Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε αναμονή έκδοση νέων ΚΥΑ για αναδρομικές διορθωτικές αποζημιώσεις και άδεια ειδικού σκοπού από τον Μάρτιο του 2020

Σε αναμονή έκδοση νέων ΚΥΑ για αναδρομικές διορθωτικές αποζημιώσεις και άδεια ειδικού σκοπού από τον Μάρτιο του 2020
Οι καταβολές για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που αφορούν σε αναστολές συμβάσεων για την περίοδο Μαρτίου 2020-Φεβρουαρίου 2021
Σχετικά Άρθρα

Εν αναμονή βρίσκονται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι καταβολές για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που αφορούν σε αναστολές συμβάσεων για την περίοδο Μαρτίου 2020-Φεβρουαρίου 2021 (για τις οποίες είχαν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις) καθώς και για την άδεια ειδικού σκοπού για την περίοδο 15 Μαρτίου 2020-31 Δεκεμβρίου 2020.
Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και τις επόμενες μέρες αναμένονται να υπογραφούν από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.
Πάντως αντιδράσεις προκαλεί στους εργοδότες η αλλαγή των κριτηρίων επιλεξιμότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων, που εστιάζεται:

  1. Όσες επιχειρήσεις έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018,
  2. Ηταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020,
  3. Δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.


Τις επιφυλάξεις του εκφράζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, ο οποίος τόνισε ότι η αιφνιδιαστική αλλαγή των κριτηρίων επιλεξιμότητας των πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, προκαλεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία πολλών επιχειρήσεων.
Η υιοθέτηση κριτηρίων, όπως η έναρξη εργασιών πριν την 1η /1/2018, αποκλείει χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, από τη χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο για την ίδια την επιβίωση τους.
Λαμβάνοντας υπόψη την αγωνία των επιχειρήσεων – μελών μας, καθώς πρόκειται για παραγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, που ανήκουν κυρίως στις πληττόμενες επιχειρήσεις, λόγω δραματικής πτώσης του τζίρου τους, ως Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία, να προβούν στην άμεση ανάκληση των νέων περιοριστικών κριτηρίων επιλεξιμότητας και να εφαρμοστεί το πλαίσιο επιλεξιμότητας των προηγούμενων μηνών, χρησιμοποιώντας μόνο την λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης