Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ισχυρός μετασεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα - Tι λένε οι επιστήμονες

Ισχυρός μετασεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα - Tι λένε οι επιστήμονες

Ισχυρός μετασεισμός 5,9 Ρίχτερ στην περιοχή της Ελασσόνας

Σχετικά Άρθρα
Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, στην ίδια περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ.

Ακολούθησαν και άλλες δονήσεις, με ισχυρότερη στις 9:23 το βράδυ, έντασης 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χλμ. Δυτικά Νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και βάθος 10,4 χιλιόμετρα.

Λέκκας: Μη αναμενόμενη δραστηριότητα

Πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού, εντοπίζεται το επίκεντρο του νέου ισχυρού μετασεισμού των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα.

Παπαζάχος: Δεν εκπλήσσει ο μετασεισμός 

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.
Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Παπαδόπουλος: 6,1 Ρίχτερ ο νέος σεισμός

Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε με ανάρτησή του ότι ο νέος σεισμός είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ σύμφωνα με εκτίμηση του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου.
Όπως έγραψε σε σχετική ανάρτησή του:
«ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ! 6,1! Προ ολίγου! Μέγεθος 6,1 από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο. Αισθητός και στην Αττική. Σήμερα το πρωί στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Μega είχα αναφέρει ότι ο μεγάλος μετασεισμός μάλλον δεν είχε γίνει ακόμη... Δεν άργησε λοιπόν... Δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία!».
Σημειώνεται πως η προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Η εκτίμησή του Γεωδυναμικού αναθεωρήθηκε στα 5,9 ρίχτερ, λίγη ώρα αργότερα. Στα 5,9 ρίχτερ έδωσε την ένταση του σεισμού και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Γκανάς: Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα

Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία, τόνισε μιλώντας για τη δόση των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Βασίλη Κουφόπουλο.
Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι σε συνέχεια του χθεσινού σεισμού, ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Στην Ελασσόνα ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου

Σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 ρίχτερ σήμερα στην Ελασσόνα.
Ο κ. Χαρδαλιάς παραμένει στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) , ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Παράλληλα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το πρωί υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή

Σημειώνεται επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει, ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.
Με δεδομένη την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή χθες, οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.
Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.
Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το γενικό σχέδιο "Εγκέλαδος" για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.
Screenshot59.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης