Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wei (πρώην υπουργός Βιομηχανίας): Η Κίνα απέχει 30 χρόνια από το να γίνει μεγάλη εμπορική δύναμη

Wei (πρώην υπουργός Βιομηχανίας): Η Κίνα απέχει 30 χρόνια από το να γίνει μεγάλη εμπορική δύναμη
Το 2020, η μεταποίηση αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας, το χαμηλότερο από το 2012

Κι ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη εμπορική δύναμη της Κίνας ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Πληροφορικής της χώρας Miao Wei, υποστηρίζει ότι η Κίνα απέχει τουλάχιστον 30 χρόνια από το να γίνει μια «μεγάλη εμπορική δύναμη».
Όπως δήλωσε στο Reuters, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο διαθέτει τις πιο ολοκληρωμένες βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού στον κόσμο και έχει καταξιωθεί τα τελευταία χρόνια, ως κορυφαία χώρα παραγωγής στον κόσμο, εξακολουθεί να βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω.

Τα σημεία που εμποδίζουν την ανάπτυξη

Η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, λόγω της εγχώριας ζήτησης να παράγει τα πάντα, από αυτοκίνητα έως βιομηχανικά μηχανήματα. Όμως η μεγάλη εξάρτηση των βιομηχανιών της από τις ΗΠΑ για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως οι ημιαγωγοί αποτελούσαν πάντα μια στρατηγική αδυναμία της.
«Σημαντικά σημεία της παραγωγής εξακολουθούν να έχουν αδυναμίες, όπως το γεγονός ότι οι βασικές τεχνολογίες βρίσκονται στα χέρια άλλων και ο κίνδυνος να δεχθείς ένα καθοριστικό χτύπημα είναι μεγάλος και μπορεί να σπάσει βασικά σημεία της αλυσίδας παραγωγής, δήλωσε ο Miao Wei, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Βιομηχανίας και Πληροφορική της Κίνας για μια δεκαετία πριν αποχωρήσει πέρυσι.

Οι κανόνες για το Κλίμα φρενάρουν την οικονομία

Καθώς η κινεζική οικονομία στρέφεται προς ένα μοντέλο που βασίζεται στις υπηρεσίες και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα ρυπογόνα εργοστάσια καπνού, η εμπορική δύναμή της έχει μειωθεί. Το 2020, η μεταποίηση αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, το χαμηλότερο από το 2012.
«Ο λόγος που η παραγωγή μειώθηκε πολύ νωρίς και πολύ γρήγορα, είναι κάτι που όχι μόνο επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αλλά και την απασχόληση προκαλώντας ανασφάλεια στις βιομηχανίες μας, μειώνοντας την ικανότητα της οικονομίας μας να αντέχει στους κινδύνους της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς» είπε ο Miao, που είναι σήμερα Μέλος της Επιτροπής Συμβούλων του Λαϊκού Κόμματος (CPPCC), το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος Xi Jinping παραδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2020 ότι η καινοτομία στη μεταποιητική βιομηχανία της Κίνας απέχει πολύ από το να είναι επαρκής ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικά αδιέξοδο ώστε να γίνουν πλήρως καινοτόμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης