Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τρεις πτυχιούχες καλόγριες και ένα Πρωτοδικείο κρατούν όμηρο τον ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο

Τρεις πτυχιούχες καλόγριες και ένα Πρωτοδικείο κρατούν όμηρο τον ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο
Οριστικό μπλόκο στην ολοκλήρωσης της γραμμής υπερυψηλής τάσης 400 KV - Σοβαρές παρενέργειες
Σχετικά Άρθρα

Όμηρος της μονής των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας και τριών καλογριών με την «συνδρομή» του Δήμου Καλαβρύτων έχει καταστεί ο ΑΔΜΗΕ αλλά και η ευστάθεια του λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρισμού της Πελοποννήσου μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων να κάνει τα ασφαλιστικά μέτρα της μονής που είχαν ως στόχο να μπλοκάρουν την διέλευση των δύο πυλώνων της γραμμής Υπερυψηλής Τάση (400 kV) κοντά στο μοναστήρι.

Παύση εργασιών

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, διατάσσει παύση των εργασιών για την διέλευση των πυλώνων και ταυτόχρονα προθεσμία εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης για την άσκηση τακτικής αγωγής. Απειλεί δε με χρηματική ποινή ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ για κάθε ημέρα εφ όσον παραβιαστεί η απόφαση για διακοπή εργασιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων ουσιαστικά μπλοκάρει ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί κατά 98% και είναι ύψους 110 εκ ευρώ και αφήνει την Πελοπόννησο εκτεθειμένη σε γενικό black out καθώς σήμερα η σύνδεση της Πελοποννήσου με το υπόλοιπο Σύστημα Μεταφοράς πραγματοποιείται σήμερα μόνο με μια γραμμή 150 kV ενώ με την ολοκλήρωση του έργου η Πελοπόννησος θα συνδεόταν με ένα επιπλέον κύκλωμα 400 kV με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Ποιο ΣτΕ όταν υπάρχει Πρωτοδικείο

Το εξωφρενικό βέβαια της υπόθεσης είναι πως ο ΑΔΜΗΕ έχει λάβει όλες τις άδειες για τη σύννομη υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου, ενώ η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου έχει και αμετάκλητα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Παρ όλα αυτά ένα Πρωτοδικείο έρχεται και αγνοεί την απόφαση του ΣτΕ και αφήνει το έργο στον αέρα μέχρι νεωτέρας.
Έτσι καταλήγουμε στο αποτέλεσμα η Μεγαλόπολη δεν μπορεί να λειτουργήσει στην μέγιστη ισχύ των 800 MW, να συνεχίζονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εφαρμογή του Target Model και σχετίζονται με τον κορεσμό της Πελοποννήσου, να μην μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο μονάδες παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος κατάρρευσης του δικτύου ειδικά μετά την επικείμενη διασύνδεση με την Κρήτη.
Επισημαίνεται ότι οι καλόγριες εγκαταστάθηκαν στο Μοναστήρι που ήταν εγκαταλελειμμένο το 2012. Την ίδια χρονιά ο Δήμος Καλαβρύτων είχε λάβει μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος για εγκατάσταση πυλώνων υπερυψηλής τάσης και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από Μεγαλόπολη προς Πάτρα. Το 2014, ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά τις διασδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ενώ ο Δασάρχης Καλαβρύτων, είχε προχωρήσει σε «πράξη χαρακτηρισμού» και δρομολογήθηκε η έναρξη των εργασιών. Το 2019 ξεκινούν τα έργα στην ευρύτερη περιοχή και το Νοέμβριο του 2020 οι δικαστικές ενέργειες των καλογριών που οδήγησαν στη διακοπή του έργου.

Η «ταυτότητα» των καλογριών

Έτσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι στην Ελλάδα όλα είναι στον αέρα ! και δικαίως οι ξένοι επενδυτές μειδιούν όταν γίνεται λόγος για φιλικό περιβάλλον επενδύσεων από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.
Βέβαια οι εν λόγω καλόγριες μόνο «τυχαίες» περιπτώσεις δεν είναι.
Η πρώτη είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, η δεύτερη Απόφοιτος Νομικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, με δύο μεταπτυχιακά στην Πολιτική Επιστήμη Πανεπιστήμιο Σορβόννης ΙΙ Παρίσι, και στην Πολιτική και Κοινωνική Επικοινωνία Πανεπιστήμιο Σορβόννης Ι Παρίσι και η τρίτη πτυχιούχος ΤΕΙ Λογιστικής.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bbankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης