Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σφίγγει ο κλοιός στα μέτρα στήριξης - Νέα εμπόδια στις επιχειρήσεις για να μην… πάνε ταμείο

Σφίγγει ο κλοιός στα μέτρα στήριξης - Νέα εμπόδια στις επιχειρήσεις για να μην… πάνε ταμείο
Οι νέοι αυστηρότεροι κόφτες αφορούν τα εξής μέτρα που θα τρέξουν από τον Απρίλιο και μετά... 
Σχετικά Άρθρα

«Συρματόπλεγμα» στα μέτρα στήριξης του Απριλίου που θα μειώσει την περίμετρο των δικαιούχων απλώνει η κυβέρνηση υπό το βάρος της αυξημένης δημοσιονομικής πίεσης που ασκείται στα κρατικά ταμεία.
Τα κυβερνητικά μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση στα μεγέθη του προϋπολογισμού που απέχουν πλέον θεαματικά από το αρχικό βασικό σενάριο καθώς εκτινάσσονται οι δαπάνες, ελαττώνονται τα φορολογικά έσοδα ενώ το ΑΕΠ υποχωρεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Το καθοδικό σπιράλ στην οικονομία λόγω της επέκτασης του lockdown στις κόκκινες περιοχές έχει αυξήσει κατά 50% στα 750 εκατ. ευρώ το εβδομαδιαίο κόστος των απωλειών από 500 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μήνας καραντίνας στο λιανεμπόριο αφαιρεί εισπράξεις 1,4 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.
Λόγω αυτής της κατάστασης η νέα ασπίδα προστασίας για την ανάσχεση των παρενεργειών από τη υγειονομική αποδυναμώνεται για τους περισσότερους.
Πρόκειται για τα Προγράμματα, επιδότησης πάγιων δαπανών, της Γέφυρας 2 και της Επιστρεπτέας Προκαταβολή 7 για τα οποία θεσπίζονται νέα αυστηρότερα κριτήρια και προϋποθέσεις για να περιοριστεί το κόστος αυτού του λογαριασμού.
Ταυτόχρονα η χρηματοδότηση θα είναι απολύτως εστιασμένη στις επιχειρήσεις εκείνες που βάλλονται περισσότερο από την πανδημική κρίση και η βιωσιμότητά τους βρίσκεται στο κόκκινο.
Πάντως η στροφή σε πιο στοχευμένη χρηματοδότηση έχει διαφανεί από τις αποφάσεις για την Επιστρεπτέα 6 που άφησε εκτός 6 στις 10 επιχειρήσεις αλλά και από τις αναστολές Μαρτίου, όπου ως κριτήριο τέθηκε ο τζίρος του 2020 με αποτέλεσμα να αποκλεισθεί ένας μεγάλος αριθμός εταιριών.

Αναλυτικότερα οι νέοι αυστηρότεροι κόφτες» αφορούν τα εξής μέτρα που θα τρέξουν από τον Απρίλιο και μετά, τα οποία είναι:

Πάγιες Δαπάνες

Το νέο μέτρο επιδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ για τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση με του φορείς της αγοράς και τους θεσμούς και θα κλειδώσει το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για 5-10 ημέρες ακόμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για «τα επιμέρους στοιχεία του μέτρου».
Εκτός από μείωση του τζίρου 30%, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν και ζημίες το 2020 για να επωφεληθούν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η πρόταση της Ελλάδος είναι να καλυφθούν οι δαπάνες τύπου ΔΕΚΟ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια για την κάλυψη των πάγιων δαπανών, λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται ο προϋπολογισμός οι οποίες εμποδίζουν γενναία ένεση ρευστότητας.
Είτε μόνο μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κουπονιών που θα συμψηφίζουν οφειλές των επιχειρήσεων είτε ενίσχυση κατά 50% μετρητά –σε μία τέτοια περίπτωση θα στηρίζονται μια σειρά από δαπάνες, όπως λογαριασμοί, ενοίκια, λοιπά έξοδα- και 50% με τα κουπόνια.

Πρόγραμμα Γέφυρα 2

Από 600 ευρώ έως και 50.000 ευρώ θα φτάνει η κρατική επιδότηση της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» του υπουργείου Οικονομικών που θα υλοποιηθεί βάσει αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι 8μηνη ενώ η επιδότηση θα ξεκινάει από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και στο 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινάει από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%.
Προϋπόθεση για την ένταξη των δανείων που είναι σε καθυστέρηση και αυτών που έχουν καταγγελθεί είναι οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα .

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7

Με κόφτες θα εφαρμοστεί και η επιστρεπτέα 7 ενώ η παράταση του lockdown θα κρίνει το καθεστώς βάσει του οποίου δοθεί το 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για την κρατική ενίσχυση.
Το βασικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι ποια θα είναι περίοδος αναφοράς βάσει της οποίας θα υπολογιστεί για τη μείωση του τζίρου.
Η ουσιαστική αλλαγή που ετοιμάζεται για την έβδομη επιστρεπτέα είναι ότι για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α΄ τριμήνου του 2021 , ξεπερνώντας ουσιαστικά το ένα έτος από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας.
Όπως έχουν διευκρινίσει πηγές του οικονομικού επιτελείου λόγω της χρονικής επέκτασης της πανδημίας η σύγκριση του τζίρου δεν θα γίνει με βάση τον τζίρο του 2020 αλλά με αυτόν του 2019 .

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement