Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαίνεται ο «πόλεμος» για τα εμβόλια - Οργή στην Αυστραλία μετά το μπλόκο της Ιταλίας, τι απαντά η Κομισιόν

Μαίνεται ο «πόλεμος» για τα εμβόλια - Οργή στην Αυστραλία μετά το μπλόκο της Ιταλίας, τι απαντά η Κομισιόν
Οι αρχές στην Καμπέρα εξέφρασαν σήμερα την «απογοήτευσή» τους για την απόφαση της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα

Μαίνεται ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε χώρες και φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια των εμβολίων κατά της covid-19.
Τελευταίο επεισόδιο αποτελεί η κόντρα ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το μπλόκο στις δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca από την Ιταλία.

Διευκρινίσεις από την Κομισιόν

Διευκρινίσεις σχετικά με το μπλόκο της Ιταλίας στην εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca για τον κορωνοϊό στην Αυστραλία, παρείχε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer.
Ειδικότερα, ο Mamer υποστήριξε ότι οι δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, τις οποίες μπλόκαρε η Ιταλία από το να εξαχθούν στην Αυστραλία, παραμένουν «στην ιδιοκτησία της εταιρείας».
Παράλληλα, ο Mamer ανέφερε ότι η Κομισιόν δεν αποφασίζει ότι αυτές οι δόσεις «πρέπει να πάνε στον Χ ή στον Ψ.
Η απόφαση λέει ότι οι ιταλικές αρχές έπρεπε να λάβουν μία απόφαση την οποία στηρίξαμε γιατί με βάση την αξιολόγηση πρέπει να γίνει πρόοδος όσον αφορά στις παραδόσεις στην ΕΕ».
Το μήνυμα που στέλνει η Κομισιόν, σημειώνει ο ίδιος, είναι ότι περιμένει από τις εταιρείες, με τις οποίες έχει υπογράψει η Επιτροπή, να κάνουν ό,τι μπορούν και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Απογοήτευση στην Αυστραλία

Οι αρχές στην Καμπέρα εξέφρασαν σήμερα την «απογοήτευσή» τους για την απόφαση της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμποδίσουν την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό που παράγεται από τη σουηδοβρετανική φαρμακευτική AstraZeneca.
«Προφανώς αισθανόμαστε απογοήτευση και ματαίωση λόγω της απόφασης αυτής, αλλά λάβαμε τα μέτρα μας για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο», είπε ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Ο κόσμος βρίσκεται σε αχαρτογράφητη περιοχή επί του παρόντος, δεν εκπλήσσει λοιπόν ορισμένες χώρες σκίζουν τα βιβλία με τους κανόνες», πρόσθεσε δηκτικά.

Η Ιταλία εμπόδισε της εξαγωγές

Η ΕΕ εφάρμοσε χθες για πρώτη φορά την απόφασή της να εμποδίζει την εξαγωγή εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό. Ευρωπαϊκές πηγές είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Ρώμη και οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να μην επιτρέψουν η ποσότητα των εμβολίων της AstraZeneca να εξαχθεί στην Αυστραλία, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. «Η Αυστραλία σήμερα θεωρείται χώρα που ‘δεν είναι ευάλωτη’ με βάση τους κανόνες της ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Luidi Di Maio.
Η απόφαση «δεν είναι εχθρική ενέργεια έναντι της Αυστραλίας, εντάσσεται στο πλαίσιο (των κανόνων) της ΕΕ για τις εξαγωγές» εμβολίων, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Η ΕΕ δημιούργησε έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων για τον νέο κορωονοϊό μετά τη διένεξή της τον Ιανουάριο με την AstraZeneca που αφορούσε το εάν και κατά πόσον η σουηδοβρετανική φαρμακευτική εκπλήρωνε τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
«Η Αυστραλία έθεσε θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω πολλών διαύλων, πιο συγκριμένα της ζητήσαμε να επανεξετάσει αυτή την απόφαση», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, ο Γκρεγκ Χαντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.
Ο μηχανισμός που εγκρίθηκε από την ΕΕ επιτρέπει στις εθνικές αρχές, σε διαβούλευση με την Κομισιόν, να εμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων σε χώρες εκτός Ένωσης αν θεωρείται πως κάποια φαρμακευτική δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Αντίθετα με άλλες εταιρίες που παράγουν εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό, όπως οι Pfizer/BioNTech και Moderna, η AstraZeneca καθυστερεί να παραδώσει τις ποσότητες δόσεων που συμφώνησε να προμηθεύσει τα κράτη μέλη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ πωλούνται σε χώρες εκτός αυτής· αυτός είναι ο λόγος της δημιουργίας του μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης