Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: O πρόεδρος της Fed, αντί να καθησυχάσει, βύθισε τις αγορές

Rabobank: O πρόεδρος της Fed, αντί να καθησυχάσει, βύθισε τις αγορές
Πλέον οι ΗΠΑ είναι μια αντιφατική οικονομία, αναφέρει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη πτώση προκάλεσε στις αγορές ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), Jerome Powell, παρότι είχε την ευκαιρία να τις καθησυχάσει, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ζούμε σε έναν κόσμο που αμφισβητεί, πλέον, ανοιχτά την αποτελεσματικότητα και την ηθική των δυτικών οικονομικών συστημάτων – ιδιαίτερα σε σχέση με την Κίνα.
Η προσωρινή στρατηγική εθνικής ασφάλειας «δείχνει» τις προτεραιότητες των ΗΠΑ:
α)Να υπερασπιστεί τις πηγές εξουσίας των ΗΠΑ
β)Να διατηρηθεί η παγκόσμια σταθερότητα
γ)Να υπάρξει μια ευνοϊκή κατανομή εξουσίας
δ)Άρση των ανισοτήτων, κάτι που μπορεί να αλλάξει ολοσχερώς το αμερικανικό σύστημα, έτσι όπως έχει δομηθεί.
Παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αυτή η δέσμευση περιλαμβάνεται μόνο στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας, επειδή όλες εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να ωφελήσουν τους λίγους εις βάρος των πολλών.

Η Fed πυροδότησε sell off

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), Jerome Powell είχε την ευκαιρία να καθησυχάσει την οικονομική κοινότητα.
Αντ’ αυτού, προτίμησε να πει πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, προκαλώντας sell off στα ομόλογα, άνοδος στις αποδόσεις στο 1,55% και, ακολούθως, ραγδαία πτώση στα χρηματιστήρια.
Την ίδια στιγμή, το δολάριο αυξάνεται έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών – κάτι που στρέφει την προσοχή του κόσμου στις ΗΠΑ.
Εν ολίγοις, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν ακριβώς πώς θα πάνε τα πράγματα σε μια οικονομία γεμάτη από αντιφάσεις, ο κόσμος «βλέπει» σύγχυση.
Κατά τ’ άλλα, οι στόχοι για την αύξηση του ΑΕΠ φαίνεται πως θα επιτυγχάνονται.
Και όσο υψηλότεροι είναι οι στόχοι, τόσο πιο πληθωριστικός και θα είναι ο κόσμος.
Ωστόσο, κανείς δεν δίνει σημασία σε αυτό.

Τι γίνεται στην Ευρώπη;

Η Ευρώπη προσπαθεί να «δείξει» ότι δεν… λυγίζει για κανέναν και τίποτε.
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Schroeder, ο οποίος εργάζεται τώρα για τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, έδωσε μια συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης, στην οποία επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να «δεθεί» στο άρμα κανενός, υπογραμμίζοντας ότι στην Κίνα αντιστοιχεί το 40% των γερμανικών πωλήσεων αυτοκινήτων.
Όλα καλά, όμως εγγυητής της ασφάλειας στο εξωτερικό είναι οι ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wendy Sherman, ανέφερε πως «θα κάνω ό,τι μπορώ, για να διασφαλίσω ότι δεν θα γίνει ο αγωγός Nord Stream 2».
Φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει κανείς να έχει την προσοχή του στραμμένη στο ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης