Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία σεισμολόγων για τα 5,9R στην Ελασσόνα - Ενεργοποιήθηκε άλλο ρήγμα - Προειδοποίηση για ισχυρούς μετασεισμούς

Ανησυχία σεισμολόγων για τα 5,9R στην Ελασσόνα - Ενεργοποιήθηκε άλλο ρήγμα - Προειδοποίηση για ισχυρούς μετασεισμούς
Σύσταση στους πολίτες να μείνουν εκτός των σπιτιών τους
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους σεισμολόγους της χώρας για τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ιδιαίτερα ύστερα και από τα 5,9 Ρίχτερ που καταγράφηκαν χθες το βράδυ στην Ελασσόνα, εξέλιξη που αιφνιδίασε τους επιστήμονες.
Πολλοί σεισμολόγοι υποστήριξαν ότι ο σεισμός αυτός δεν ήταν αναμενόμενος καθώς το επίκεντρο του εντοπίστηκε πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του σεισμού των 6 Ρίχτερ, ενώ επισημαίνουν ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα.
Στο πλαίσιο αυτό κάνουν λόγο για σπάνιο φαινόμενο σεισμικής ακολουθίας που την τελευταία φορά παρατηρήθηκε στην Κεφαλονιά το 2014.
Και ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, εξακολουθούν να ζητούν από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας να μην μένουν στα σπίτια τους, τουλάχιστον έως ότου αυτά κριθούν ότι είναι κατοικήσιμα από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών.
Πάντως, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα εκατοντάδες κάτοικοι των πόλεων και των χωριών στις πληττόμενες περιοχές κοιμήθηκαν είτε σε σκηνές είτε σε ξενοδοχεία και σπίτια φίλων και συγγενών.
Image

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τύρναβος, Ποταμιά και Φαρκαδόνα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ο δήμος Τυρνάβου και η δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 3 Μαρτίου στις παραπάνω περιοχές.
Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης που έγινε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες δηλαδή έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.
Σημειώνεται πως νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά με απώτερο στόχο τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.
Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.
Τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.
Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας, όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία.
Image
Αίτημα Αγοραστού να μην μπει σε βαθύ κόκκινο η Λάρισα από αύριο 6/3 λόγω του σεισμού

Αίτημα να μην ισχύσουν από αύριο Σάββατο 6/3, όπως είναι προγραμματισμένο, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας κατέθεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
«Να μην ισχύσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό στην ΠΕ Λάρισας από αύριο, την ώρα που η περιοχή έχει ενταχθεί στο βαθύ κόκκινο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, λόγω των εξελίξεων από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Ο κ.Αγοραστός συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, με τους δημάρχους της ΠΕ Λάρισας, ώστε να εξεταστούν λύσεις σε όσα προβλήματα έχει δημιουργήσει η σεισμική δραστηριότητα.
Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 24ωρων με πολλούς δημάρχους να υποστηρίζουν πως υπάρχει πανικός στους κατοίκους, οι οποίοι εξακολουθούν να μένουν σε μισθωμένα ξενοδοχεία ή σε σπίτια συγγενών.
Image
Image
Image
Στην Ελασσόνα ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Β. Παπαγεωργίου

Σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με εντολή του οποίου μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή της Ελασσόνας ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Λέκκας: Από νέο ρήγμα ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ – Δεν έχει γίνει ακόμα ο μεγάλος μετασεισμός

Τη θέση πως ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ προήλθε από μια διαφορετική ρηξιγενή ζώνη διατύπωσε ο καθηγητής σεισμολογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα νέο ρήγμα που δεν είναι ακόμα χαρτογραφημένο.
«Δεν πρόκειται για μετασεισμό.
Είναι ένας σεισμός που προήλθε από μια διαφορετική ρηξιγενή ζώνη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ζώνης που ενεργοποιήθηκε.
Είναι ένα νέο ρήγμα που έδωσε το σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο.
Ο μεγάλος μετασεισμός δεν έχει γίνει ακόμα.
Η περιοχή θα χαρτογραφηθεί ώστε να εντοπιστεί και να μελετηθεί το ρήγμα.
Έχουμε μια ανακατανομή δυνάμεων στο εσωτερικό της γης» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Λέκκας, ο οποίος πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός πως η σεισμική δραστηριότητα μετατίθεται προς τα βορειοδυτικά, σε περιοχή ορεινή χωρίς μεγάλους οικισμούς.
Ο κ.Λέκκας σύστησε στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους το βράδυ και δήλωσε πως η εκτίμηση για τον σεισμό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παπαζάχος: Θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας τις επόμενες ημέρες διατύπωσε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κ. Παπαζάχος με αφορμή το νέο ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ στην Ελασσόνα.
«Προτιμούμε να είμαστε δυσάρεστοι, αλλά χρήσιμοι, παρά ευχάριστοι αλλά μη αποτελεσματικοί…
Όταν έχουμε τέτοιες μετασεισμικές ακολουθίες σε εξέλιξη, ξέρουμε ότι θα υπάρξουν μετασεισμοί στο μέγεθος του αρχικού σεισμού, σε ακραίες περιπτώσεις.
Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από μικρές υφέσεις.
Να παραμείνει ο κόσμος έξω από τα σπίτια», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο κ.Παπαζάχος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο επίκεντρο του νέου σεισμού που είναι διαφορετικό από αυτά που έδωσε τα 6 Ρίχτερ.
«Είναι δυτικά από τον Τύρναβο.
Είναι μέσα στο κέντρο της ακολουθίας που εξελίσσεται αυτές τις μέρες.
Όσο πιο μεγάλος είναι ο σεισμός τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει.
Είναι λίγο μικρότερος από τον κύριο σεισμό.
Δυστυχώς μπορεί να έχουμε κι άλλους μετασεισμούς» υποστήριξε ο κ.Παπαζάχος, ο οποίος συνέστησε μεγάλη προσοχή τις επόμενες πολλές ημέρες.
Image
Γκανάς: Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα

Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία, τόνισε μιλώντας για τη δόση των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς.
Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι σε συνέχεια του χθεσινού σεισμού, ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλλονιά.

Παπαδόπουλος: 6,1 Ρίχτερ ο νέος σεισμός

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε με ανάρτησή του ότι ο νέος σεισμός είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ σύμφωνα με εκτίμηση του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου.
Όπως έγραψε σε σχετική ανάρτησή του:
«ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ! 6,1! Προ ολίγου!
Μέγεθος 6,1 από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο.
Αισθητός και στην Αττική.
Σήμερα το πρωί στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Μega είχα αναφέρει ότι ο μεγάλος μετασεισμός μάλλον δεν είχε γίνει ακόμη...
Δεν άργησε λοιπόν...
Δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία!».

Ζημιές σε 100 σπίτια

Αρκετοί κάτοικοι από τα πληγέντα χωριά της περιοχής της Ελασσόνας, όπως από το Δαμάσι και το Μεσοχώρι, αλλά και από τον Τύρναβο πέρασαν για δεύτερο συνεχόμεν 24ωρο τη νύχτα σε σκηνές (στήθηκαν περισσότερες από 240) ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα ή φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών και γνωστών.
Υπενθυμίζεται πως από τόσο από τα 6 Ρίχτερ της Τετάρτης 5/2 όσο και από την χθεσινή δόνηση των 5,9 Ρίχτερ καταγράφηκαν εκτεταμένες ζημιές σε χωριά της Ελασσόνας ενώ απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια 6 άνθρωποι.
Εκτιμάται ότι περίπου 100 σπίτια στα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ έχουν υπάρξει και καταρρεύσεις παλιών κτηρίων.
Παράλληλα αναφέρεται πως ζημιές έχουν υποστεί δύο σχολεία στον Τύρναβο ενώ πρέπει να φτιαχτεί νέο σχολείο στο Δαμάσι.

Καταστροφές και στο Ζάρκο Τρικάλων

Εκτεταμένες καταστροφές έχουν αναφερθεί και στο χωριό Ζάρκο Τρικάλων, όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε 50 σπίτια, κυρίως παλιάς κατασκευής αλλά και στην εκκλησία του χωριού.
Ζημιές έχουν αναφερθεί επίσης στους οικισμούς Πηνειάδα και Γριζάνο, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο, όπως και στην Οιχαλία, το Πετρωτό και την Παναγίτσα.
Προβλήματα στις υποδομές του οδικού δικτύου της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων δεν έχουν αναφερθεί, πλην κάποιων μικρής έκτασης κατολισθήσεων και πτώσης βράχων σε αγροτικούς ορεινούς δρόμους.
Ήδη από νωρίς σήμερα το πρωί κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ελέγχουν δημόσια κτήρια στα Τρίκαλα και στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας, ενώ έλεγχοι γίνονται και σε ιδιωτικές κατασκευές και στην πόλη των Τρικάλων μετά από αιτήσεις κατοίκων που διαπιστώνουν προβλήματα στα κτίριά τους.
mesoxori698.jpg

Εκτεταμένοι έλεγχοι σε κτήρια

Εκτεταμένους ελέγχους σε δημόσια κτήρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Λάρισας άρχισαν από χθες Πέμπτη 4/3 τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.
Όπως αναφέρεται, κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή.
Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει αρχίσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.
larisa9685.jpg

Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας: Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Εγκέλαδος για τη Θεσσαλία

Το σχέδιο «Εγκέλαδος» ενεργοποίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά το σεισμό των 6 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες Τετάρτη 3/3 νότια της Ελασσόνας.
Όπως αναφέρει η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.
Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης