Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση lockdown έως 22/3 - Στόχος να ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο τέλη Μαρτίου

Παράταση lockdown έως 22/3 - Στόχος να ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο τέλη Μαρτίου
Επελαύνει σε όλη την χώρα ο κορωνοϊός, μεγάλη ανησυχία από τις μεταλλάξεις -  Ξεμένει από ΜΕΘ το ΕΣΥ

(Συνεχές upd) Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία μετρά και τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά.
Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά και υποδηλώνουν πως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως το lockdown στο Λεκανοπέδιο θα παραταθεί τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου, αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν έως τα τέλη του μήνα.
Τα νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, τη στιγμή που αναφέρεται πως οι παραλλάξεις του ιού – κυρίως η βρετανική αλλά και η νοτιοαφρικανική – τείνουν να καταστούν κυρίαρχες, καθώς όπως αναφέρεται το 90% των μεταδόσεων στην Αττική αλλά και στην Κρήτη οφείλεται στη βρετανική παράλλαξη του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 στην Αττική.
Παράλληλα ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτοξεύτηκε από τους 391 στους 466 ενώ καταγράφηκαν και 254 θάνατοι.
Με τις παραλλάξεις να θερίζουν και με το ΕΣΥ να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, μια και καθημερινός είναι πλέον ο αγώνας για την εύρεση κλινών ΜΕΘ, οι ειδικοί εκτιμούν πως τα μέτρα θα παραμείνουν για ακόμα μια εβδομάδα, αν όχι και έως τα τέλη Μαρτίου, καθώς θα αργήσει η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.
Πάντως, η βασική εκτίμηση είναι ότι από τα τέλη αυτής της εβδομάδας έως τα μέσα της επόμενης θα αρχίσει να καταγράφεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, και κατόπιν θα αρχίσει η μείωση τους.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι ακόμα και όταν αρχίσει να αποτυπώνεται η μείωση των μολύνσεων, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 10 ημέρες για να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ.
Παρόλο αυτά υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να αρχίσουν να ανοίγουν υπό πολύ αυστηρούς όρους, τα σχολεία αλλά και τα καταστήματα, μια και το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί έως σήμερα, δεν αποδίδει.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι ελπίδες για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα εναπόκεινται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

«Πράσινο φως» για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τους άνω των 65 ετών

Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών, όπως ανακοινώθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων είναι συνεχείς.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει από το τέλος Ιανουαρίου το εμβόλιο της AstraZeneca με τη σύσταση να γίνεται από άτομα 18 ετών και άνω.
Ο έλεγχος των δεδομένων από την ελληνική επιτροπή ήταν ενδελεχής και το συμπέρασμα ήταν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ανοσογόγο και προστατεύει όλους τους εμβολιαζομένους.
Βοηθάει δε να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και προστατεύει και από την ήπια νόσο.
Οι αρχικές μελέτες, όμως, περιελάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών.
Με βάση αυτό το δεδομένο η επιτροπή αποφάσισε την χορήγησή του σε άτομα έως 64 ετών, διατυπώνοντας όμως τη θέση ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις μελέτες.
Σήμερα, ένα μήνα μετά από αυτήν την τοποθέτηση, έχουν προδημοσιευθεί νέες μελέτες
που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς για τους άνω των 65 ετών.
Το συμπέρασμα της πρώτης μελέτης ήταν ότι με μία δόση του εμβολίου επιτεύχθηκε μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Συγκεκριμέα μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της Astrazeneca.
Το συμπέρασμα της δεύτερης μελέτης, ήταν ότι με μία δόση μειώνεται ο κίνδυνος κατά 80%.
Και σε αυτή την περίπτωση έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών.
Με τα νέα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τη σύστασή της και πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες, και στους άνω των 65 ετών.
Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ακόμα ότι η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν εμβολιάζονται.
Ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση στην πρόθεση εμβολιασμού από τον Νοέμβριο, τονίζοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού.

Θεμιστοκλέους: Για ποιες ομάδες ξεκινούν οι εμβολιασμοί τις επόμενες ημέρες

To επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα εντός του Μαρτίου ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό της ομάδας Α, δηλαδή των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και ακολούθως η ηλικιακή ομάδα 65-69.
Αυτό τόνισε ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοιού στην χώρα.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις υπολογίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαίου, πρόσθεσε.
Σε σχέση με το θέμα της AstraZeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την διενέργεια για το εμβόλιο της για τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, συνέχισε.
Η διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της Astrazeneca, θα βοηθήσει σημαντικά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, θα αμβλύνει τις δυσκολίες που είχαμε στην ανάπτυξη δύο παράλληλων συστημάτων ειδικά στην νησιωτική χώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές και μέσα στο επόμενο 20ημερο θα επιτευχθεί η ενωποίηση δύο συστημάτων έτσι ώστε να έχουμε κάλυψη πλέον για όλες τις ηλικίες σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Mέχρι ήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 30.000, ενώ συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 1.120.000 εμβολιασμούς, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Περίπου 747.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%, στις ηλικίες 80-84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%, στους 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 68%.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων είπε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις.
Εντός Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων για εμβολιασμό και όπως είπε μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί και η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιασθεί, καθώς παρατηρείται και αύξηση της συμμετοχής κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το άνοιγμα της επόμενης ομάδας, συνόψισε.


Στους 6.797 οι νεκροί

Τα νέα 8/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281, εκ των οποίων 51,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν μόλις 19.025 τεστ, τα 12.030 μοριακά και τα 6.995 rapid.

eody_8_3_1.jpg
Επί αυτών καταγράφεται αύξηση θετικότητας στο 6,17% έναντι 4,66% την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (χθες 466).
eody_8_3_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21.45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.

eody_8_3_5.jpg

Πελώνη: Θέλουμε να ανοίξει λιανεμπόριο, σχολεία πριν τα τέλη Μαρτίου

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία πριν τα τέλη Μαρτίου διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία αναφερόμενη στην επιδημία είπε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.
«Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας.
Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών.
Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20-60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα», τόνισε η κα. Πελώνη, υποστηρίζοντας ότι για αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος.
«Αποδεικνύεται όμως για άλλη μία φορά ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες», υπογράμμισε η κα.Πελώνη.

Κυριαρχούν οι μεταλλάξεις

«Φαίνεται μάλιστα ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που συνολικά έφθασαν το 60-70% των νέων κρουσμάτων ενώ στην Αττική και την Κρήτη προσέγγισαν το 90%.
Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας.
Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών.
Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο.
Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού» είπε η κα.Πελώνη, η οποία τόνισε όσον αφορά τους εμβολιασμούς ότι η Ελλάδα είναι έκτη στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.
«Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί - πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση - και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.
Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19.
Ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών» είπε η κα.Πελώνη.

Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Από τις 4 Μαρτίου και έως τις 16 Μαρτίου στην μετακίνηση (ισχύουν σε όλη τη χώρα), ισχύουν τα ακόλουθα:

Στο SMS 2 (αγορά αγαθών) και 3 (τράπεζες) η μετακίνηση θα γίνεται εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS 6 οι δραστηριότητα γίνεται είτε όταν κάποιος είναι πεζός ή όταν κινείται με ποδήλατο.
Στο SMS 4 από αύριο θα ζητούνται επιπλέον διευκρινήσεις.
Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο.
Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης