Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόβλημα στην στέγαση έφερε η πανδημία - Σε έλλειψη δυάρια και τριάρια προς ενοικίαση

Πρόβλημα στην στέγαση έφερε η πανδημία - Σε έλλειψη δυάρια και τριάρια προς ενοικίαση

Που θα βρείτε σπίτι και σε ποια τιμή

Πρόβλημα στέγασης για διαμερίσματα επιφάνειας από 70 έως 100 τ. είτε μικρότερων έως 60 τ.μ έχει αρχίσει να δημιουργείται στην αγορά και θα αποτέλεσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κτηματαγοράς μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σήμερα η ενοικίαση ακινήτων στην Αθήνα κινείται σε δύο ταχύτητες εν μέσω πανδημίας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται στην πολύ μικρή διαθεσιμότητα σπιτιών έως 15 ετών (κατασκευαστηκαν μετά το 2005).
Σε υψηλά επίπεδα κρατιούνται και οι τιμές των ακινήτων άνω των 15 ετών (κατασκευής από 1975 έως 1990) , ενώ πιέσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης καταγράφεται κυρίως στα παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών, μη ανακαινισμένα διαμερίσματα που δεν κατάφεραν να μισθωθούν το προηγούμενο διάστημα.

Πρόβλημα διαθεσιμότητας

Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E - Real Estates, η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας άνω των 15 ετών, έγκειται στο ότι τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν νοικιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και τα διαθέσιμα ακίνητα σήμερα, είναι κυρίως ακίνητα που είτε οι ιδιοκτήτες είχαν στοχεύσει στη βραχυχρόνια μίσθωση, είτε το ακίνητο ξενοικιάστηκε και οι ιδιοκτήτες για να αυξήσουν το ζητούμενο μίσθωμα και ταυτόχρονα να συντηρήσουν τη περιουσία τους, προέβησαν σε ανακαίνιση είτε με ιδία κεφάλαια που σήμερα μέσω της ζητούμενης τιμής μίσθωσης ευελπιστούν στην απόδοσή τους, είτε μέσω προγραμμάτων εξ οικονομώ.
Επίσης η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων έως 15 ετών, έγκειται κυρίως λόγω της ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας τα χρόνια των μνημονίων και ταυτόχρονα του γεγονός ότι οι κατασκευαστές νεόδμητων διαμερισμάτων, στοχεύουν στην πώληση του ακινήτου και όχι στην ενοικίαση του.
Παράλληλα, ακόμη και τα ακίνητα του έως 15 ετών που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μείνει στα αζήτητα, είτε μισθώθηκαν και οι ενοικιαστές ανανεώνουν το μισθωτήριο συμβόλαιο όλα αυτά τα χρόνια, είτε με την επανεκκίνηση της κτηματαγοράς πουλήθηκαν.
Η μεγάλη αύξηση των ενοικίων, οφείλεται κυρίως στην συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης