Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Ιστορική συνάντηση του Πάπα με τον Σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Sistani

Ιράκ: Ιστορική συνάντηση του Πάπα με τον Σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Sistani
Είναι η πρώτη συνάντηση που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα στους ηγέτες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του σιιτικού ισλάμ
Σχετικά Άρθρα

Ιστορική θεωρείται η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Μεγάλο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Ajatolah al Sistani στο Ιράκ η οποία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε σήμερα (6/3) στην κατοικία του κορυφαίου σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου στο νότιο Ιράκ για την πρώτη συνάντηση που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα στους ηγέτες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του σιιτικού ισλάμ.
Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών και πρόκειται να διαρκέσει σχεδόν μία ώρα. Ο πάπας τείνει το χέρι στο σιιτικό ισλάμ αφού πριν από δύο χρόνια είχε υπογράψει ένα έγγραφο για την «ανθρώπινη αδελφοσύνη» με έναν κορυφαίο θεσμό του σουνιτικού ισλάμ, τον μεγάλο ιμάμη του Al – Azhar σεΐχη Ahmed al Tayemb.
Το κρατικό ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Εχμπαρίγια μετέδωσε εικόνες της μεγάλης αυτοκινητοπομπής του πάπα να κινείται στους δρόμους της Νατζάφ.

Γέφυρες στο μουσουλμανικό κόσμο

Ο Sistani, ένας ασκητικός ιερωμένος που σπανίως εμφανίζεται δημόσια, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και ανέτρεψαν μια ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.
Ο 90χρονος σιίτης σπάνια κάνει συναντήσεις και έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά του. Ο Sistani συμφώνησε να συναντηθεί με τον πάπα με τον όρο ότι δεν θα είναι παρόντες ιρακινοί αξιωματούχοι, δήλωσε πηγή στο γραφείο του ιρακινού προέδρου.

Το πιο επικίνδυνο ταξίδι του Πάπα

Ο 84χρονος πάπας Φραγκίσκος άρχισε χθες, Παρασκευή, το πιο επικίνδυνο ταξίδι που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα στο εξωτερικό, φθάνοντας αεροπορικώς στο Ιράκ εν μέσω των αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, που έχουν ληφθεί ποτέ σε παπική επίσκεψη, για να απευθύνει έκκληση στους ηγέτες και τον λαό της χώρας να τερματίσουν τη βία και τις θρησκευτικές διαμάχες..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης