Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Αίτημα στην Κομισιόν για επέκταση σε moratoria εταιρικών δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ

Ιταλία: Αίτημα στην Κομισιόν για επέκταση σε moratoria εταιρικών δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ
Πρόκειται για ανανέωση του προγράμματος GACS, αφορά επισφαλή δάνεια και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Μαρτίου
Σχετικά Άρθρα

Σε συζητήσεις βρίσκεται η Ρώμη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντικείμενο την επέκταση του καθεστώτος κρατικών εγγυήσεων με στόχο στήριξη των ιταλικών τραπεζών ώστε να αντιμετωπίσουν επισφαλή δάνεια ύψους περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2021, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters τη Δευτερα 8 Μαρτίου 2021.
Οι τράπεζες αναμένεται να αντιμετωπίσουν κατακόρυφη αύξηση στα δάνεια σε καθυστέρηση μόλις οι κυβερνήσεις αποσύρουν μέτρα ενίσχυσης που υιοθετήθηκαν προκειμένου να κρατήσουν τις επιχειρήσεις εν ζωή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.
Οι συνομιλίες για την ανανέωση του καθεστώτος εγγυήσεων GACS για ένα έτος από τη λήξη του τον προσεχή Μάιο άρχισαν νωρίτερα αυτό το έτος, σύμφωνα με μία από τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Κόκκινα δάνεια

Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι θα υπάρξουν μικρές μόνο αλλαγές στο ισχύον καθεστώς εάν λάβει έγκριση η επέκτασή του, εξαλείφοντας τις ελπίδες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ιταλίας ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει δάνεια τα οποία αναμένεται να καταστούν οριστικά μη εξυπηρετούμενα (Unlikely-to-Pay - UTP).
Τα επισφαλή δάνεια ή αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση - σε αντίθεση με όσα έχουν καταστεί οριστικά μη εξυπηρετούμενα ή «κόκκινα» UTP - είναι δυνατόν να καταστούν ενήμερα με την επιστροφή των επιχειρήσεων που τα ΄χουν λάβει στην κανονικότητα – πρόκειται για μια λιγότερο περίπλοκη διαδικασία από τη δικαστική διεκδίκηση των οφειλών.

Αξιολόγηση

Οι ιταλικές αρχές ανησυχούν για τη δυσκολία αξιολόγησης ποιο μέρος από το συνολικό εταιρικό χρέος θα καταστεί οριστικά μη εξυπηρετούμενο (από προβληματικό) και την πιθανότητα αντιμετώπισής τους ως «κόκκινων δανείων» από τους οίκους αξιολόγησης και τους επενδυτές – γεγονός που θα οδηγούσε τους δανειολήπτες εκτός συστήματος χρηματοδότησης.
Η Ιταλία εισήγαγε το πρόγραμμα GACS το 2016 προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα προβληματικά χρέη που ανέρχονται σχεδόν στο ένα πέμπτο του συνολικού δανεισμού ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης στην οικονομία.

Τιτλοποιήσεις

Το σύστημα αυτό επέτρεψε στις ιταλικές τράπεζες να τιτλοποιήσουν «κόκκινα» δάνεια περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ , σύμφωνα με την Banca IFIS.
Το Υπουργείο Οικονομικών τον Μάιο του 2019 ανανέωσε την ισχύ του μέτρου για δύο χρόνια, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να παραταθεί για τρίτο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι Αρχές Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Απώλειες

Στο πλαίσιο του προγράμματος GACS, οι τράπεζες μπορούν να αγοράσουν μια εγγύηση από το υπουργείο Οικονομικών για να υποστηρίξουν τα λιγότερο επισφαλή δάνεια όταν προχωρούν στην πώλησή τους μέσω τιτλοποιήσεων.
Αυτό έχει αποτέλεσμα στο να πωλούνται τα προβληματικά δάνεια σε καλύτερη τιμή και οι τράπεζες να ελαχιστοποιούν τις απώλειες που υφίστανται από αυτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης