται μόνο το πετρέλαιο.
Οι τιμές πολλών εμπορευμάτων αυξάνονται γρήγορα:
Από τον χαλκό και τον χάλυβα έως το καλαμπόκι και τη σόγια.
Αν και η απόφαση θα προσφέρει στα ταμεία των μελών του Οργανισμού Πετρελαιοειδών Εξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του την αναγκαία ώθηση μετά από ένα χρόνο οικονομικών προβλημάτων, ενέχει ορισμένους κινδύνους.
Οι υψηλές τιμές θα αναζωογονήσουν τη νέμεση του καρτέλ:
Τα αμερικανικά τρυπάνια του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης