Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση έως 22/3 του lockdown στην Αττική – Στόχος να ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο πριν τα τέλη Μαρτίου

Παράταση έως 22/3 του lockdown στην Αττική – Στόχος να ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο πριν τα τέλη Μαρτίου
Πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών - Ξεμένει από ΜΕΘ το ΕΣΥ
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία μετρά και τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά.
Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά και υποδηλώνουν πως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως το lockdown στο Λεκανοπέδιο θα παραταθεί τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου, αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν έως τα τέλη του μήνα.
Τα νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, τη στιγμή που αναφέρεται πως οι παραλλάξεις του ιού – κυρίως η βρετανική αλλά και η νοτιοαφρικανική – τείνουν να καταστούν κυρίαρχες, καθώς όπως αναφέρεται το 90% των μεταδόσεων στην Αττική αλλά και στην Κρήτη οφείλεται στη βρετανική παράλλαξη του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 στην Αττική.
Παράλληλα ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτοξεύτηκε από τους 391 στους 466 ενώ καταγράφηκαν και 254 θάνατοι.
Με τις παραλλάξεις να θερίζουν και με το ΕΣΥ να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, μια και καθημερινός είναι πλέον ο αγώνας για την εύρεση κλινών ΜΕΘ, οι ειδικοί εκτιμούν πως τα μέτρα θα παραμείνουν για ακόμα μια εβδομάδα, αν όχι και έως τα τέλη Μαρτίου, καθώς θα αργήσει η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.
Πάντως, η βασική εκτίμηση είναι ότι από τα τέλη αυτής της εβδομάδας έως τα μέσα της επόμενης θα αρχίσει να καταγράφεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, και κατόπιν θα αρχίσει η μείωση τους.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι ακόμα και όταν αρχίσει να αποτυπώνεται η μείωση των μολύνσεων, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 10 ημέρες για να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ.
Παρόλο αυτά υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να αρχίσουν να ανοίγουν υπό πολύ αυστηρούς όρους, τα σχολεία αλλά και τα καταστήματα, μια και το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί έως σήμερα, δεν αποδίδει.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι ελπίδες για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα εναπόκεινται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

«Πράσινο φως» για εμβολιασμό με AstraZeneca και για τους άνω των 65 ετών

Το «πράσινο φως» για έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και για τους άνω των 65 ετών δίνει σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Συγκεκριμένα, η απόφαση φαίνεται πως οριστικοποιήθηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη η οποία έγινε χθες Κυριακή (7/3).
Οι επιστήμονες μελέτησαν αναλυτικά τα νέα δεδομένα, πριν δώσουν έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
Η επιτροπή εξέτασε μία μελέτη από τη Γερμανία αλλά και τι γίνεται στις χώρες που χρησιμοποιούν ήδη το εμβόλιο της AstraZeneca για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Σημειώνεται πως αρχές Φεβρουαρίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου πρότεινε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα 18 - 64 ετών, διαμηνύοντας πως οι δύο δόσεις θα πρέπει να γίνουν σε απόσταση 12 εβδομάδων.

Πελώνη: Θέλουμε να ανοίξει λιανεμπόριο, σχολεία πριν τα τέλη Μαρτίου

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία πριν τα τέλη Μαρτίου διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία αναφερόμενη στην επιδημία είπε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.
«Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας.
Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών.
Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20-60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα», τόνισε η κα. Πελώνη, υποστηρίζοντας ότι για αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος.
«Αποδεικνύεται όμως για άλλη μία φορά ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες», υπογράμμισε η κα.Πελώνη.

Κυριαρχούν οι μεταλλάξεις

«Φαίνεται μάλιστα ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που συνολικά έφθασαν το 60-70% των νέων κρουσμάτων ενώ στην Αττική και την Κρήτη προσέγγισαν το 90%.
Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας.
Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών.
Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο.
Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού» είπε η κα.Πελώνη, η οποία τόνισε όσον αφορά τους εμβολιασμούς ότι η Ελλάδα είναι έκτη στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.
«Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί - πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση - και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.
Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19.
Ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών» είπε η κα.Πελώνη.

Σαρηγιάννης: Με ανοσία το 9% του πληθυσμού – Δεν θα ανοίξουμε 16/3

Την εκτίμηση ότι το 9% του ελληνικού πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις 16 Μαρτίου.
«Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις «ανοίγω» στις 16 Μαρτίου.
Οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι «τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν».
«Το υπουργείο Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης.
Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα.
Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ότι με τους ρυθμούς που κινούμαστε, «η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί το Νοέμβριο».
«Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα.
Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος σε ότι αφορά το Πάσχα, εκτίμησε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις.

Δερμιτζάκης: Η πανδημία στην Ελλάδα έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά

Την εκτίμηση πως η πανδημία στην Ελλάδα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο διότι όλα είναι κλειστά διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ.Δερμιτζάκης.
«Η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της.
Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν.
Η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.
Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά.
Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Δερμιτζάκης.
«Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.

Να ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.
Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας πως το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία, όπως είπε, δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.
«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες.
Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις» ανέφερε ο κ.Δερμιτζάκης.

Παγώνη: Κορύφωση κρουσμάτων στα μέσα της εβδομάδας

Την εκτίμηση πως στα μέσα αυτής της εβδομάδας θα υπάρξει η κορύφωση των κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία μάλιστα ζήτησε να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη εκτίμησε ότι Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε την κορύφωση των κρουσμάτων, τα οποία, όπως είπε, θα φτάσουν έως τα 2.600.
«Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000.
Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί.
Έως Τετάρτη - Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση» είπε η κα.Παγώνη, η οποία τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου.
«Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες.
Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο.
Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει» επεσήμανε η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι παρά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, «εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει ενδονοσοκομειακός πόλεμος σε κάθε νοσοκομείο, καθώς έχουν ενωθεί κλινικές κι έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια ασθενών για COVID».
Μάλιστα η κα.Παγώνη σημείωσε ότι ότι όποια δραστηριότητα ανοίξει, δε θα ξανακλείσει, αναφέροντας πως «ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο lockdown» και συμπληρώνοντας ότι από Σεπτέμβριο «θα πετάξουμε και τις μάσκες».

Έκτακτο σχέδιο για το ΕΣΥ - Μόλις 15 κλίνες ΜΕΘ κενές στην Αττική

Ασφυκτική είναι η πίεση, που παρατηρείται στο ΕΣΥ, λόγω των μαζικών εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Το Σάββατο (6/3) έγιναν σχεδόν 300 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στην Αττική μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
Σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας το πρωί της Κυριακής (6/3) δόθηκαν νέες εντολές για τη διαχείριση της κρίσης.
Στο σύστημα ενσωματώνονται και 10 ΜΕΘ Covid στο Τζάνειο και τις επόμενες ημέρες επιπλέον κλίνες εντατικής κορωνοϊού στο ΚΑΤ.
Το ΝΙΜΤΣ έχει ήδη γεμίσει με 120 μη covid ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία ενώ συνεχίζονται και οι μεταφορές από το Σισμανόγλειο προκειμένου να λειτουργήσει αποκλειστικά ως covid νοσοκομείο.
Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στο ΕΣΥ στην Αττική, είναι ότι οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 15 σε Ευαγγελισμό, ΚΑΤ και Σωτηρία.

«Βράζει» η Αττική

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες Κυριακή 7/3, 1.142 νέα κρούσματα, με τα μισά σταθερά στην Αττική (569), αλλά και 130 στη Θεσσαλονίκη.
Η πορεία της Αττικής παραμένει ανοδική και μάλιστα, στο Κέντρο καταγράφηκαν 162 νέες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο, στο Βόρειο Τομέα Αθηνών 77, στο Νότιο Τομέα 63, στον  Πειραιά 81, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 66, στην Ανατολική Αττική 82,  Νήσοι 5 και Δυτική Αττική 33.

eody3.JPG

Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Από τις 4 Μαρτίου και έως τις 16 Μαρτίου στην μετακίνηση (ισχύουν σε όλη τη χώρα), ισχύουν τα ακόλουθα:

Στο SMS 2 (αγορά αγαθών) και 3 (τράπεζες) η μετακίνηση θα γίνεται εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS 6 οι δραστηριότητα γίνεται είτε όταν κάποιος είναι πεζός ή όταν κινείται με ποδήλατο.
Στο SMS 4 από αύριο θα ζητούνται επιπλέον διευκρινήσεις.
Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο.
Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

Στους 6.758 οι νεκροί

Στους 6.758 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.142, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 205.120 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.348 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody1.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 466 (68.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.408 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +20.51). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 356 ασθενείς.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.758 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
eody2.JPG

Έλεγχοι

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.801.060 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.757.916 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 46.159 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

eody6.JPG


www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης